Inwoners Pompeii hadden gezonde tanden

Vorig jaar meldden we u dat een zeer bekende oude inwoner van Noord-Italië kiespijn gehad moet hebben. Studies op het lichaam van ijsman Ötzi hadden dat uitgewezen. Nu zijn ook een aantal lichamen uit Pompeii aan een gebitsonderzoek onderworpen en wat blijkt; dankzij een dieet met weinig suikers hadden ze volgens de wetenschappers puntgave tanden, geen kiespijn dus.  

Op 30 afgietsels uit de oude Romeinse stad werd onderzoek gedaan. De tanden zagen er prima uit op wat slijtage na die werd veroorzaakt door de gewoonte om dingen met de tanden af te snijden of scheuren. Men at in ieder geval een stuk gezonder in die tijd laat een van de onderzoekers weten. Op het menu stond veel groente en fruit. Daardoor waren de mensen in het algemeen ook erg gezond.

Door de voortgaande innovatie en betere scanners doen onderzoekers steeds weer nieuwe ontdekkingen over de bewoners en hun leven in de stad die 79 voor Christus werd getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius. Archeologen, antropologen, radiologen, tandheelkundigen en ingenieurs werken samen aan het onderzoek met speciale laser-scanners. Op deze manier kan nog veel beter de levensstijl, het werk en sociale klasse van de persoon in kaart gebracht worden. Door de nieuwe techniek heeft men bijvoorbeeld al ontdekt dat de botten van de inwoners werden aangetast door de grote hoeveelheid fluor in het lokale drinkwater. Maar dat was wel weer goed voor de tanden natuurlijk.

Aardig detail is dat Philips Healthcare de scan-apparatuur leverde voor het onderzoek.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*