NieuwsReceptenSmaken

Recept Spaghetti met Tomatensaus en basilicum

17 januari is de Internationale dag van de Italiaanse keuken en koken Italiaanse koks overal ter wereld hetzelfde gerecht. Dit keer maken ze de Italiaanse klassieker: Spaghetti Pomodoro e Basilico, Spaghetti met tomatensaus en basilicum.

Dit eenvoudige gerecht is een icoon voor de Italiaanse keuken waar alles draait om de kwaliteit, en niet de kwantiteit van de ingrediënten. De relatief eenvoudige en snelle bereiding van veel gerechten heeft er voor gezorgd dat de Italiaanse keuken de populairste ter wereld is.

International Day of Italian Cuisines

De dag (The International Day of Italian Cuisines, IDIC) wordt al voor het zevende jaar georganiseerd door een groep Italiaanse koks die buiten Italië werkzaam zijn. Ze hebben zich verenigd onder de naam Gruppo Virtuale Cuochi Italiani. Een online gemeenschap die de echte Italiaanse keuken wereldwijd wil promoten om de kwaliteit en authenticiteit te bewaren. Een van de credo’s is dat traditionele Italiaanse gerechten ook op een traditionele manier bereid moeten worden.Een van de acties is om jaarlijks een van de ‘monumenten’ van de Italiaanse keuken op hetzelfde moment te bereiden. De afgelopen jaren waren dat Spaghetti alla carbonara, Risotto alla milanese, Tagliatelle al ragù bolognese en Trenette al pesto GenoveseOssobuco (recept) en Tiramisu (recept).  Honderden restaurants in meer dan 50 landen doen mee, ook in Nederland.

Proeven in Nederland

In Nederland is Fabio Cappellano van Qualitalia een van de enthousiaste ondersteuners van de IDIC. Bij Il tartufo in Delft, That’s amore Den Haag, La Zia Maria en La vita è bella Rotterdam en Casa Caminita in Ouderkerk aan den IJssel (het nieuwe restaurant van 24Kitchen Kok Giovanni Caminita) kan 17 januari de echte originele Spaghetti Pomodoro e Basilico worden geproefd!

Bliktomaten
Italianen gebruiken bliktomaten voor de saus

En dan nu… het recept!

Voor 4 personen:

  • 400 gr Italiaanse spaghetti van durum (harde) tarwe
  • 2 blikken (jawel, Italianen gebruiken tomaten uit blik!) gepelde tomaten (San Marzano PDO) eventueel kan ook  600 gr Piennolotomaten gebruikt worden (lees meer over Italiaanse tomatensoorten en de oogst)
  • Verse knoflook
  • 5 eetlepels  extra virgin olijfolie
  • Zout
  • Verse basilicum

Bereiding
Bak de verse knoflook even aan in de olijfolie in een grote pan tot het lichtbruin van kleur is. Niet laten verbranden!
Voeg de tomaten toe en laat het geheel op middelhoog vuur gedurende 8 minuten koken.
Kook de spaghetti ‘al dente’ oftewel, beetgaar. Giet het af en voeg het toen aan de tomatensaus. Laat het nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Voeg zout naar smaak toe.
Doe de spaghetti op voorverwarmde borden en voeg wat van de saus toe, wat olijfolie en de verse basilicumblaadjes.
Serveer direct

Naar smaak kan je een kleine beetje Grana Padano kaas over het gerecht worden gestrooid. Veel Italianen doen dat maar het behoort officieel niet tot het originele recept.

Lees ook de geschiedenis van Spaghetti Pomodoro e Basilico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button