Koffiepanna-cotta met karamelsaus

Panna cotta is superlekker. Letterlijk betekent het gekookte room. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmonte. Men denkt dat de gerecht begin 20e eeuw is ontdekt in Italië.

Je maakt het met room, melk, suiker en gelatine. De room, melk en suiker kook je, eventueel met vanille. En dan los je de gelatine er in op voor de stijfheid. Het wordt vaak begeleidt door een saus van bessen, karamel, chocolade of frambozen.

Overigens is het niet helemaal uniek Italiaans, in andere landen hebben ze een eigen variant. Blancmange  in Engeland bijvoorbeeld en ook de Denen schijnen het al honderden jaren te maken. ‘Hwit moos’ noemen ze het en is dat is eigenlijk precies hetzelfde. Maar wij vinden Panna Cotta wel een stuk beter klinken!

Inmiddels zijn er talloze varianten bedacht. Deze is dus met koffie! Hier het recept voor een lekker bakkie Panna Cotta.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 700 ml slagroom
  • 150 g suiker
  • 3 el versgemalen koffie (goede kwaliteit)
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 panna-cottavormen of kopjes
  • vershoudfolie

1 Breng in een ruime pan 500 ml slagroom met 50 g suiker en de koffie aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de room ca. 10 minuten inkoken. Week de gelatine in ruim koud water.

2 Neem de room van het vuur. Knijp de gelatine uit en los hem al roerend op in de warme room.
Zeef de room. Schenk het mengsel in de panna-cottavormen. Dek losjes af met vershoudfolie en laat ca. 3 uur opstijven in de koelkast.

3 Verwarm 100 g suiker met 2 el water zonder te roeren in een pan tot een glanzende goudbruine karamel.
Voeg 200 ml slagroom toe (pas op, de karamel gaat bruisen) en verwarm op laag vuur tot de karamel is opgelost.
Kook de karamelsaus in tot de gewenste dikte. Serveer de panna cotta met de karamelsaus.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*