Agenda Evenementen en Festivals in Italië zomer en najaar 2017

Italianen houden van feestvieren en zo val je tijdens je vakantie soms met de neus in de boter tijdens een van die gezellige dorpsfestijnen. Het land kent duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Wij hebben de belangrijkste voor 2017 op een rijtje gezet.

Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘Heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren. De meeste nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse maar er zijn ook verschillen. Zo kent men geen Hemelvaartsdag meer en tweede Pinksterdag werd eind vorige eeuw ook geschrapt net als San Giuseppe, de Italiaanse Vaderdag.

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt. Houd er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent.

Italiaanse Nationale feestdagen

1 januari Capodanno Nieuwjaarsdag
6 januari Epifania / Befana Driekoningen
5 april Pasqua Eerste paasdag
6 april Lunedì dell’Angelo / Pasquetta Tweede paasdag
25 april Giorno della Liberazione Bevrijdingsdag
1 mei Festa del Lavoro Dag van de Arbeid
2 juni Festa della Repubblica Dag van de Republiek
15 augustus Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto Maria Hemelvaart
1 november Ognissanti Allerheiligen
8 december Immacolata Concezione Viering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 december Natale Eerste kerstdag
26 december Santo Stefano Tweede kerstdag
31 december San Silvestro Oudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Rome 29 juni San Pietro
Milaan 7 december Sant’ Ambrogio
Venetië 25 april San Marco
Turijn 24 juni San Giovanni
Genua 24 juni San Giovanni
Florence 24 juni San Giovanni
Bologna 4 oktober San Petronio
Napels 19 september San Gennaro
Bari 6 december San Nicola
Palermo 15 juli Santa Rosalia

Onderstaand agenda tot en met juni. Klik hier voor de agenda vanaf 1 januari 2017

30 juni tot en met 16 juli 2017

Spoleto (Umbrië)
Festival dei due mondi
Dit festival is een van de bekendste festivals in Italië. Componist Gian Carlo Menotti startte in 1958 het festival omdat hij alle kunst wilde verenigen. Het festival is nu van internationale allure met topartiesten uit de hele wereld. Concerten, opera, ballet, film, beeldende en schilderkunst. Een uniek festival met een centraal podium op het mooiste plein van de stad.
www.festivaldispoleto.com

Juli 2017

2 juli (vaste dag)

Rapallo (Ligurië)
Festa dell’ Apparizione della Vergine
Processie en vuurwerk ter ere van de madonna

2 juli en 16 augustus 2017 (vaste dag)
Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paard om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

2 juli 2017 (vaste dag)
Matera (Basilicata)
Festa della Bruna
In de Zuid-Italiaanse stad Matera vind ieder jaar la Festa della Bruna plaats, sinds 1389. De Madonna della Bruna beschermt te stad en staat centraal tijdens het hoogtepunt van de festiviteiten als ze op een praalwagen van papier-maché wordt vervoerd naar een heilige plaats. Voorafgaande aan dit hoogtepunt waar tienduizenden samen komen is het de hele week feest. Il Giornale mocht het een keer meemaken en was diep onder de indruk. De praalwagen wordt namelijk in een paar seconden door de menigte vernietigd als symbool van een nieuw begin.
Wat ook opviel is dat er nauwelijks toeristen op af komen, ten onrechte.
Matera is in 2019 culturele hoofdstad van Europa en vormde ook het decor van de bekende film The Passion.
www.festadellabruna.it

2 juli tot en met 24 juli 2017
Viterbo(Lazio)
Tuscia Opera Festival
www.tusciaoperafestival.com

28 juni – 15 juli 2017 
Pistoia (Toscane)
Bluesfestival
pistoiablues.com

Alles is roze tijdens denote-rosa

Alles is roze tijdens de Nota Rosa

7 juli:
Kustplaatsen Emilia Romagna (oa Rimini)
Notta Rosa
De Notta Rosa is het grootste strandfeest van Italië. Ieder jaar worden de stranden van Emilia Romagna in Rimini, Forli-Cesena, Ravenna en Ferrara in roze gehuld. Op 1 juli wordt namelijk de Notte Rosa gehouden met tal van optredens, concerten, films, toneel, markten en natuurlijk het traditionele vuurwerk. De Notta Roza is bedacht om de dames in de roze schijnwerper te zetten, een ode aan de vrouw, dat kan alleen maar in Italië! Alles en iedereen neemt deel aan deze speciale dag. Winkels en straten kleuren roze en mensen gaan vooral in roze gekleed. De kuststreek van Emilia Romagna is ook deze zomer weer een van de hippe hotspots in Italië.
www.lanotterosa.it 

7 tot en met 16 juli 2017
Perugia (Umbrië)
Umbria Jazz
Umbria Jazz wordt sinds jaar en dag beschouwd als het belangrijkste Italiaanse jazz evenement. Tegenwoordig onder leiding van de voorzitter, de legendarische Renzo Arbore. Het festijn vindt jaarlijks plaats in het historisch centrum van Perugia. Hier is de hele geschiedenis van de jazz voorbijgekomen: van Dizzy Gillespie tot Sarah Vaughan, van Art Blakey tot Stan Getz, tot aan Chet Baker, Lee Konitz, Carla Bley en Keith Jarrett. De afgelopen jaren traden sterren als Prince, B.B. King, Chick Corea en Gilberto Gil op.
www.umbriajazz.com

7 tot en met 9 juli en 14 tot en met 16 juli 2017 (tweede en derde weekend juli)
Monteriggioni (Toscane)
Festa Medievale
Middeleeuws festival met traditionele kostuums, muziek, oude ambachten en natuurlijk veel lekker eten in het centrum van Monteriggioni.
www.monteriggionimedievale.com

10 tot en met 22 juli 2017
Pescara (Abruzzen)
Pescara Jazz
Internationaal jazzfestival
www.pescarajazz.com

Spektakel tijdens Santa Rosalia

Spektakel tijdens Santa Rosalia

10 tot en met 15 juli (vaste dag)
Palermo (Sicilië)
U Fistinu di Santa Rosalia
Een van de grootste festivals op Sicilië. Op een grote praalwagen in de vorm van een boot staat het beeld van Santa Rosalia.

14-16 juli 2017
Fivizzano (Toscane)
Disfida degli Arcieri di Terra e di Corte
Middeleeuws festival met boogschieters, kostuums en vaandelzwaaiers.

14-17 juli 2017
Barolo (Piemonte)
Collisioni
In dit wijnmekka vindt in 2017 voor de 20e keer een bijzonder muziek en literatuurfestival plaats. Beroemde artiesten als Sting en Mark Knopfler traden er recent nog op met het prachtige landschap van De Lange als achtergrond. Er is muziek, maar er zijn ook debatten en voordrachten met schrijvers en filosofen
www.collisioni.it

14 juli – 18 augustus 2017
Torre del Lago(Toscane)
Puccini Opera festival
Een Italiaanse zomerfestival met drie Puccini opera’s in het idyllische Toscaanse landschap. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

Het Puccini Festival is op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen, in 1930. Het eerste theater was echter nog maar een provisorisch geheel, dat door zijn vrienden zelf in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. In 2011 keert deze opera weer terug naar Torre del Lago, net als Madame Butterfly.

Sinds 1930 is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan: Mario del Monaco, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli…

Torre del Lago ligt op een strategisch uitstekende plek voor een boeiende vakantie. Naast Viareggio, vlakbij Pisa en ook Florence is niet ver. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden in allerlei prijsklassen. Kaarten van 33 – 142 euro.

www.puccinifestival.it

22 en 31 juli 2017
Rome (Lazio)
festadenoantri.it
Straatfestival in de wijk Trastevere

16 juli 2017 (derde zondag van juli)
Venetië (Veneto)
Festa del Redentore
Op het Giudecca eiland van Venetië houden ze sinds 1577 een botenparade en is er rond middernacht een groots vuurwerk.
Meer informatie

21 juli tot en met 2 augustus – 4 augustus tot en met 16 augustus 2017
Perugia (Umbrië)
Musicfest Perugia
Een festival voor klassieke muziek op de mooiste locaties van Perugia.
www.musicfestperugia.net

23 en 24 juli (vaste dag)
Bolsena (Lazio)
La festa di Santa Cristina
Santa Christina is de heilige van het stadje Bolsena aan het gelijknamige meer. Ieder jaar wordt haar verhaal op een grootste manier uitgebeeld door middel van levende schilderijen. Dat is fantastisch gezicht want de hele stad doet mee, van jong tot oud. Verschillende delen van het verhaal worden op een aantal podia in de stad vertolkt terwijl het beeld van Christina door de stad wordt gedragen. Het is een fraai feest waar iedereen samenkomt en je als bezoeker de echte Italiaanse sfeer beleefd.

24 juli is de naamdag van Christina (ieder dag van het jaar in Italië heeft een naam). Christina van Bolsena stief in het jaar 304 en wordt niet alleen in de Katholieke maar ook in de Oosters-orthodoxe Kerk als de Grote Martelares vereerd. Haar afkomst is niet duidelijk. Het zou Tyrus (in het huidige Libanon) of Perzië.  Haar legende gaat over dat haar martelaarschap voor het christelijk geloof. Haar vader wilde haar op 11-jarige leeftijd in het meer gooien omdat ze niet wilde toegeven aan de heidense goden maar vasthield aan de bijbel. Daarvan werd ze gered door engelen maar uiteindelijk stierf ze toch een gruwelijke dood.
www.santacristinadibolsena.it

25 juli (vaste dag)
Pistoia (Toscane)
La Giostra dell’Orso
Wederom een paardenrace met de stadswijken als basis, dit keer strijden ridders op paarden uit vier wijken tegen elkaar. Het evenement wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo en vormt het hoogtepunt van Luglio Pistoiese
www.giostradellorso-pistoia.it

29 juli tot en met 5 augustus 2017
Siena (Toscane)
Incontri in Terra di Siena
Festival voor kamermuziek
www.itslafoce.org

29 juli (laatste zaterdag van juli)
San Fruttuoso (Ligurië)
Festa del Cristo degli Abissi
Een nogal ongebruikelijke processie want de tocht voert onderwater naar het Christusbeeld voor de kust van San Fruttuoso.

Augustus 2017

21 juli tot en met 2 augustus – 4 augustus tot en met 16 augustus 2017
Perugia (Umbrië)
Musicfest Perugia
Een festival voor klassieke muziek op de mooiste locaties van Perugia
www.musicfestperugia.net

5 augustus 2017 (vaste dag)
Rome (Lazio)
Madonna della Neve
In de 4 eeuw viel er opeens sneeuw in de zomer op 5 augustus. Op die plek moest de Santa Maria Maggiore basiliek gebouwd worden. Het festa della Madonna della Neve (Maagd Maria van de Sneeuw) is een van de mooiste vieringen in Rome. Een sneeuwstorm van rozenblaadjes dwarrelt van het dak van Santa Maria Maggiore basiliek naar beneden.
www.santamariadellaneve.it

4 en 6 augustus 2017
San Severino Lucano (Basilicata)
Pollino Music Festival.
Live muziek midden in de natuur van het grootste natuurpark van Basilicata
www.multietnica.org

5 augustus 2017
Feltre (Veneto)
Palio
Historische paardenrace inclusief middeleeuwse ridders, muziek, cultuur etc.
www.paliodifeltre.it

la spezia palio

De waterpalio in La Spezia

7 augustus 2017 (1e zondag van augustus) Editie 2017 ging niet door!
La Spezia (Ligurië)
Palio del Golfo
Een variant op de paardenrace, nu met roeiboten op zee in en om La Spezia. Een wat Il Giornale betreft ondergewaardeerde stad die u zeker een keer moeten bezoeken. 13 steden en dorpen rondom de golf strijden om de eer.
http://www.paliodelgolfo.it/

7 augustus 2017 (1e zondag augustus)
Ascoli Piceno (De Marken)
La Quintana
Het steekspel en palio van de Quintana dateren nog uit de Middeleeuwen. Circa 1.500 personen doen mee aan de folkloristische optocht in de stad. Een happening waar de Ascolani maandenlang naar toe leven.
www.quintanadiascoli.it

7 augustus 2017 (1e zondag in augustus)
Montisi (Toscane)
La Giostra di Simone
Ridders, middeleeuwen, cultuur, eten, drinken, feest!
www.giostradisimone.it

11 tot en met 15 augustus 2017
Berchidda (Sardinië)
Time in Jazz
Internationaal Jazzfestival
www.timeinjazz.it

6 augustus 2017 (1e zondag in augustus)
Bosa (Sardinië)
Festa dei Pescatori
Het “vissersfeest” ter ere van de beschermheilige van het dorp, Madonna del Mare. Op traditionele vissersboten vindt een optocht over de rivier plaats.

8 tot en met 26 augustus 2017
Lecce (Apulië)
Notte della Taranta
Een muziek en -dansfestival ter ere van de Zuid-Italiaanse volksdansen Tarantella en Pizzica. Het wordt gezien als belangrijke Europese festival voor volksmuziek. De festiviteiten trekken jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers. Het festival is gratis. Meer over de Tarantella.
www.lanottedellataranta.it

9 tot en met 13 augustus 2017
Pisticci (Basilicata)
Lucania Film Festival
Tijdens de 16e editie van deze filmfestival zal een internationale jury over verschillende film genres oordelen.
www.lucaniafilmfestival.it

10 tot en met 22 augustus 2017
Pesaro (De Marken)
Rossini Operafestival
In de geboortestad van Rossini in Pesaro vindt in augustus het operafestival plaats. Wist u trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? Lees meer.
www.rossinioperafestival.it

14 augustus (vaste dag)
Massa Marittima (Toscane)
Balestro del Girifalco
Mooie kruisboogwedstrijd die twee keer per jaar plaatsvindt. Ook op de eerste zondag na 20 mei.
www.societaterzierimassetani.it

Mannen dragen de kandelaar tijdens altijd Il Candelieri in Sassari

Mannen dragen de kandelaar tijdens Il Candelieri in Sassari

14 en 15 augustus (vaste dag)
Sassari (Sardinië)
Festa dei Candelieri
Festival waarbij mannen metershoge versierde kaarsen door de stad dragen.
www.candelieri.org

14 augustus 2017 (avond voor Ferragosto)
Panzano in Chianti (Toscane)
Festa del Nocciolo
Het hazelnootfestival vind ieder jaar op de avond voor Ferragosto plaats. Een groot diner in de straten van de stad.

15 augustus (vaste dag)
Heel Italië
Ferragosto (Maria Hemelvaart)
Nationale feestdag waarop in veel plaatsen festiviteiten worden georganiseerd

15 augustus
Diano Marina (Ligurië)
Festa del Mare
Festival van de zee.

2 juli en 16 augustus (vaste dagen)
Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paar om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

17 augustus 2017 (vaste dag)
Portovenere (Ligurië)
Madonna Bianca
Al sinds 1399 wordt in het mooie kustplaatsje Portovenere Madonna Bianca gevierd waarbij ondermeer de kerk Chiesa di San Pietro op de rots met duizenden lichtjes een schitterd schouwspel vormt

Vaandelzwaaien in Volterra

Vaandelzwaaien in Volterra

20 tot en met 27 augustus 2017 (3e en 4e zondag in augustus)
Volterra (Toscane)
Volterra Volterra A.D 1398
De hele week is het feest in de mooie Toscaanse stad Volterra als de middeleeuwen herleven. Optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten, middeleeuws geld en uiteraard eten en drinken.
www.volterra1398.it

19 en 20 augustus 2017 (3e weekend van augustus)
Urbino (De Marken)
Festa del Duca “Sipari Rinascimentali”
Historisch festival met dans, muziek, optredens, parades, oude ambachten en processies die een van de mooiste historische steden van Italië. U waant zich helemaal in de middeleeuwen.
www.urbino-rievocazionistoriche.it

22 augustus 2017 (eerste zondag na Ferragosto)
Sacile (Friuli Venezia Giulia)
Sagra Dei Osei
Vogelfestival

24 tot en met 27 augustus 2017
Riva del Garda (Alto Adige / Trentino Zuid Tirol)
Notte di Fiaba
In Riva del Garda aan het Gardameer vieren ze deze dagen Notte di Fiaba, het jaarlijkse sprookjesfestival met theater, muziek, spelletjes en vuurwerk. Het sprookje dat dit jaar centraal staat is Aladin en de wonderlamp. Op grote podia in de stad worden scènes uit het verhaal nagespeeld.  Het is groot feest en er is van alles te doen in de stad. 27 augustus om 22.00 wordt het grote vuurwerk ontstoken dat langs het hele meer te horen zal zijn.
www.nottedifiaba.it

27 augustus 2017 (laatste zondag van augustus)
Montepulciano (Toscane)
Bravìo delle Botti
Acht wijken strijden om de winst in deze race met wijnvaten door de straten van de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Naast de race worden nog veel meer activiteiten in de stad georganiseerd.
www.braviodellebotti.com

28 augustus 2017
La Morra (Piemonte)
Mangialonga
Wandel door de wonderschone heuvels en wijngaarden in de Lange streek rond het dorpje La Morra. Maak een tussenstop bij de verschillende wijnboeren om te proeven en te eten van de lokale lekkernijen.
www.mangialonga.it

28 augustus 2017 (vaste dag)
L’Aquila (Abruzzen)
La Perdonanza
In het nog steeds door de aardbeving van april 2009 ernstig gehavende L’Aquila wordt ieder jaar het Hemelse la Perdonanza Celestiniana gevierd in de Basiliek van Collemaggio.
http://www.perdonanza-celestiniana.it/

September 2017

(van enkele evenementen is nog geen datum voor 2017 vastgesteld)

30 augustus tot en met 9 september 2017
Venetië (Veneto)
Het 69e filmfestival van Venetië
http://www.labiennale.org/it/cinema/

9 tot en met 22 september 2017
Milaan en Turijn (Lombardije/Piemonte)
MITO Settembremusica, internationaal muziekfestival (Milaan/Turijn)
http://www.mitosettembremusica.it/

2 en 3 september 2017 (1e weekend van september)
Urbino (De Marken)
Festa dell’Aquilone
Vliegerfeest met een wedstrijd welke vlieger het verst vliegt.
http://www.festaquilone.it/

2 t/m 10 september 2017
Parma (Emilia Romagna)
Festival del prosciutto di Parma, festival van de Parmaham (lees meer over Parmaham)
http://www.festivaldelprosciuttodiparma.com/

3 september 2017 (1e zondag van september)
Venetië (Veneto)
Regata Storica, historische bootrace
http://www.regatastoricavenezia.it/

3 september 2017
Monza (Lombardije)
Grand Prix Formule 1 met Max Verstappen!
www.monzanet.it/it

Barbara Taiuti in actie in 2013

Barbara Taiuti in actie in 2013

3 september 2017 (eerste zondag van september)
Arezzo (Toscane)
Giostra del Saracino
Steekspel met ridders
Iedere voorlaatste zaterdag in juni en elke eerste zondag in september staat Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino; een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Het is de dagen ervoor al feest maar de zondag is het hoogtepunt met het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, afgevaardigden van de wijken van Arezzo.

Ze moeten proberen op een paard met een lans de befaamde houten ‘Buratto’ te raken. Deze pop moet een gewapende middeleeuwse Saracaan voorstellen, zo werden moslims in die tijd genoemd.

In 2013 deed de eerste vrouw meer op het riddertoernooi! Barbara Taiuti,een 31-jarige stalmeester uit Florence, schreef
historie door zich als eerste vrouw te kwalificeren voor de Giostra del Saracino.   Ze deed wat ze kon maar moest de winst toch aan de mannelijke deelnemers van de wijk Porta Sant’Andrea laten. Misschien kunnen wij onze Ankie volgend jaar afvaardigen…
www.giostradelsaracino.arezzo.it

7 september 2017 (vaste dag)
Florence (Toscane)
Festa della Rificolona
Historische lantaarnoptocht
http://it.wikipedia.org/wiki/Festa_della_Rificolona

13 september 2017 (vaste dag)
Lucca (Toscane)
Luminara di Santa Croce, processie verlicht met kaarsen

13 t/m 17 september 2017
Pordenone (Friuli Venezia Giulia)
Pordenonelegge
Dit is een bekend literair festival.
www.pordenonelegge.it

15 t/m 18 september 2017
Bra(Piemonte)
Cheese festival 2017
Tijdens dit grote twee-jaarlijkse festival laat Slow Food Italië u kennis maken met ambachtelijk gemaakte kazen uit Italië en veel andere landen.
cheese.slowfood.it/en/

15 t/m 24 september 2017
San Vito Lo Capo (Sicilië)
Couscousfest
Bijzonder is het jaarlijkse Couscous Festival in San Vito Lo Capo op Sicilië. Hier staat al bijna 20 jaar de couscous in het middelpunt van de belangstelling, een van de meest populaire etenswaren ter wereld en een symbool van de culturele diversiteit van Sicilië. Het festival wil met culinaire cultuur een voorbeeld stellen voor de integratie en wereldvrede. Bezoekers staan veel verschillende smaken en kleuren te wachten. Er zijn kookwedstrijden, internationale chefs, kooklessen, proeverijen en concerten. Couscous is echt onderdeel van de Siciliaanse keuken. De oorsprong ligt in de Arabische bezetting van het eiland in de middeleeuwen. Met name in de provincie Trapani en de nabijgelegen Egadische eilanden (waar ook paradijselijke stranden zijn!) wordt veel couscous gegeten.
www.couscousfest.it 

17 t/m 20 september (2015)
Castelfidardo (De Marken)
Festival Internazionale della Fisarmonica di Castelfidardo, accordeon festival
http://www.festivalcastelfidardo.it/

21 september 2017
Verona (Veneto)
Tocatì, Festival Internazionale dei Giochi in Strada, internationaal festival straatspelen
www.tocati.it

14-17 september 2017
Asti (Piemonte)
Palio di Asti, paardenrace
http://www.palio.asti.it/

19 september 2017 (vaste datum)
Napels (Campanië)
Festa di San Gennaro, feest van de patroonheilige San Gennaro
Katholiek schouwspel dat ieder jaar op 19 september plaatsvindt in de Duomo. De aartsbisschop haalt dan een zilveren reliekhouder uit een kapel. Hierin bevinden zich twee glazen ampullen, die het gestolde bloed van San Gennaro, de patroonheilige van Napels, zouden bevatten. Op 19 september wordt het gestolde bloed weer vloeibaar. Dit fenomeen voltrekt zich ook op de eerste zaterdag van mei en op 16 december. Het gebeuren wordt ook uitgezonden op de Italiaanse televisie en radio.
http://www.portanapoli.com/Ita/Napoli/festa-san-gennaro.html

21 t/m 26 september 2017
Milaan (Lombardije)
Milan Fashion Week, voorjaars en wintercollecties voor dames 2018
http://www.cameramoda.it

24 september 2017 (laatste zondag van september)
Impruneta (Toscane)
Festa dell’Uva, druivenvestival
http://www.lafestadelluva.it

Oktober 2017

30 september t/m 9 oktober 2017
Triest (Friuli)
Barcolana Regatta, de grootste regatta ter wereld met 2000 boten
http://www.barcolana.it/

1 oktober 2017
Turijn (Piemonte)
Marathon van Turijn
Voor wie niet van grote loopmassa’s houdt is deze kleine marathon met zo’n 2.000 deelnemers een prima optie. Goed georganiseerd, een vlak en mooi parcours door de brede straten van de ietwat ondergewaardeerde Noord-Italiaanse stad.
www.turinmarathon.it

6 t/m 8 oktober 2017
Certaldo Alto (Toscane)
Boccaccesca, gastronomisch festival
http://www.boccaccesca.it

festival-van-de-straatartiesten

Festival van de straatartiesten

5 t/m 8 oktober 2017
Ragusa (Sicilië)
Festa di Artisti di Strada, Ibla Buskers, international volksfeest van de straatartiesten
http://www.iblabuskers.it/

6-8 en 14-15 oktober 2017
Miltello Val di Catania (Sicilië)
Sagra della Mostarda, gastronomisch festival rond de cactusvijg

7 oktober tot en met 26 november 2017
Alba (Piemonte)
Fiera Internazionale del tartufo bianco d’Alba, truffelfestival Alba
Dit internationaal vermaarde truffelevenement trekt bezoekers uit de hele wereld. Het is het hoogtepunt van het jaar. Op tijd een hotel boeken is dus aan te raden.
http://www.fieradeltartufo.org/

9 t/m 12 oktober 2017
Rome (Lazio)
7e Internationaal filmfestival
http://www.romacinemafest.it/ecm/web/fcr/en/home

13 t/m 22 oktober 2017
Perugia (Umbrië)
Eurochocolate, chocolade festival
http://www.eurochocolate.com/it/home.html?

13 – 15 oktober 2017
Cuneo (Piemonte)
Fiera nazionale del Marrone
www.marrone.net

22 oktober 2017
Venetië (Veneto)
Marathon van Venetië. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.venicemarathon.it

28 en 29 oktober 2017 (laatste weekend van oktober)
Montalcino (Toscane)
Sagra del Tordo, grootse boogschietwedstrijd
http://www.tuscany-charming.it/it/newseventi/sagradeltordo.asp

November 2017

Begin november – half Januari 2017
Turijn (Piemonte)
Luci d’Artista
Tijdens deze periode is de stad een openluchtmuseum. Alles wordt een bijzondere manier verlicht door Italiaanse en internationale kunstenaars.
www.turismotorino.org

3 t/m 5 november 2017
Turijn (Piemonte)
Artissima, internationale beurs voor hedendaagse kunst
http://www.artissima.it/

6 t/m 19 november 2017
Palermo (Sicilië)
Festival di Morgana, poppen en marionettenfestival
http://www.festivaldimorgana.it/

Het Festival di Morgana in Palermo

8 t/m 12 november 2017
Florence (Toscane)
Internationaal Filmfestival ‘Film en vrouw’
http://www.laboratorioimmaginedonna.it/

10-11 en 17-18, 24-25 november 2017 (laatste 3 weekenden van november)
San Miniato (Toscane)
La Sagra del Tartufo Bianco, Witte Truffel Festival
http://www.san-miniato.com/

10-17 oktober 2017
Florence (Toscane)
Festival dei Popoli, internationaal documentairefestival
http://www.festivaldeipopoli.org/

18 t/m 26 november 2017
Cremona (Lombardije)
Festa del Torrone, Nougat festival
http://www.festadeltorronecremona.it/

26 t/m 29 november 2017
Verona (Veneto)
Fiera Cavalli, een van de grootste en meest complete paardenfestivals ter wereld
http://www.fieracavalli.it/

Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence

Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence

26 november 2017
Florence (Toscane)
Marathon van Florence. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.firenzemarathon.it

December 2017

6 december (vaste dag)
Diverse plaatsen in de Abruzzen (o.a. Bari)
Viering San Nicola

6 december (vaste dag)
Eiland Murano (Veneto)
Festa di San Nicolo

28 december 2017 t/m 1 januari 2018
Orvieto (Umbrië)
Umbria Jazz Winter
Meer info

2017

Klik hier voor de Italiaanse evenementen en festivals van januari tot en met juni 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*