Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

17 januari eet heel de wereld Tiramisu

Tiramisu, je mag er ons voor wakker maken. Het is zonder twijfel het meest bekende dolce Italiano ter wereld. Zet 17 januari in de agenda want dan maken Italiaanse koks wereldwijd op hetzelfde moment de originele Tiramisu. Dan is het namelijk de Internationale dag van de Italiaanse keuken.

De dag (The  International Day of Italian Cuisines, IDIC) ,wordt al voor het zesde jaar georganiseerd door een club van Italiaanse koks die buiten Italië werkzaam zijn. Ze hebben zich verenigd onder de naam Gruppo Virtuale Cuochi Italiani. Een online gemeenschap die de echte Italiaanse keuken wereldwijd wil promoten om de kwaliteit en authenticiteit te bewaren.

Ongeluksgetal

De keuze voor de 17e is bijzonder want wat voor ons het getal 13 is, is voor Italianen 17, ongeluk! De Renault 17 heette in de jaren 70 in Italië bijvoorbeeld de R177, Alitalia heeft geen stoelnummer 17 in de vliegtuigen en sommige straten hebben zelfs geen huisnummer 17.

Sant’Antonio Abate

Ze kozen mede voor de 17e januari vanwege het Katholieke feest van Sant’Antonio Abate; een erg populaire heilige. Hij is beschermheilige van de huisdieren maar ook van de slagers en de salamimakers! Ook het Carnaval begint officieel op deze dag. Een tijd waarin uit de band wordt gesprongen, ook op culinair gebied.

Op dit moment doen wereldwijd bijna 300 restaurants in 45 landen mee ook in Nederland. Een van de acties is om jaarlijks een van de ‘monumenten’ van de Italiaanse keuken op hetzelfde moment te bereiden. De afgelopen jaren waren dat Spaghetti alla carbonara, Risotto alla milanese, Tagliatelle al ragù bolognese,Trenette al pesto Genovese en vorig jaar Ossobuco.

Authentieke recept

Tiramisu is weliswaar een van de populairste gerechten. De authentieke manier van bereiden wordt wereldwijd steeds schaarser. Onlangs nog bracht de hoeder van de authentieke Italiaanse  keuken, de Accademia Italiana della Cucina, een rapport uit dat Tiramisu na Pizza het vaakst ‘opnieuw was uitgevonden’. En dat is eigenlijk een nette manier om te zeggen dat het Italiaanse cultureel erfgoed groot onrecht wordt aangedaan, er is veel te veel namaak, de reputatie van de Italiaanse keuken wordt bezoedeld, schande! Als het dessert niet correct wordt bereid zou je het misschien zelfs vies kunnen vinden.

Daarom via deze link het originele recept voor Tiramisu zoals het ooit bedoelt is. En daarover vertellen we binnenkort ook meer.

Fabio Cappellano
Fabio Cappellano maakt de echte Tiramisu zoals het hoort

[divider][divider]

Proeven!

De volgende Nederlandse restaurants en delicatessenwinkels bereiden op 17 januari originele en authentieke Tiramisu die je op 18 januari misschien ook nog wel kan proeven. Maar de kans is groot dat er dan niets meer van het hemelse dessert over is!

Il Tartufo, Delft (chef: Fabio Cappellano & Barbara Venica)
Dolce Amaro, Delft (chef: Pasquale Mangiacotti)
That’s Amore, Den Haag (chef: Saro & Simonetta Pulvirenti)
Grapes & Olives winebar, Den Haag (chef: Sergio Argento)
La Vita è Bella, Rotterdam (chef: Peppe Cappellano & Mimmo Damage)
La Zia Maria, Rotterdam (chef: Stefano Campailla)
Delissimo, Rosmalen (chef: Nicolette & Margit)
Rijn IJssel Vakschool, Wageningen (chef: Ad Meeuwsen). Food & Hospitality Academy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button