Zelf Focaccia maken, lekker en makkelijk!

Zacht van binnen en knapperig van buiten. Vers afgebakken glimt hij van de olijfolie en ruikt hij naar heerlijke Italiaanse kruiden; de Focaccia. Het Italiaanse brood is ook in Nederland steeds populairder want het is heerlijk, ook zonder beleg.

Dit type brood komt oorspronkelijk uit de regio Ligurië. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. Een lekker recept is met ciauscolo (heerlijke worst uit de regio De Marken) en mozzarella. Beleg een focaccia met plakjes ciauscolo en daar bovenop plakjes mozzarella. Even in de oven en je hebt in een handomdraai een eenvoudig maar o zo lekker hapje!

Focaccia barese

Onderstaand recept is voor een Focaccia Barese die uit de regio Puglia komt. Bari om precies te zijn, vandaar Barese. Je kan het op ieder moment van de dag eten. Kinderen nemen het mee naar school, op het strand kan je niet zonder en onderweg naar een voetbalwedstrijd neemt de Italiaan geen patat oorlog maar een lekker stuk Focaccia Barese! Wees wel voorzichtig met eten uit het vuistje want er rolt zomaar een tomaatje op je schone shirt….

La-focaccia-barese-pIngrediënten voor 8 personen

  • 1 grote aardappel
  • 12,5 g verse gist (vervang evt. door 5 g droge gist)
  • suiker
  • 250 g + extra bloem
  • 250 g griesmeel
  • grof en fijn zout
  • 2 el + extra olijfolie extra vierge
  • 250 g cherrytomaten
  • 4 takjes oregano
  • 150 g groene olijven

1 Kook de aardappel. Los intussen de gist op in 60 ml lauwwarm water met een beetje suiker. Meng er 30 g bloem doorheen en laat het gistmengsel ca. 15 minuten rusten.

2 Giet de aardappel af en pel hem. Prak de aardappel met een vork fijn in een kom. Voeg 220 g bloem en 200 g griesmeel toe. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het gistmengsel.

3 Los 1 el grof zout op in 250 ml warm water. Kneed het bloemmengsel met de hand tot een deeg en voeg portiegewijs het zoutwater toe. Voeg 2 el olijfolie toe en kneed het geheel op een met bloem bestoven werkblad tot een glad,

4 Was de cherrytomaten en halveer ze. Meng de tomaten met een scheutje olijfolie en een snufje zout en laat rusten. Verwarm de oven voor (elektrisch: 255°C / hetelucht: 230°C). Was de oregano, schud hem droog en pluk de blaadjes van de takjes.

5 Bestrooi het oppervlak van het gerezen deeg met het overige griesmeel en stort het op een met olie ingevette (ronde) bakplaat. Verdeel de cherrytomaten, de olijven en de oregano over de focaccia en druk licht aan. Besprenkel de focaccia met een beetje olijfolie en bak hem 15-20 minuten in de oven.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*