Valentijn. Liefdesdag met Italiaanse roots

Hoewel de jaarlijkse Valentijnsdag door velen aan een Amerikaanse traditie wordt gekoppeld, kunnen we met enige zekerheid stellen dat deze liefdesdag in februari Italiaanse roots heeft.

Het was Paus Gelasius I die 14 februari in 496 uitriep tot de dag van de Heilige Valentijn. Hij zou, als bisschop van Terni een huwelijk hebben gesloten tussen een christen en een heiden. Dat was revolutionair in die tijd, maar het was voor het bisdom reden hem uit te roepen tot beschermheilige van de geliefden. Tot op de dag van vandaag wordt de geboortedatum van de bisschop (14 februari) herdacht in de basiliek van Terni, waar ook de stoffelijke resten van Sint Valentijn begraven liggen.

Daarnaast gaat – met name in Rome – het verhaal dat 14 februari van oudsher in verband staat tot het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia, ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van het huwelijk.

Tijdens dit feest werden twee onbekenden door het lot aan elkaar gekoppeld, enigszins vergelijkbaar met het oud-Hollandse schoolpleinspel 1-2-3-4-5-6-7, wie mag ik… Een heidense traditie, vond de kerk. En dus werd Lupercalia veranderd in Valentijnsdag, het feest van de ware liefde.

Sportieve geliefden hebben nog een extra reden om Terni in Umbrië te bezoeken. Ten eerste dus voor de basiliek van San Valentino maar ook om de Marathon di San Valentino te lopen door de stad. Die is in 2016 alleen niet op Valentijnsdag maar op 21 februari. Je kan nog meedoen dus!
Klik hier voor de site van de Marathon.

terni umbrie marathon

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*