Groentesoep met stracciatella

Een aantal jaar geleden overleed de uitvinder van het Stracciatella-ijs. Voor hem was de soep Stracciatella alla Romana de inspiratie voor het ijs.

Stracciatella verwijst namelijk naar het kaas-eimengsel dat in gestolde brokjes in de soep zit. Straccio betekent in stukjes gescheurde stof. Het verkleinwoord stracciatella staat in Nederland voornamelijk bekend om het ijs, maar het kan dus veel breder worden gebruikt. Hier het recept.

Minestra di verdure con stracciatella

Ingrediënten voor 8 personen
Bereidingstijd: ca. 1 uur en 20 min.

Soep:

  • 150 g wortel
  • 150 g bleekselderij
  • 150 g pompoenvruchtvlees
  • 150 g bruine bonen uit pot, uitgelekt
  • 150 g ui
  • 150 g aardappels
  • 50 g snijbiet
  • extravergine olijfolie
  • zout
  • peperkorrels

Stracciatella*:

  • 3 eieren
  • geraspte pecorino
  • peterselie
  • zout

Soep:

Snijd de ui in ringen en de wortel, de bleekselderij, de pompoen en de aardappels in blokjes.

Fruit de ui ca. 2 minuten in 2 el olie in een grote pan. Voeg de groenteblokjes toe en fruit ze 2-3 minuten mee. Voeg 2 l water toe.

Doe een deksel op de pan en laat het geheel ca. 40 minuten koken. Voeg de bonen toe en laat het geheel nog ca. 10 minuten koken zonder deksel op de pan.

Stracciatella:

Kluts de eieren in een kom met 3 flinke el pecorino, een snufje zout en een klein beetje fijngehakte peterselie.

Voeg de snijbiet en geleidelijk het eimengsel toe aan de soep en roer het geheel goed door.

Breng de soep op smaak met zout en zet het vuur uit.

Laat de soep ca. 10 minuten rusten.
Schenk de soep in diepe borden en serveer hem met fijngehakte peterselie en wat versgemalen peper.

Tip: De soep kan van tevoren gemaakt worden. Maak de soep bijvoorbeeld ’s morgens en bewaar hem afgedekt in de koelkast voor ’s avonds. Voeg de snijbiet en de stracciatella pas op het laatste moment toe.
Breng eerst de soep aan de kook, voeg dan de snijbiet en de stracciatella toe en serveer.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*