De Sardijnse keuken; eenvoud, authentiek, vol van smaak

Voor iedereen die van lekker eten houdt is Italië een doorlopend feest van nieuwe gerechten, ingrediënten, bereidingen en tradities. De Sardijnse keuken is een mooie mix van de inheemse gerechten, culinaire gebruiken van de vele veroveraars en import van het Italiaanse vasteland.

In veel Sardijnse recepten vinden we bitterzoete honing (miele amaro), schapen- (op het eiland wonen er meer dan 5 miljoen) en geitenkaas, wild, en orgaanvlees.

Typisch Sardijns is ook het brood, de Pane Carasau. Het flinterdunne en dubbelgebakken brood werd traditioneel gegeten door herders als ze met hun schapen in de bergen waren, omdat het niet bedierf. Op het Italiaanse vasteland noemt men dit brood carta da musica (bladmuziek), omdat het zo dun is.

Pane Carasau wordt op Sardinië nog altijd veel gegeten. Volgens Sardijnen is het brood beter naarmate het dunner is. Il Giornale proefde wel een groot verschil in kwaliteit tussen de goedkope en duurdere merken en het brood in restaurants. De beste Pane Carasau komt volgens de Sardijnen zelf uit de provincie Nuoro.

pane-brood-sardinie

Flinterdun Pane Carasau

De herders aten ook graag geroosterd vlees. Het wilde biggetje aan het spit, de porcetto (zie foto boven), is het hoogtepunt van menig dorpsfeest. Ook de agnello con finocchietti, een lammetje gestoofd met wilde venkel, ui en tomaat behoort tot de klassiekers.

Vis

sardines

Niet in blik maar gewoon verse Sardientjes eten op Sardinië

Van oorsprong trok de Sardijnse bevolking zich graag terug in het binnenland. Met de vele bloeddorstige kapers letterlijk op de kust was het aan zee veel te gevaarlijk. Ondanks de oneindige kustlijn vormde vis daarom geen vast onderdeel van de maaltijd.

Inmiddels wordt vis wel overal geserveerd. De vismarkten in de diverse havensteden voeren dagelijks de lekkerste soorten aan, natuurlijk ook Sardientjes. Die hebben hun naam te danken aan het eiland waar ze ooit in grote getale voorkwamen.

Bottarga rasp je net als kaas

Bottarga rasp je net als kaas

 

In het zuidwesten wordt harder gevangen. Deze vis is populair vanwege het zachte vlees maar ook vanwege de eitjes, de bottarga. Ze worden gezouten en geperst in langwerpige blokken. Als het droog genoeg is kan het blok worden geschaafd, bijvoorbeeld over de pasta. Het geeft een fijne zilte smaak. Bottarga van Tonijn is de allerduurste variant.

 

 

Pasta

Een echte Sardijnse specialiteit is Fregola pasta. Gemaakt van harde tarwegries (semola di grano duro). Er wordt vaak saffraan aan toegevoegd wat een verfijnde smaak geeft. Het mondgevoel van de kleine pastaballetjes is wel even wennen weten we uit ervaring.

fregola-con-peperoni

Fregola salade

U kent ongetwijfeld Gnocchi, de zachte deegballetjes bijvoorbeeld op basis van aardappel. Op Sardinië hebben ze de Gnocchi Sardi (malloreddus). Die zijn een stuk harder en lijken veel meer op pasta. Net als de Fregola wordt het gemaakt van tarwegries (Semola)

mirto-sardinie-tradionioneel-drank

Sommige mensen vinden dat Mirto naar hoestdrank smaakt

Na afloop van het eten mag een glaasje typisch Sardijnse likeur, de Mirto, niet ontbreken. Deze van Mirte gemaakt drank kent een witte versie, gemaakt van de mirtebloem en een rode gemaakt van de mirtebes. De laatste is het populairst, Sardijnen maken het ook vaak zelf thuis.

Wijn

Op Sardinië wordt al ruim 2000 jaar wijn gemaakt. De laatste decennia van steeds betere kwaliteit. De leem-, kalkhoudende en vulkanische gronden zorgen voor een grote variatie. De belangrijkste druivensoorten zijn Vermentino en de Cannonau, deels van Spaanse-Catalaanse afkomst. Sommige van deze rode wijnen met een vrij hoog alcoholpercentage hebben inmiddels de DOC status gekregen. De Vernaccia uit Oristano is één van de bekendste witte wijnen uit Sardinië.

Voorproeven

De voorpret is met de vakantie voor de boeg vaak al het begin van het feest. Koop bijvoorbeeld eens wat Sardijnse specialiteiten in Nederland. Diverse Italiaanse delicatessenwinkels importen authentieke producten. De webwinkel Gransardegna is zelfs volledig gespecialiseerd in producten van Sardinië.

Lees meer over vakantietips Sardinië

Specialiteiten van Sardinië

GranSardegna.com is een webwinkel met streekproducten rechtstreeks geïmporteerd vanaf Sardinië. Onze ambachtelijke producten zijn van uitstekende kwaliteit. Gemaakt met respect voor omgeving en tradities zoals: olijfolie, pane carasau, noga, koffie, tomaten, antipasti, wijnen, likeuren, enz.
www.gransardegna.com 

één reactie

  1. Bottarga van harder is meer gewaardeerd dan die van tonijn.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*