Tiramisù-oorlog beslecht, het dessert komt uit Friuli Venezia Giulia

Het was een keiharde strijd tussen de regio’s Veneto en Friuli met de belangrijkste vraag: Waar komt Tiramisù vandaan. De vete duurt al 25 jaar maar lijkt nu toch eindelijk te zijn beslecht. De Italiaanse Staatscourant publiceerde eind juli dit jaar een decreet van het Ministerie van Landbouw, dat Tiramisù is toegevoegd aan de lijst van traditionele Italiaanse streekgerechten met als oorsprong, en daar komt hij, de regio Friuli Venezia Giulia.

In Veneto zijn ze woest en kondigden ze direct beroep aan. Een belangrijke bijdrage aan de beslissing gaf het boek van Clara en Gigi Padovani, Storia, curiosità, interpretazioni del dolce italiano più amato, waarin ze nieuw onderzoek deden naar het oorsprong van de klassieker. En die ligt dus niet in de stad Treviso zoals altijd werd beweerd.

Overigens zijn er twee versies aan de lijst met Prodotti agroalimentari tradizionali toegevoegd. Die van restaurant Roma, uit het bij de Oostenrijke grens gelegen Tolmezzo, is de meest bekende. Maar in de jaren 50 van de vorige eeuw had ook Trattoria al Vetturino in Gorizia, bij de Sloveense grens, een soortgelijk gerecht. Coppa Vetturino Tirimi Su heette dat. Dat werd gemaakt met slagroom, citroen, lange vingers en Marsala.

Het originele handgeschreven recept voor Tiramisu

Zelf tiramisu maken? Hier het authentieke recept.

In het plaatsje Gemona del Friuli (in de regio Friuli Venezia Giulia) maakten ze in 2015 de grootste Tiramisu ter wereld, een Guinness Book record.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*