Gefrituurde saliechips. Lekker en gezond!

De redactie van Il Giornale heeft het genoegen een vierkante meter Salie in de tuin te hebben staan die zich als een vis in het water voelt. De kruiden groeien als een dolle, daar valt niet tegenop te eten. Omdat we de blaadjes liever consumeren dan te laten verpieteren in de Hollandse winterkou doken we in onze kookbibliotheek. Larissa Bertonasco schreef ooit een erg leuk boek over de recepten van haar oma en die wist wel raad met de salieblaadjes. Frituren!

Het beslagje was zo gemaakt en de blaadjes pruttelden vervolgens vrolijk in de olie. En wat we daarna proefden was werkelijk verrassend en sensationeel. De knapperige korst met daaronder de fijne saliesmaak en een perfecte zachte, ietwat leerachtige ‘bite’. Samen met een Italiaans aperitief blijf je er de hele avond van eten.

De gefrituurde blaadjes zijn origineel voor bij de borrel, verrassend als amuse en sierlijk als garnering.We delen graag het recept.

salieblaadjesFoglie di Salvia Fritte

  • 1 ei
  • 1/8 liter witte vermout (bijv Martini)
  • Witte wijnazijn
  • 50 gram bloem
  • Grote salieblaadjes (laat de steel er aan)
  • Zout

-Klop het ei los met de vermout, een klein scheutje azijn en een snuf zout.
-Voeg de bloem toe en roer tot een mooi beslag.
-laat het een half uurtje rusten
-Zorg voor het frituren dat de blaadjes goed met het beslag bedekt zijn.Makkelijk is om te steel aan het blaadje te laten zodat je hem makkelijk door het beslag kan trekken en rustig in de olie kan dompelen.
-Frituur de blaadjes kort tot ze goudbruin zijn.
-Doe niet te veel blaadjes in de pan omdat ze anders aan elkaar plakken.
-Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Variant: Op internet lazen we een variant waarbij de blaadjes vooraf met ansjovispasta worden ingesmeerd.
Het receptenboek van oma heet: La Nonna, La Cucina, La Vita en is o.a bij Bol.com te bestellen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*