Italiaanse liefdeLombardijeNieuwsRegio'sStile ItalianoVakantie

15 februari is singles day in Italië

14 februari de grote liefdesdag, 15 februari is singles day in Italië. De dag na Valentijn eert Italië de vrijgezellen met San Faustino.

Valentijnsdag is vernoemd is naar San Valentino uit Terni in Umbrië. Paus Gelasius I riep in het jaar 496, 14 februari uit tot zijn heilige dag omdat hij als bisschop van Terni, een huwelijk hebben gesloten tussen een christen en een heiden. Dat was revolutionair in die tijd.

Het verhaal van San Faustino

15 februari is singles day in Italië

Het verhaal van San Faustino gaat ook al heel lang terug. Inmiddels is het een speciale feestdag voor de singles. Vrijheid en onafhankelijkheid staan centraal. Vooral in de stad Brescia is het groot feest want Sint Faustino is de patroonheilige van de stad. Ook de sterfdag van zijn broer Giovita wordt vandaag gevierd. De twee edelen leefden in de 2e eeuw in Brescia. Ze kwamen uit een belangrijke heidense familie.

Na een militaire carrière werden ze tot ridder geslagen en ze bekeerden zich tot het christendom. Ze gingen vol goede moed aan de slag met evangelisatie. Toen dat nogal goed ging, zagen de heidenen dat als een bedreiging. Ze kregen keizer Hadrianus zo ver Faustino en Giovita te vervolgen. De mannen werden opgesloten in het gevang en gedwongen afstand te doen van hun geloof. Of ze maar even de zonnegod wilden aanbidden. Dat weigerden ze en daarom werden ze aan de wilde leeuwen gevoerd. Maar die deden niets! Een deel van de toeschouwers bekeerde zich spontaan tot het christendom. Dat was natuurlijk niet de bedoeling!

Een poging daarna op de brandstapel bood ook geen soelaas net als het idee de mannen op een schip een zware storm in te sturen. Op een wonderbaarlijke manier werden ze door bovenaardse krachten beschermd. Daarom werden ze uiteindelijk maar onthoofd, en dat was op 15 februari. De katholieke kerk vereert ze al eeuwen als heiligen. Al rond het jaar 1000 werd er een grote kerk ter ere van de twee broers gebouwd in de stad.

In de loop van de tijd zijn ze ook nog de beschermers van de alleenstaanden geworden. Men zegt dat te maken had met hun naam Faustino of Fausto dat geluk in het Latijn betekent. Hoe dan ook, de commercie speelt er vandaag de dag natuurlijk op in.

15 februari is singles day in Italië

Een date in Brescia in 2023

Ben je single dan is dit de dag voor een date in Brescia! Helaas is de populaire grote markt, de Fiera santi faustino e giovita naar 2023 verschoven maar de restaurants en theaters zijn wel gewoon open voor een spannende afspraak. 2023 is sowieso een goed jaar om Brescia te bezoeken want dan is het samen met Bergamo Culturele Hoofdstad van Italië. Oefen in ieder geval even deze Italiaanse liefdeswoordjes!

Helaas is deze populaire grote markt, de Fiera santi faustino e giovita naar 2023 verschoven maar de restaurants en theaters zijn wel gewoon open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button