Panettone, kerstbrood met een strik

Een Italiaanse kersttraditie die ook in Nederland steeds populairder wordt, is die van het kerstbrood Panettone. De hoge cake, al dan niet gevuld met vruchten of chocolade en verpakt in een feestelijke doos of blik, is een dankbaar geschenk om te geven. Voor het opeten ervan gelden strikte voorwaarden: na de nachtmis op kerstavond, bij voorkeur met een spumante of dessertwijn! Bovendien moet het laatste stukje cake bewaard worden voor het nieuwe jaar. Het zou gezondheid brengen.

Panettone komt van oorsprong uit Milaan, waar de kok van graaf Ludovico il Moro zo’n vijf eeuwen geleden snel een brood in elkaar flanste, omdat het dessert was verbrand in de oven. Het brood bleek een groot succes en werd vernoemd naar de kok als Pane di Toni (brood van Toni). Een vertaling die meer recht doet aan de Panettone is ‘pan del ton’ of ‘pane di lusso’, een groot brood. Traditietrouw wordt aan de bovenkant ervan een kruis ingekeept, als katholiek symbool en dankbaarheid.

In samenwerking met La Cucina Italiana hebben we voor u het recept.

Kerstbrioche, basis voor Panettone

Panettone-recept-zelf-maken2Hoog, zacht, geurig en verfijnd van smaak. Het brood kan als basis dienen voor heerlijke hartige panettones.

Ingrediënten voor 1 grote brioche

  • Bereidingstijd: ca. 1 uur + rijstijd
  • 500 g bloem voor pizza
  • 120 ml melk
  • 70 g boter
  • 20 g verse gist (of 8 g gedroogde gist)
  • 2 eidooiers
  • extravergine olijfolie
  • zout

Materialen:

panettonevorm (18 cm Ø, 12 cm hoog)

1. Doe 200 g bloem met de verbrokkelde gist en de melk in een kom. Kneed de ingrediënten tot een gelijkmatig deeg. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het ca. 2 uur rijzen (voordeeg).

2. Doe de resterende bloem, het voordeeg, de zachte boter, de eidooiers, 100 ml water en 10 g zout in een kom en kneed de ingrediënten tot een deeg.
3. Kneed het deeg op het aanrecht verder door het plat te drukken, samen te voegen en uit te rekken. Aan het eind hoort het deeg glad en zacht te zijn.
4. Maak een bal van het deeg en leg het in een kom. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 45-60 minuten rijzen. Het deeg hoort zover gerezen te zijn dat het de panettonevorm voor 40-50 procent vult . Druk de deegbal na het rijzen indien nodig met olie ingevette handen in om hem kleiner te maken.
5. Vet de panettonevorm in met olie en leg het deeg erin. Leg een vochtige theedoek over de vorm en laat het deeg ca. 45 minuten rijzen tot het de vorm bijna helemaal vult. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet het deeg ca. 45 minuten in de oven. Haal het brood uit de oven, haal het uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Hartige panettone

  • Snijd voor hartige panettone de kap van de afgekoelde brioche.
  • Snijd het brood horizontaal in plakken van 1,5 cm dik.
  • Besmeer of beleg elke plak naar smaak.
  • Stapel de plakken weer op elkaar.
  • Steek 8 satéprikkers even ver van elkaar in een kleine cirkel van bovenaf in de panettone.
  • Gebruik de prikkers om de panettone in 8 gelijke parten te snijden.
  • Verwijder de satéprikkers voorzichtig en de hartige panettone is klaar.
  • Dek de panettone af met een vochtige theedoek tot het moment van serveren, zo droogt het brood niet uit.

panettone il sognoGevulde panettone:

  • Besmeer elke plak eerst met roomboter of mayonaise.
  • Beleg de plakken vervolgens met bijvoorbeeld gerookte zalm, zalmkuit, garnalen of gemengde salade.

De volgende vullingcombinaties zijn ook erg lekker: Verschillende vleeswaren of vleeswaren en kaas. Verschillende soorten gerookte vis. Gegrilde groenten met verschillende dressings. Verschillende groenten en kaas.

Gewoon online de Panettone bestellen is natuurlijk het allermakkelijkst. Een prijswinnende Panettone levert Il Sogno. Wees er snel bij want ze zijn al bijna niet meer leverbaar! Panettone van Il Sogno bestellen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*