Zelf Limoncello maken. Het recept

Wat is er lekkerder dan een ijskoude Limoncello op een warme zomerse dag?! De citroenlikeur uit Zuid-Italië heeft er de afgelopen jaren een groot aantal Nederlandse fans bij gekregen. Zoet, fris en een pittig portie alcohol zijn de succesnummers.

Het leuke is dat je Limoncello ook vrij gemakkelijk thuis kan maken. Dan grijp je nooit mis. Il Giornale heeft het recept.

citroenen amalfi

Joekels van citroenen

Recept voor Limoncello

De ingrediënten voor Limoncello zijn op één hand te tellen maar dat is ook meteen de valkuil. De ene citroen is namelijk de andere niet. De meest beroemde Limoncello komt uit de Amalfi streek of rond Sorrento, net onder Napels. Daar groeien citroenen bijna zo groot als meloenen! De smaak is totaal anders dan die van het tenenkrommende en gekkebekkentrekkende zuur dat uit de Hollandse supermarktcitroen komt. Citroenen uit deze omgeving hebben een speciaal IGP keurmerk dat de herkomst garandeert.
Op Sicilië groeien echter ook veel smaakvolle citroenen aan de bomen. Deze regio produceert 90% van alle Italiaanse citroenen (zie links onderaan).

alcohol puur

Overal in Italië vekrijgbaar

Alcohol

Neem als het even kan dus citroenen mee deze vakantie. Deze zijn vaak gewoon te koop in de Italiaanse supermarkt. Nog belangrijker om mee te nemen is de alcohol. Want alcohol van 95% is in Nederland moeilijk te verkrijgen en relatief duur. In Italië staan de flessen gewoon in de supermarkt. De Italiaanse Lidl heeft ze zelfs voor iets meer dan een tientje! Eventueel is België of Duitsland nog een mogelijkheid voor de alcohol die ook daar een stuk goedkoper is.

Weinig ingrediënten, een simpele bereiding en toch heeft iedere Italiaanse familie een eigen recept. Ook de Limoncello’s uit de fabriek smaken allemaal anders. Je zal dus zelf naar eigen smaak moeten experimenteren maar we geven in ieder geval een basisrecept waarmee je aan de slag kan.

Ingrediënten

  • 8 tot 10 onbespoten citroenen (geen glimmend wax-laagje). Liefst ‘Sorrentine’, het ras uit de omgeving van Sorrento. Die van de lente-oogst hebben het meeste aroma naar verluidt. Deze zijn vaak gewoon te koop in de Italiaanse supermarkt.
  • 1 liter alcohol 95%
  • 1 liter (bron)water
  • 1 kilo suiker
limoncello-supermarkt-ciroen

De echte Amalfi-citroenen zijn in veel Italiaanse supermarkten te koop. Ze ruiken en smaken fantastisch.

Bereiding Limoncello

Schil de citroen met een dunschiller en voeg de schillen toe aan de alcohol. Let op dat je alleen de schil gebruikt, niet het witte deel, dat maakt de drank bitter. Haal echt alle velletjes van de schil. Schenkt alles in een (weck)pot en laat het minimaal een week (want je kan natuurlijk niet wachten!), maar liefst twee tot drie, op een donkere plek staan. Af en toe schudden.

Kook na deze periode het water en voeg de suiker toe. Laat het afkoelen. Zeef de schillen (*) uit de alcohol, eventueel met een koffiefilter en voeg het suikerwater toe. Giet alles in flessen en laat het een aantal weken staan. Hoe langer je het laat staan, hoe zachter de smaak. Serveer ijskoud, direct uit de vriezer.

Variaties: Meer water, minder suiker, later zeven en melk.

Als je geen alcohol hebt kan je sterke Wodka gebruiken. Dat is een goed alternatief net als brandewijn. Sommige mensen gebruiken meer water in hun recept. bijvoorbeeld 1,5 liter. Anderen gebruiken maar de helft aan suiker (o,5 kg.).  Sommigen voegen nog een paar citroenblaadjes of muntblaadjes toe. Gebruik je te weinig alcohol dan merk je dat vanzelf. Je Limoncello bevriest dan.
Een speciale variant krijg je door het water te vervangen door volle melk, zo ontstaat Crema di Limoncello.

* Volgens andere recepten moet je pas een aantal weken nadat je het suikerwater en de alcohol hebt gemengd de citroenschillen er uit zeven en daarna nog twee weken laten staan.

grote citroenen

Wist je dat?

Citroenen aan een boom groeien? Deze boom draagt vier maal per jaar vrucht, die ieder seizoen een andere kleur heeft. De vruchten in de zomer groeien van juli tot september en zijn groen. In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden. In mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en blijven dat ook. De citroenboom is de enige bekende boom die vier maal per jaar vrucht draagt!

Tips: De aflevering van Wouter Klootwijk over citroenen van Sicilië.
De aflevering van het RTL-programma Pluijms eetbare wereld, over citroenen op Sicilië.
Ons artikel over Hollandse Christel die in de regio Molise zelf Limoncello maakt.

Genoeg geschreven, snel aan de slag met je eigen Limoncello della Casa!citroenschillen

Wat is er lekkerder dan een ijskoude Limoncello op een warme zomerse dag?! De citroenlikeur uit Zuid-Italië heeft er de afgelopen jaren een groot aantal Nederlandse fans bij gekregen. Zoet, fris en een pittig portie alcohol zijn de succesnummers. Het leuke is dat je Limoncello ook vrij gemakkelijk thuis kan maken. Dan grijp je nooit mis. Il Giornale heeft het recept. Recept voor Limoncello De ingrediënten voor Limoncello zijn op één hand te tellen maar dat is ook meteen de valkuil. De ene citroen is namelijk de andere niet. De meest beroemde Limoncello…

Waardering

Waardering: 0.59 ( 106 stemmen)

4 reacties

  1. Je kan de alcohol ook kopen op http://www.letrepalme.nl

  2. Je kunt er ook een scheutje Chocolade likeur doorheen doen, dan krijg je lemonchoq zoals ze dat in Amalfi maken en verkopen. Salvatore Aceto geeft je een lemon tour in zijn eigen citroenboomgaard. check zijn instragramfoto’s geweldig om naar te kijken: https://instagram.com/salaceto/

  3. Wat doe je met het vruchtvlees van de Citroen,gooi je die weg.? Of gebruik je die ook

    • Van het vruchtvlees heb ik citroenlimonadesiroop gemaakt. Ik heb de citroenen geperst, suikerwater en wat citroenzuur toegevoegd. Door de citroenzuur blijft het langer houdbaar en wordt het iets zuurder. Ik heb ook een variant gemaakt door fijngesneden gember naar smaak toe te voegen aan het citroensap. Dit moet je dan wel even laten trekken. Je vindt voldoende recepten voor deze siroop/siropen op het internet.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*