Mozzarella beste kaassoort voor pizza. Ja, duh..

Want dat wisten wij en de Italianen natuurlijk al lang! Maar nu is er dan ook een echte wetenschappelijke onderbouwing van het waarom.

De universiteit in het Nieuw-Zeelandse Auckland zocht het tot de pizzabodem toe uit. Ze onderwierpen allerlei kaassoorten aan een test. Onder meer onze eigen Edammer, de Engelse Cheddar, de Zwitserse Gruyère en Emmentaler werden vergeleken met Provonole en Mozzarella.

De conclusie was dat Mozzarella niet alleen uitblinkt door de smaak, maar ook door de ‘perfecte manier van smelten’ en de interactie met de andere ingrediënten. Edammer is niet elastisch genoeg, uit Emmentaler verdampt geen vocht wat nodig is voor de zogenaamde blaasvorming en met Cheddar krijg je helemaal geen blazen. En die blazen zijn nou net essentieel om dieprachtige diepbruine en knapperige textuur te krijgen. Dankzij het vocht in kaas ontstaan er bellen die de kaas omhoog stuwen, de vrije olie glijdt
vervolgens van de kaas af, waardoor de hitte de kaas direct een mooi bruin kleurtje geeft. Het mengen van de Mozzarella met andere kaassoorten kan ook een fraai resultaat geven, lieten de experts tot slot nog weten.

En wat is dan de lekkerste Mozzarella uit de supermarkt? Dat lees je hier!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*