NieuwsReceptenSmaken

Recept voor Parmigiana Di Melanzane!

Parmigiana Di Melanzane, een heerlijk gerecht dat voor de duidelijkheid uit Sicilië komt, en niet uit Parma wat de naam suggereert. Dit is het recept voor Parmigiana Di Melanzane!

Iedereen denkt dus bij het horen van de naam dat het gerecht uit Parma komt of op zijn minst met Parmezaanse kaas wordt gemaakt maar dat is dus niet zo. De verwarring komt doordat de naam zijn oorsprong kent in het Siciliaanse dialect, sommigen zeggen zelf taal.

Het zit zo; de aubergine zette op Sicilië voor het eerst zaad op Italiaans grondgebied. Parmigiana komt van het Siciliaanse palmigiana of palmisciana dat luiken betekent. De gelaagde plakjes aubergine in het gerecht deden de naamgevers denken aan de Italiaanse luiken van de huizen met de gelaagde tussenschotjes in het midden. Nu hebben de Sicilianen een eigen manier om de letter R uit te spreken die verward kan worden met de letter L en vice versa. Hierdoor veranderde palmisciana in parmigiana in het Italiaans. Over deze theorie zijn de meeste culinaire schrijvers het wel eens.

Het is dus géén Melanzane alla Parmigiana zoals op veel culinaire blogs, websites, in veel bladen en waarschijnlijk ook menukaarten staat geschreven.

Recept Parmigiana Di Melanzane

Recept Parmigiana Di Melanzane

Ingrediënten

  • 4 grote aubergines
  • Bloem om de plakken doorheen te halen
  • 4 eieren
  • olijfolie
  • 300 gram Buffelmozzarella of Fior di Latte, gesneden
  • 100 gram Grana Padano kaas
  • Zout en peper

Saus

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1,5 blik gepelde tomaten, fijngehakt in het blik
  • 10 verse basilicumblaadjes, gescheurd.

Bereiding

  1. Snijd de aubergines ca. 1 centimeter dik. Bestuif de delen aan beide zijden met bloem. Klop de eieren, breng op smaak met zout en haal de plakken aubergine er doorheen
  2. Frituur de plakken aubergine in de hete olijfolie (180 graden) tot ze aan beide kanten bruin zijn. Gebruik nieuwe olijfolie na het bakken van 2 of 3 porties aubergines.
  3. Maak nu de tomatensaus. Verhit de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en bak tot de knoflook goudgeel van kleur is. Voeg de tomaten toe en roer tot de saus begint te koken. Zet het vuur laag en laat de saus al roerend zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de basilicum er bij als de saus klaar is.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C
  5. Leg een laagje van twee of drie lepels tomatensaus op de bodem van een grote ovenschaal en drapeer daarop een eerste laag aubergine. Leg er wat van de Fior di latte of Buffelmozzarella bovenop, daar weer bovenop een paar lepels tomatensaus en bestrooi het met Grana Padano kaas.
  6. Leg een volgende laag van de plakken aubergine in de tegenovergestelde richting en dek die ook weer af met de verse kaas, tomatensaus en Grana Padano. Ga zo door tot de rand van de schaal. Zorg ervoor dat de bovenste laag goed bedekt is met de saus, kleine stukjes Fior di latte en een ruime hoeveelheid Grana Padano.
Parmigiana-recept

Bak de Parmigiana vervolgens in de voorverwarmde oven gedurende 25 tot 30 minuten. Laat het gerecht een half uur rusten voor het op te dienen. Het mag lauwwarm gegeten worden..

Recept Parmigiana Di Melanzane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button