Babà met kastanjeroom

Babà zijn cakejes met lekker veel rum waar ze in Napels gek op zijn. Je eet ze bij de koffie of als dessert. De variant met limoncello is ook heerlijk. Dit recept is met kastanjeroom, mmm!

Babà con crema di castagne

Ingrediënten voor 8 personen

  • Bereidingstijd: ca. 1 uur + wachttijd
  • 360 g suiker
  • 300 g kastanjes, gekookt
  • 250 g + een beetje bloem voor pizza*
  • 130 g mascarpone
  • 125 g + een beetje boter
  • 100 ml melk
  • 5 el rum
  • 15 g verse of 6 g gedroogde gist
  • 6 eidooiers
  • zout
  • abrikozenjam
  • cacao
  • Materialen: mixer met kloppers en deeghaken
  • 8 puddingvormpjes (6 cm Ø)
  • zeef
  • keukenkwast
  • keukenthermometer
  • groentezeef

Kneed de bloem, 125 g suiker, de boter, de melk, de gist, 3 eidooiers, en een snufje zout 10-15 minuten tot een stevig en gelijkmatig deeg (gebruik het liefst een mixer met deeghaken).

Vet de vormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. Vul de vormpjes voor ⅔ met het deeg. Laat het deeg rijzen tot het de vormpjes vult.

Verwarm de oven voor op 180ーC en zet de vormpjes (baba) ca. 20 minuten in de oven.

Breng 350 ml water met 150 g suiker aan de kook. Voeg wanneer het kookt 4 el rum toe.

Haal de cakejes (baba) uit de oven en uit de vormpjes.

Doop de cakejes terwijl ze nog warm zijn in de rumsiroop en laat ze uitlekken op een rooster.

Verhit 3 el abrikozenjam zodat hij vloeibaar wordt.

Zeef de jam en kwast de cakejes ermee in.

Pureer de kastanjes met een groentezeef.

Verhit 2-3 el water met 85 g suiker tot 108-110ーC. Schenk de siroop over de resterende eidooiers en klop ze met de mixer schuimig.

Spatel de mascarpone, de gezeefde kastanjes en 1 el rum door de eidooiers.

Serveer de baba met de kastanjeroom apart erbij en bestrooi naar smaak met cacao.

*Zonder toegevoegde gist.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*