Italiaanse gefrituurde vis

Fritto misto di pesce

Net als wij zijn ook de Italianen gek op verse vis uit het vet met een korstje. De variant op onze lekkerbekjes en kibbeling met witte saus is in Italië vaak wat kleiner van omvang. Maar de kleinere visjes, inkvisjes, mosselen en garnalen zijn er niet minder lekker om als ze op je bord of in een gezellig puntzakje worden geserveerd. Cartoccio di mare noemen ze dit streetfood in Zuid-Italië.

Zelf maken is niet zo moeilijk en als vers niet lukt kom je met de diepvries van de supermarkt een heel eind. Hier een niet al te moeilijk recept en lees dan ook nog eens mooie verhaal over vis eten in Italië.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 teentje knoflook
  • 3 gezouten ansjovisfilets
  • 1 el kappertjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 150 g mayonaise
  • 6 sardines (schoongemaakt)
  • 12 baby-inktvisjes
  • 12 grote rauwe garnalen (gepeld, zonder kop)
  • 250 g kabeljauw of andere witvis
  • 4 el olijfolie 200 g bloem
  • 1 eiwit, zout en peper
  • 2 l olie om te frituren
  • 1 citroen (in partjes).  
  • Vijzel

Pel en snipper de knoflook. Wrijf in de vijzel de knoflook met de ansjovisfilets, de kappertjes en het citroensap fijn. Meng er de mayonaise doorheen.

Fileer de sardines: snijd met een scherp flexibel mes de kop eraf. Leg een platte hand op de vis en snijd met het mes horizontaal het vlees van de graat. Trek aan de tentakels van de inktvisjes en snijd ze net onder de ogen af. Verwijder het kraakbeen uit de lijfjes en snijd de lijfjes in brede ringen. Snijd de kabeljauw in reepjes. Dep de garnalen, de sardinefilets, de inktvistentakels en -ringen en de kabeljauwreepjes droog met keukenpapier.

Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Roer achtereenvolgens de olijfolie en 300 ml lauwwarm water door de bloem. Klop het eiwit stijf en spatel door het beslag. Breng op smaak met zout en peper.

Wentel de vis, de inktvis en de garnalen door het beslag en laat ze een voor een voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur goudbruin en krokant. Serveer in een puntzak met de citroenmayonaise en de citroenpartjes .

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*