NieuwsReceptenSmaken

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Er bestaan veel landen in de wereld die bekend staan om hun specialiteit in keuken, maar toch zijn er enkele die er met kop en schouders bovenuit steken en daar is de Italiaanse keuken er een van. Een goed bereid Italiaans gerecht betekent de hele dag bezig zijn in de keuken. Dat komt, omdat veel van de gerechten die in Italië wordt geserveerd nu eenmaal veel werk vereist om te koken en te bereiden. Dit zijn 10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

De pasta wordt vaak met de hand gemaakt met verse ingrediënten, terwijl de sauzen een hele dag pruttelen nodig hebben, hierdoor kunnen de kruiden lekker intrekken. Oude kazen en vers brood zijn essentiële bijgerechten, waar veel tijd bereidingstijd in zit. Daarom behandelt de Italiaan elke maaltijd als een feestelijke beloning om naar uit te kijken. Wij deden inspiratie op via deze recepten pagina en kwamen zo tot de volgende 10 lekkerste Italiaanse gerechten.

1. Spaghetti alla Carbonara

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Dit betekent letterlijk: spaghetti van de houtskool in het Italiaans. Het is een pastagerecht gemaakt met eieren, pecorino romano(kaas), guanciale(wangspek) en zwarte peper. Het gerecht heeft zijn intrede gedaan midden in de 20e eeuw. Recepten kunnen variëren, maar deze vier ingrediënten moeten er in zitten.

Guanciale is een traditioneel ingrediënt, maar wordt vaak vervangen door pancetta(buikspek). Veel varianten bevatten ook erwten, broccoli of andere kleur groenten. Voor elk variërend recept geldt, voeg rauwe eieren aan de saus toe en dan samen laten koken met de hitte van de pasta.

2. Cicchetti

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Cicchetti zijn traditionele Venetiaanse kleine gerechtjes, waarvan het concept meer weg heeft van Spaanse tapas, er bestaat zelfs een theorie dat de naam afkomstig is van chico(wat in het Spaans kleintje betekent). De gerechtjes zijn seizoensgebonden en kan variëren van eenvoudig snacks tot ingrediënten, zoals: olijven, hardgekookte eieren, panini broodjes en gemarineerde ansjovis. Er zijn ook wat uitgebreidere gerechtjes: polpettine (gehaktballetjes), sarde in saor (sardines in een zoetzure saus) of bijvoorbeeld baccalà mantecato (crème van gezouten en gedroogde kabeljauw).

3. Ossobuco alla Milanese

ossobuco

De naam voor deze heerlijke rijke Italiaanse stoofschotel dient zijn oorsprong uit Milaan in Lombardije en laat zich letterlijk vertalen naar ‘bot met een gat’, dit dankzij de kalfsschenkels met botten, die een heerlijke smaak geven aan het gerecht. Op smaak gebracht door een mix van ingrediënten bestaan uit: uien, wortel, knoflook, bleekselderij, tijm, laurier, bouillon, tomatenpuree, witte wijn, zout peper en afgewerkt met Gremolata (peterselie, geperste citroen en geraspte knoflook). Lees het recept!

4. Focaccia

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Panis focacius wat Latijns is voor plat brood gebakken onder de as van een vuur, het is afgeleid van het woord fuoco wat vuur betekent en het onder de kolen wordt gebakken. De oorsprong gaat terug tot 1500, in de stad Genua. De basis kun je vergelijken met die van een pizza, maar dan wat dikker. Het te bereiden deeg bestaat uit een bloemmengsel met een hoog glutengehalte, olijfolie, water, zout en gist. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten verkrijgbaar, met kaas, kruiden, verse tomaten en olijven.

Recept Focaccia via deze link.

5. Burrata

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Verse burrata is een halfzachte Italiaanse kaassoorten. Deze kaas is super zacht, romig en heel erg lekker, de kaas lijkt veel op de mozzarella, alleen brengt de burrata-kaas de mozzarella een stap verder. Het is een mozzarella gevormd in een zakje, aangevuld met zachte, vezelige wrongel en room. Het vindt zijn oorsprong in Zuid-Italië en kan gemaakt worden van koemelk of melk van waterbuffel, wat wel weer moeilijker te vinden is en duurder. Kenmerken zijn, melkachtige smaak, hoog vochtgehalte en een elastische textuur. Direct na het maken geschikt voor consumptie.

6. Panzanella

Panzanella, ook wel bekend als panmolle (wat zacht brood betekent), is een salade die in de zomer zeer populair is. Dit komt, omdat het succes volledig afhankelijk is van de versheid van het beperkte aantal ingrediënten. Het recept bevat van oorsprong traditioneel Toscaans zoutloos brood samen met rode uien, tomaten, olijfolie, azijn, zout en peper. Vaak voegt men er komkommers en basilicum aan toe. Over het algemeen wordt aangenomen dat panzanella een oude gewoonte is van boeren, om hun oude brood in water te weken om het daarna te vermengen met verse groenten uit de tuin.

7. Caponata

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Caponata is een specialiteit van het eiland Sicilië met als een van de belangrijkste ingrediënten de Siciliaanse aubergine. Het gerecht bestaat uit een gekookte gehakte groente salade van aubergine en bleekselderij. Dat brengen ze dan op smaak gebracht met kappertjes, zoete azijn in een zoetzure saus. Sommige lokale variaties bevatten verse olijven, wortels, groene paprika en weer andere bevatten ingrediënten, zoals: aardappelen of pijnboompitten en rozijnen. Het gerecht wordt meestal gebruikt als bijgerecht bij vis. Soms ook als een amuse om de eetlust op te wekken.

Meer gerechten van Sicilië.

8. Lasagne

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten

Voor een echte pasta-liefhebber is er niets lekkerders dan om jezelf te trakteren op een heerlijke lasagne in een Italiaans restaurant. Overvallen worden door de geur van Bolognese, die al uren van tevoren staat te pruttelen in combinatie met versgebakken focaccia-brood zul je het water in de mond doen lopen. Wat je misschien niet weet is dat “Lasagne” is afgeleid van het Griekse woord ‘Laganon’. Maar het was geen traditionele lasagne, met gehakte groenten, tomatensaus, Parmezaanse en met rijke Italiaanse ingrediënten kaas zoals we die nu kennen. Het was wel een samenstelling van lagen pastasaus en dankt daarom zijn naam aan de methode en niet aan de ingrediënten.

9. Risotto

10 van de lekkerste Italiaanse gerechten. Op 9: Risotto!

Traditioneel gezien is risotto een (flink) hoofdgerecht, omdat het rijk aan ingrediënten is. Over het algemeen gaat het niet eens gepaard met salade of iets anders. De Italianen eten risotto gewoon met een goed glas wijn. In Milaan maakten ze de eerste Risotto. Rijst is het hoofdbestanddeel, met als eigenschap dat het een zetmeelrijke, grofkorrelige rijst soort is die goed in het Italiaanse klimaat gedijt. Deze rijst bleek zich perfect te mengen bouillon om zo een dikke romige saus te maken met ingrediënten als: boter, fijn gesneden ui, witte wijn, bouillon, zout, saffraan en geraspte Parmezaanse kaas. En de beroemd Risotto alla Milanese was een feit.

Alles over risotto.

10. Spaghetti aglio olio met grana padano

Dit is een van die typische Italiaanse gerechten die bijna iedereen in Italië weet hoe te bereiden en ze zijn er dol op. Het is een gerecht die je binnen 15 minuten op tafel hebt. De ingrediënten zijn: pasta, olie, knoflook, peperoncino(chilipeper), zout, Parmezaanse kaas en peterselie zijn praktisch in elke keuken te vinden. Kook de pasta al dente(beetgaar), de plakjes knoflook bruin bakken in de olie en afblussen met wat water. De pasta licht kruiden, overgieten met de knoflookolie en afstrooien met grofgehakte peterselie en Parmezaanse kaas. Lichtjes door elkaar mengen en klaar is dit makkelijk te maken gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button