Het Italiaanse parlement

In Nederland mogen we vandaag weer ons democratisch recht vieren door de leden van de Tweede Kamer te kiezen. Ook Italië is een parlementaire democratie.

Het Italiaanse parlement, Il parlamento italiano, bestaat net als bij ons uit twee kamers; het Huis van Afgevaardigden (Camera dei deputati, foto boven),  en de Senaat (Senato della Repubblica). In vergelijking met ons telt het parlement veel meer leden, parlamentari in het Italiaans. Het Huis van Afgevaardigden heeft 630 deputati en de Senaat heeft 315 senatori.  De leden van het Huis van Afgevaardigden worden voor een periode van vijf jaar gekozen.

Renzi

De vergelijking tussen onze eerste en tweede kamer gaat niet op omdat de Italiaanse Grondwet stelt dat beide kamers evenveel macht hebben. Dat wilde voormalig premier Renzi eind december 2016 met een grondwetswijziging veranderen. Het idee was om het aantal zetels en tegelijk de macht van de senaat aanzienlijk in te perken. Veel maatregelen van de regering kunnen niet worden doorgevoerd omdat de beroepspolitici in de senaat er jarenlang over blijven steggelen. Het land is daardoor vaak onbestuurbaar en instabiel. De afgelopen 70 jaar vielen er 63 regeringen. Het voorstel van Renzi werd tijdens een referendum verworpen en daarna trad hij af. Paolo Gentiloni is nu interim premier, Sergio Mattarella is President van Italië.

Een datum voor nieuwe verkiezingen is nog niet vastgesteld maar ze moeten in ieder geval vóór februari 2018 plaatsvinden. De president bepaalt de datum maar heeft aangegeven geen haast te hebben.

Tip voor Rome

Alleen op de eerste zaterdag van de maand kan je in Rome het Palazzo Madama, de plek waar de Italiaanse senaat gevestigd is bezoeken. Dat kan van tien tot zes uur behalve in augustus. De rondleiding is gratis! Toen wij er waren werd die alleen in het Italiaans gegeven. Het paleis ligt vlakbij het bekende Piazza Navona.

Het Palazzo Madama

Kiesstelsel

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft 630 leden waarvan er 475 direct worden gekozen via algemeen enkelvoudig kiesrecht. 155 leden zijn afgevaardigden van de diverse autonome regio’s van Italië. De leden worden voor een periode van vijf jaar gekozen. Volgens het Italiaanse kiesstelsel krijgt de grootste partij automatisch (minimaal) 55% van de zetels, oftewel 345 van de 630 zetels.

 

De Italiaanse senaat

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*