Soorten Italiaanse tomaten
Soorten Italiaanse tomaten

Soorten en (to)maten

Toen we deze zomer in Italië waren kregen we in een leuk pizzawinkeltje een vers geplukte lokale tomaat aangeboden. Die was ongekend lekker mede door zijn stevigheid, bijna knapperig, waardoor je er echt op moet kauwen. Heel wat ander dan de soms wat muffige, weeïge byte van de tomaten standaard in onze supermarkten liggen. Op zoek naar de lekkerste tomaten uit Italië, raak al snel verdwaald. Het rode aanbod is breed, maar wat maakt nou het verschil?

Proeven is er in de Nederlandse winkel al helemaal niet bij, in tegenstelling tot Italië. Daarnaast geeft de benaming ‘pomodori tomaat’ boven de kist ook te denken. Het is een term die ook op menukaarten nog wel eens voorkomt, overigens. Foei! Dan maar vertrouwen op het advies van de attente specialist.

Vleestomaten zijn over het algemeen lichtzoet en lekker om te grillen of te vullen, de roma is volzoet en geschikt voor soep en saus, cherry’s zijn knapperig zoet en lekker als borrelhapje, terwijl de ietwat kruidige tasty tom het goed doet in salades. Trostomaten worden in Nederland tegenwoordig het meest verkocht, maar die zijn dan ook het meest veelzijdig.

De Cuore du bue

De Cuore du bue

De San Marzano

De San Marzano

De Grappolo

De Grappolo

Tomaten in Italië

Wanneer u in Italië op zoek bent naar een tomaat van uw smaak en u bent de taal niet machtig, dan kunt u wellicht een voorproefje krijgen. Doen! Bedenk wel: het aanbod is overweldigend, dus daarom op deze plaats nog een kleine handreiking:

Een soort die steeds populairder wordt is de Cuore di Bue, oftewel ossenhart. Hij is vlezig, smaakvol en op z’n best aan tafel als salade.
Universeel inzetbaar is de Perino, die zowel rauw als verwerkt in warme gerechten wordt gegeten, terwijl de Grappolo, Pachieno en Ciliegino vooral gewild zijn voor de Insalata Caprese.

De Canestrino

De Canestrino

Pomodoro Ciliegino

Pomodoro Ciliegino

De Costoluto fiorentino

De Costoluto fiorentino

Het D.O.P logo dat de herkomst garandeerd

Het D.O.P logo dat de herkomst garandeerd

Erg populair is de San Marzano, want die maken met hun stevige vruchtvlees en zoete smaak de beste saus. Ingeblikt moet u vooral letten op de vermelding DOP op het etiket. En dan zijn er nog die lokale varianten met een beperkte en tijdelijke oogst, zoals de Costoluto Fiorentino, de Canestrino of de Tondo Sardo van Sardinië (meer over de keuken van Sardinië). Vergeet ook de trostomaatjes van Piennolo niet, de Pomodorino del Piennolo del Vesuvio. We schreven er al eerder een uitgebreid artikel over.

Kortom: lekker eten begint met ontdekken en proeven, proeven en nog eens proeven!

Lees meer over de Italiaanse tomaat, oogsten, feesten en geschiedenis.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*