Italiaanse bitterbal met hazelnootkorstje

Een heel gelukkig gevoel maakte zich direct van ons meester toen we de afbeelding hiernaast zagen, bitterballen! Voor dit Hollandse culinaire hoogtepunt mag je ons altijd wakker maken. Maar de waarheid ligt in dit geval iets genuanceerder, beter gezegd, verfijnder. Het is een Italiaanse bitterbal en die wordt niet ordinair in broodkruim gehuld, nee, in gemalen hazelnoten!

De foto en het recept zagen we op de site van uitgever Gambero Rosso en met diens toestemming geven we u het recept (lees meer).

Voor 4 personen

  • 3 grote witte uien
  • 2 (winter)wortelen
  • 1 bleekselderij
  • 700 gram kalfsstoofvlees
  • In olie geweekt brood
  • Eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram fijngakte hazelnoten
  • 1 glas witte wijn
  • Olijfolie extravergine
  1. Begin met de klassieke Italiaanse soffrittoSnij de uien, wortelen en selderij en bak ze in een pan met olijfolie en een klontje boter.
  2. Als het mengsel is geslonken kan het vlees er bij.
  3. Bak het vlees zo’n tien minuten op middelhoog vuur aan.
  4. Zet het vuur lager gedurende 40 minuten.
  5. Giet de wijn er bij en laat het geheel twee uur zachtjes sudderen totdat al het vocht verdampt is.
  6. Haal het vlees uit de pan en bewaar de overgebleven jus.
  7. Snij het vlees fijn en voeg de geweekte broodkruimels, een eetlepel Parmezaanse kaas en een snufje zout toe
  8. Roer het geheel goed door elkaar en laat het afkoelen in de koelkast gedurende 30 minuten.
  9. Rol balletjes van het mengsel en rol ze door de hazelnoten.
  10. Bak de balletjes 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden totdat de stukjes hazelnoot mooi gebrand zijn.
  11. Serveer de balletjes met de jus.

Bekijk het originele recept op de site van Gambero Rosso.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*