Fietsvakanties in Italië tegenwoordig van alle gemakken voorzien

Ondanks dat er door de economische crisis steeds meer Italianen noodgedwongen op de fiets stappen voor het dagelijkse verkeer, is er een cultuuromslag nodig voordat het rijwiel net zo gewoon wordt als bij ons. Laten wij dus maar het goede voorbeeld geven en lekker actief door het mooiste land ter wereld trekken. Daarvoor hoef je geen geoefende wielrenner of klimgeit te zijn want daar kunnen de Italianen natuurlijk wel over meepraten. Op veel plekken in Italië zijn mooie fietsroutes gemaakt voor verschillende niveau’s. Gewoon over de weg, door de stad of met de mountainbike dwars door de natuur.

Fietsen in de steden

De Italiaanse overheid doet zijn best om fietsers meer ruimte te geven in de grotere steden. Diverse steden zoals Rome kennen ook een soort ‘witte fietsenservice’ waarbij je een fiets op een plaats kan meenemen en die elders weer kan stallen. Ongevaarlijk is het laveren tussen de auto’s echter nog steeds niet want van veel respect voor de fietser is nog geen sprake. Toch komen er steeds meer vrijliggende fietspaden of met gekleurd asfalt gemarkeerde fietsstroken.

Fietsen in Rome op de afgesloten Via dei Fori Imperiali

Fietsen in Rome op de afgesloten Via dei Fori Imperiali

Regio’s

75% van Italië bestaat uit bergachtig terrein waar de afdaling geweldig is maar er uiteindelijk toch een keer geklommen moet worden. En dat is niet voor iedereen weggelegd.

Dwars door de overweldigende natuur

Dwars door de overweldigende natuur

Fietsen door de Povlakte

De Povlakte is het bekendste platte deel van het land. Je kunt er eindeloos (recht)door fietsen over kleine weggetjes. De dijken langs de rivier de Po zijn uitstekend geschikt om te fietsen: glad asfalt, mooie uitzichten en verboden voor auto’s, hoewel Italianen dat met een korreltje zout nemen. Nadeel is dat er geen beschutting is tegen wind en regen maar dat zijn we in ons eigen land wel gewend. De zon vormt wat dit betreft wel een serieuze bedreiging.

Van Milaan naar Cremona is een mooie fietstocht te maken met vrijliggende fietspaden langs de Po-rivier

Van Milaan naar Cremona is een mooie fietstocht te maken met vrijliggende fietspaden langs de Po-rivier

Fietsen in Toscane en Umbrië

Populair zijn uiteraard Toscane en Umbrië met de enorme rijkdom aan cultuur- en natuurschatten. Glooiende heuvels worden afgewisseld met soms supersteile klimmetjes van enkele honderden meters. Door de rechte wegen zijn er soms lange stukken omhoog en dat kan best pittig zijn. De wijngaarden, cipressen, pijnbomen en bossen doen de pijn in de kuiten vrij snel vergeten.

Over het gebied in de Toscaanse driehoek Pisa, Lucca Viareggio las u al eerder op deze site. Dit vlakke gebied leent zich uitstekend voor fietstochten waarbij het schitterende Lucca wel de Italiaanse fietshoofdstad lijkt. Sommige reisorganisaties bieden trektochten door Toscane aan waarbij ieder nacht in een ander kasteel geslapen wordt en onderweg diverse wijnhuizen worden aangedaan. Luc Oteman schreef een boekje over fietsroutes in deze twee gebieden.
Ook interessant is de unieke vlakke fietsroute in het zuiden van Toscane, het fietspad Il Sentiero della Bonifica. Lees meer.

Fietsen over de 'Strade Bianche', de onverharde wegen in Toscane

Fietsen over de ‘Strade Bianche’, de onverharde wegen in Toscane

Fietsen langs de Italiaanse meren

Fietsen langs het Comomeer en het Gardameer lijkt een aanlokkelijk vooruitzicht maar vergis u niet in de drukke wegen met hardrijdend verkeer langs de oevers. Als u toch naar de andere kant moet is een veerpont over de meren vaak een beter alternatief.

Italiaanse fietsroutes (klik om te vergroten)

Italiaanse fietsroutes

Fietsen in Ligurië

De Cinque Terre in Ligurië mogen dan bekend zijn vanwege mooie wandelroutes, fietsen kan er ook prima. In het gebied van Finale bevindt zich zelfs een speciale route die door zeer nauwe natuurlijke steegjes tussen de rotskliffen doorloopt. Sportieve fietsers kiezen net als de profs om de streek rond San Remo te verkennen, waarbij de beroemde Poggio niet mag ontbreken.

Fietsen langs de Amalfikust

Verder naar het zuiden ligt nabij Pompeii en Napels een van de wellicht mooiste en spectaculairste kustroutes van Italië de langs de Amalfikust. De tocht is circa 80 kilometer dus goed voor een of twee dagen genieten.

Italiaanse Alpen en Abruzzo voor gevorderden

Fietsen in de Italiaanse Alpen is misschien nog wel wat zwaarder dan in de Zwitserse of Franse. De hellingen zijn in Italië weliswaar korter, maar daardoor ook wat steiler dan in de andere Alpenlanden. Een andere optie voor geoefende fietsers is de regio Abruzzo. U maakt er mooie tochten met vele honderden hoogtemeters, bijvoorbeeld in het natuurpark Gran Sasso.

In de regio Trentino doen ze er alles aan om fietser van alle comfort te voorzien. Zo zijn er speciale paden aangelegd en is er zelfs een wegrestaurant speciaal voor fietsers.

Een mooie route is ook die van Salzburg naar Grado, de Alpe Adria Radweg. Deze werd in 2015 gekozen tot  Fietsroute van het Jaar, zie bericht.

Sportieve fietsers kiezen voor de Italiaanse Alpen

Sportieve fietsers kiezen voor de Italiaanse Alpen

Fietsen naar Italië

Fietsen in Italië is erg leuk maar fietsen naar Italië kan natuurlijk ook, een pelgrimstocht naar het beloofde land. Vanuit Nederland zijn een aantal routes beschreven tot in Italië. Paul Benjaminse en Hans Reitsma beschreven twee routes naar Rome. Beide zijn erg mooi, lopen over rustige en landelijke wegen. Die van Benjamin gaat door het minder mooie Lotharingen, Reitsma volgt de leuke weggetjes langs Ruhr en Rijn.

Fietsen op een fraai fietspad langs het strand in Giulianova, Abruzzen

Fietsen op een fraai fietspad langs het strand in Giulianova, Abruzzen

 

Afzien of comfort

Fietsers in allerlei soorten en letterlijk maten. De ene beklimt met gemak de Passo dello Stelvio met zijn 48 bochten in Noord-Italië, terwijl de ander het liefst een uurtje op het vlakke fietst, daarna geniet van een echte Italiaanse lunch om vervolgens na een ontspannen tochtje terug naar het hotel snel het zwembad in te duiken. Reisorganisaties bieden een scala aan mogelijkheden met de eigen of een huurfiets.

SNP reizen heeft fietsreizen in veel Italiaanse regio’s van Noord tot Zuid. Hier boeken.

Bij Onderweegs in Italië maakt u trektochten door Italië en worden uw koffers netjes per auto naar de volgende Agriturismo gebracht die met een beetje geluk over een heerlijk (zwem)bad beschikt.

De bekende reisorganisatie Kras doet dat ook maar daar legt u uw vermoeide benen te ruste op een veldbedje in een tent op de camping. Deze reizen zijn daarom wel wat goedkoper.

Fietsen in Italië kiest juist voor luxe agriturismo’s in de Marken waar vanuit u diverse tochten kan maken in de regio op alle niveau’s. De huurfiets staat al klaar bij aankomst. Uniek is de mogelijkheid om de Giro d’Italia 2014 te bezoeken samen met wielerheld Steven Rooks!

Trap Reizen kent de mooie routes van Italië op haar duimpje omdat het bedrijf ook wandelvakanties aanbiedt. In twaalf dagen van Pisa naar Rome bijvoorbeeld. Door Toscane, langs vulkaanmeren, via Volterra, Siena, Orvieto en Viterbo om tot slot de Tiber te volgen en op het Sint Pietersplein de reis af te sluiten.

Elektrische fiets

Als we het over comfort hebben moeten we populaire elektrische (huur) fiets wel even noemen. De nieuwste modellen hebben een lange accuduur voor grote afstanden. Onderweegs in Italië liet weten dat haar klanten bijzonder enthousiast waren toen ze met speels gemak de Toscaanse heuvels bedwongen. Aantrekkelijk lijkt ons ook een eigen elektrische vouwfiets die je gewoon in de achterbak van de auto gooit. Auto parkeren aan de rand van Rome en zweetloos over de zeven heuvels van de ‘eeuwige stad’ pedaleren. Bizobike heeft hippe modellen in de aanbieding.

electrische fiets

Tips voor een fietsvakantie in Italië

Eigen fiets meenemen

Als u de eigen fiets meemeent is een flink aantal versnellingen (>20) aan te raden in de heuvelachtige gebieden. Plaksetje, fietsgereedschap en reserve binnenband dienen ook tot de standaarduitrusting te behoren. Zorg verder dat de fiets in topconditie is zodat u tijdig stilstaat als er tijdens een snelle afdaling onverwachts een langzame Ape, de bekende Italiaanse Piaggio driewieler, de weg op draait.
De fiets mee het vliegtuig in kan maar de regels en kosten per maatschappij variëren sterk.
Ondanks dat het prima treinen is in Italië wordt de fiets in de trein afgeraden.

fietshelmUitrusting

Een fietshelm is weliswaar niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Uiteraard als bescherming bij een val maar een helm beschermt u ook tegen de felle zon.

Seizoen

In verband met de hete zomers is het voor- en najaar de beste periode voor een fietsvakantie. Dat heeft qua temperatuur niet alleen een groot voordeel maar de natuur is dan op zijn mooist en in het voor- en najaar zijn er veel meer bijzondere evenementen en festivals te bezoeken. Tot slot, niet onbelangrijk, de overnachtingen zijn in die periode veel goedkoper!

2 reacties

  1. In Umbrie zijn er nu electrische fietsen te huur: individueel of voor groepen, met of zonder gids. Neem contact op met Ecobike Touring!

    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1609646_666566010074136_987799858_n.jpg

    http://www.ecobiketouring.com

  2. Tips voor een mooie fietsvakantie…………..op het eiland Elba in Toscane. De wielersport is hier heel geliefd en er zijn ontzettend mooie routes te fietsen, het is heuvelachtig en bergachtig dus wel vermoeiend…..

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*