Mantova culturele hoofdstad van Italië in 2016

Mantova is gekozen tot culturele hoofdstad van Italië in 2016, dat maakte de jury van het ministerie van cultuur gisteren bekend. De stad met zo’n 50.000 inwoners werd gekozen uit 24 andere Italiaanse steden die zich hadden aangemeld. 

De beeldschone stad in de regio Lombardije werd meer dan 2000 jaar voor Christus gesticht en was van de 14e tot de 18e eeuw de prinselijke zetel van het Huis van Gonzaga. Die rijkdom is nog overal te zien. Het historische centrum werd dan ook door UNESCO in 2007 uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Mantova, Mantua in het Italiaans, dong vorig jaar ook mee voor de titel van Europese culturele hoofdstad in 2019. Maar die eer viel te beurt aan de Zuid-Italiaanse stad Matera.

Het Palazzo Te in Mantova

Het Palazzo Te in Mantova

Hoogtepunt in de stad is onder andere het Palazzo Te, een paleis gebouwd van 1524 tot 1534 voor Federico II Gonzaga. Het is het meesterwerk van de architect Giulio Romano, een leerling van Raphael. Hij liet het paleis volschilderen met prachtige fresco’s  en decoraties. De talrijke thema’s van de fresco’s maken het paleis uniek. Zo zijn er bijvoorbeeld de banketten in de Sala di Psiche, de gestileerde paarden in de Sala dei Cavalli (paardenkamer) en in de meest eigenaardige kamer, de Sala dei Giganti (reuzenzaal), groteske boze figuren die een ravage aanrichten.

Palazzo Ducale

Een ander hoogtepunt is het Palazzo Ducale (hertogelijk paleis), waar de Gonzaga leefde van 1328 tot 1707. Het paleis heeft ongeveer 500 kamers en is het meest bekend door Andrea Mantegna’s fresco’s in de Camera degli Sposi (bruidskamer).

Het interieur van Palazzo Te

Het interieur van Palazzo Te

mantua-luchtfoto

Tip: Mantova ligt vlakbij Verona en het Gardameer en is daarom een perfect uitstapje voor vakantiegangers aan de zuid- of zuidoostkant van het meer.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*