Authentiek recept voor Cassata met Ricotta

Heel Holland bakt geregeld en in Italië doen ze dat ook graag. De Cassata geldt als de beroemdste taart van Italië.

Deze geglazuurde taart bestaat uit meerdere cakelaagjes, die bereid zijn met zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, maar er bestaan wel verschillende varianten op dit thema.

Zo wordt de Cassata in de omgeving van Palermo vaak voorzien van een laagje amandelspijs, terwijl hij in het oosten wat minder zoet wordt gegeten. De Palermitanen beweren dat zij de enige echte Cassata bereiden en dat willen wij niet tegenspreken.

Het woord Cassata is een afgeleide van het latijnse woord caseum dat kaas betekent, aldus Wikipedia.

Cassata con ricotta alla Tarantina

benodigd:

  • 350 gr. ricotta
  • 300 gr. poedersuiker
  • 250 gr. amandelen zonder schil
  • 250 gr. suiker
  • 50 gr. candij
  • 50gr. smeltchocolade puur
  • Alchermes likeur
  • 1 citroen
  • plakjes sponscake
  • amandelspijs
  • Kaneel

Neem ca. 50 gr amandelen, even kort aanbakken in een bakpan en daarna malen met de blender. De andere amandelen enkele minuten koken in water (ca 3 min.) en fijn malen in de blender. Suiker in een pan laten smelten en karameliseren met hulp van 2 eetlepels water. De ronde vormen met een plakje sponscake bedekken die eerst in een ronde vorm van ca 8 cm doorsnee zijn uitgesneden. Besprenkel met de Alchermes.

Doe de ricotta, gemalen amandelen en de gehakte amandelen, de in kleine stukjes gesneden kandij en de karamel vervolgens in een kom. Versterk de smaak met een mespuntje kaneel en de geraspte citroenschil (alleen het gele deel, het witte deel is bitter)/

Doe er tot slot de in stukjes gesneden chocolade bij. Kort mengen zodat de ricotta wit blijft. Vul met dit mengsel de vormpjes bovenop de sponscake. Leg in de koelkast om op te stijven. Garneren en serveren.

Alchermes, een mierzoete kruidenlikeur, uitermate geschikt voor zoete gerechten of het marineren van vruchten. De naam komt van het Arabische al-kirmiz dat lieveheersbeestje betekent. Dit insect of de luizen die een felrode vloeistof afscheiden zou ooit gebruikt zijn voor de dieprode kleur.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*