Bergkaas in de polder

Er zijn heel veel redenen om voor wat lekkers naar Italië te vliegen, maar soms vind je het lekkers uit Italië ook simpelweg om de hoek. Op een slordige 12 kilometer van Utrecht vonden we in een boerenschuur de Cothense variant van een Toma.

Kaaskenners weten dat de eeuwenoude Toma van oorsprong uit de bergen rond Piemonte komt. Dat was dan ook de plek waar Haro Kits deze culinaire klassieker ontdekte. Het was liefde op het eerste gezicht en de ‘verdwaalde’ Hollander besloot in de leer te gaan bij Cesare Ribolzi, de geestelijk vader van de Toma Nostrana.

Eenmaal terug in Nederland vonden het hart van Kits en het hoofd van Ribolzi de handen van Maas Merkens, kaasboer te Cothen. Hij had er bovendien wel oren naar en zo werd de Utrechtse Toma geboren: ruig van buiten en romig van binnen.

Meer info op www.Oudwijker.nl

De originele Toma kaas uit Piemonte

De originele Toma kaas uit Piemonte

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*