15 dingen die in Italië anders zijn dan in Nederland
Door: Robin Prijs
Hoewel de onderstaande zaken voor Italianen van dagelijkse orde zijn, roepen ze bij iemand die voor het eerst in Italië is soms heel wat vraagtekens op. Voor vaste Italiëgangers zijn ze in ieder geval een feest der herkenning. Het zijn 15 willekeurige verschillen maar ik had er wel 100 kunnen bedenken.
1. Eerst betalen en een bonnetje halen en dan bij de bar bestellen
In de rij gaan staan wachten voor de bar of in de ijssalon heeft niet altijd zin als je in Italië bent. Wil je je koffie net als de Italianen aan de bar gebruiken, dan dien je vaak eerst te bestellen, te betalen en met een bonnetje aan de bar te verschijnen. Scheelt je een hoop wachttijd!
2. Handen wassen op het toilet
Na een bezoek aan een toilet wil je natuurlijk graag je handen wassen.. Maar hoe werkt de kraan zonder knoppen en zonder sensor? In paniek raken hoeft niet! Kijk even onder de wastafel. Grote kans dat je daar hendel of een knop ziet die als voetpomp fungeert!
3. De wegbewijzering
Eindelijk ben je dichtbij je plaats van bestemming. Nog even de laatste meters. Je komt op een rotonde of kruising en tot je grote schrik staan er wel 30 verschillende bordjes die allemaal een andere kant op wijzen. In de Italiaanse verkeerschaos snel lezen en een keuze maken is dan lastig. Succes!
4. Overlijdensberichten langs de weg
In Italië is het gebruikelijk om overlijdensberichten (op borden, deuren, muren) langs de weg op te plakken. Daar waar wij het in de krant vermelden, doen de Italianen dit op straat.
5. Aaiende Italianen
Het is algemeen bekend inmiddels dat de gemiddelde Italiaan een zwak heeft voor kinderen! Kijk er dan dus ook niet van op dat je kinderen een flinke aai over hun bol krijgen of een (zachte) kneep in hun wang. Loerende dames in de kinderwagen zijn ook niet vreemd en het zal je zelfs opvallen dat de stoerste mannen een hartverwarmende glimlach niet kunnen bedwingen als jij met je kroost rondloopt. Zelfs oudere heren die ineens een ”non ci passa” (je mag er niet door) spelletje spelen met je kinderen zijn niet vreemd!
6. Een woordje Italiaans
Lukt het je om in het Italiaans een cappuccino te bestellen of om de weg of het toilet te vragen? Kijk er dan niet vreemd van op dat er vervolgens een waterval aan woorden vanaf de andere kant komt. De Italiaan raakt instant enthousiast dat jij een paar woorden Italiaans spreekt en zal dit maar al te graag aangrijpen om zelf in het Italiaans verder te gaan.
7. Hordes prullenbakken op straat
Sinds een aantal jaar zijn de Italianen verplicht om hun afval te scheiden. Net als wij hebben ze thuis een bak voor groenafval, restafval, karton en plastic. Deze bakken vind je echter ook op straat en er wordt je dus ook als toerist gevraagd even goed te kijken in welke bak welk afval hoort.
8. Chrysanten
In Italië wordt de Chrysant met name geassocieerd met de dood. De bloem zie je dan ook veel terug op kerkhoven. Ben je uitgenodigd voor het eten? Neem dan voor alle zekerheid geen Chrysanten mee, maar een andere mooie bloem.
9. 25 graden in oktober
In oktober is het heerlijk toeven in Italië. Met een beetje geluk kun je gerust een dag of wat op het strand verblijven. Veel Italianen zal je daar echter niet aantreffen en ook een enigszins meewarige blik op jouw blote armen en benen kun je verwachten. Hé het is wel oktober! Aan de andere kant kijken wij ook weer vreemd op dat de Italianen met 25 graden met een sjaal en winterjas om lopen.
10. ‘Mislukte’ stukken fruit en groente op de markt en in de supermarkt
‘Perfect’ gevormde stukken fruit en groente zal je niet snel aantreffen op de Italiaanse markt of in de supermarkt. Groente en fruit zoals het in Italië te koop is, zou ons doen twijfelen over de kwaliteit en een ‘Italiaanse’ komkommer lijkt in de verste verte zelfs niet op een Nederlandse komkommer. Maar lekker(der) is het allemaal wel!
11. Wisselgeld
Er werden overal muntjes van 1 Eurocent teruggegeven maar vanaf 2018 was dat afgelopen. Toen werden ze niet meer geslagen. Het kostte 4,2 eurocent om een muntstuk van 1 eurocent te slaan.
Zie je trouwens een muntje met bovenstaande opdruk bewaar die dan goed. Dat is een misdruk waarvoor duizenden euro’s wordt betaald! Het wisselgeld wordt eigenlijk nooit in de hand teruggegeven maar op een bordje op de toonbank gelegd (kan een enigszins onvriendelijke aanblik hebben).
12. Verplichte bonnetjes
Italiaanse winkeliers zijn verplicht om hun klanten na een aankoop een bonnetje mee te geven. Ze kunnen grote problemen krijgen als ze dit niet doen en lopen dan zelfs de kans hun zaak (tijdelijk) te moeten sluiten.
13. Aardappels en zo
Bestel je in een restaurant in Italië een stukje vlees of vis en wil je daar wat groente, frites, aardappels of salade bij? Vergeet het dan niet erbij te bestellen, het wordt namelijk nooit standaard in schaaltjes op tafel gezet.
14. Uiteten met de televisie aan
Een televisie (die aan staat) in een restaurant is een heel normale zaak in Italië. Bij een hoogstaand culinair restaurant zal je niet snel een televisie aan de wand vinden maar bij een toegankelijke ristorante of pizzeria hoef je er zeker niet vreemd van op te kijken. (En bij een voetbalwedstrijd wordt het geluid natuurlijk nét even wat harder gezet!)
15. Telefooncellen
Ze bestaan nog! In Nederland vind je ze niet meer op straat maar in Italië loop je er nog regelmatig tegenaan. Ze werken gewoon op muntgeld.
Toegift: Deftige heren op scooters
Fietsen is niet altijd handig in de bobbelige, slingerende en steile straten in Italië. De auto gebruiken ook niet. Wat dan wel? Een scooter! Daar waar wij overal fietsen vinden, vind je in Italië scooters. En ja, ook deftige heren in maatpak met koffertje!
Robin Prijs regelt Italiëvakanties op maat en bijzondere reizen voor groepen. www.particolarevakanties.nl
Toegiften
Wij vroegen jou of er nog wat was toe te voegen aan dit lijstje en dat was er!
- De Italiaan raakt instant enthousiast dat jij een paar woorden Italiaans spreekt en zal dit maar al te graag aangrijpen om zelf in het Italiaans verder te gaan.
- Tijdens het eten praten over eten. Wat, waar het lekkerst is.
- Italianen eten mosselen met een vork en wij gebruiken een lege schelp.
- Frisdrank, wijn etc. wordt op tafel gezet met glas ernaast zodat visite zelf kan pakken.
- Je wordt uitgenodigd voor een maaltijd i.p.v. voor een bak koffie.
- Als je wordt uitgenodigd bij een ander kom je nooit met lege handen.
- Cadeau voor een trouwerij: minstens €100 per genodigde.
- Kinderen zijn heilig en worden vreselijk verwend.
- Mannelijke senioren kunnen de spirit hebben van pubers.
- Er zijn altijd tandenstokers
- 17.00 uur Spritztime.
- Géén cappuccino na het avondeten! En je spaghetti niet snijden!
- Na de lunch mag je ongeveer 2 uur lang niet de zee in gaan. Of douchen.
- Zoenen op de wang: Italianen beginnen op de rechterwang. Nederlanders op de linkerwang. Of was het nou andersom. Het is alweer zo lang geleden dat dit mocht…