NieuwsOlijfolieSmaken

11 tips voor het kopen en bewaren van olijfolie

Door: Corry Schipper

Ken je dat? Je staat in de supermarkt voor het schap met olijfolie, veel olijfolie inmiddels, en dan zakt de moed je bijna in de schoenen. Want wat zou je moeten weten om een lekkere olijfolie te kopen en, ook best belangrijk, hoe hou je hem goed?

Wereldwijd zijn er meer dan 1000 olijfrassen, cultivars genoemd, waarvan er meer dan 500 in Italië groeien. In principe kun je van ieder ras olijfolie maken, mono cultivars genoemd. Vaker wordt er een mix gemaakt en dat heet een blend. Een blend kan een olijfolie spannender maken of juist meer in balans. De verhoudingen worden zorgvuldig geheimgehouden en binnen de familie van generatie op generatie doorgegeven. Het kan ook zijn dat een heel nieuwe blend wordt ontwikkeld, met meer nadruk op mondgevoel of juist heel laag in de zuurgraad. Het zijn meestal jonge olijfolieproducenten die op zoek zijn naar nieuwe invalshoeken. Beide manieren van olijfolie maken kunnen mooie, kwalitatief goede extra vergine olijfolie geven.

Maar hoe weet jij zelf nu wat die kwaliteit van de olijfolie is die in je kast staat? Wat kun je daar nu zelf aan beoordelen? Door te ruiken en te proeven! Als je olijfolie fris ruikt naar bijvoorbeeld vers gemaaid gras of verse tomaat en ook zo smaakt dan heb je een goede te pakken.

Maar…. ruikt je olijfolie ranzig, of naar paddestoelen, oude wijn of overrijp fruit dan heeft je olie een, zoals het wordt genoemd, defect. Eigenlijk heb je dan nog maar één keus en dat is weg ermee. Je wilt immers je gerecht smakelijker maken, toch?

Een oude pers

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fles

Bij aanschaf van olijfolie zijn er een aantal dingen die je vooral moet doen maar ook vooral moet laten. We helpen je graag op weg:

DOEN!

 1. Koop altijd extra vergine olijfolie die in een donkere fles zit.
 2. Door die donkere fles zie je niet de kleur van de olijfolie. Problem? No! Kleur zegt nl. helemaal niets over de smaak of de kwaliteit.
 3. Ben je een bescheiden gebruiker? Koop dan flessen van maximaal 500 ml.
 4. In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie juist minder naarmate die ouder wordt. Kies dus zo jong mogelijk.
 5. Net zoals bij wijn is de smaak van olijfolie afhankelijk van factoren zoals ras, moment van oogst, zon, regen en bodemgesteldheid. Probeer te ontdekken wat je het meest in een olijfolie waardeert. Is het dat bittertje? Of juist de frisheid? Experimenteer door eens wat vaker van type olijfolie te wisselen.
 6. Laat je eens adviseren door een kenner, proef waar mogelijk en bedenk dat een dure fles wijn korter meegaat dan een fles olijfolie ????

LATEN

 1. Vul nooit een fles opnieuw. Het goed reinigen van een fles is nagenoeg onmogelijk. En verse olijfolijfolie bij bestaande olie schenken? Oef… Niet.Doen.   
 2. Olie ‘vers’ getapt in een doorzichtige fles ziet er misschien mooi uit maar bevordert vervroegd verouderen van je olijfolie. Wanneer het vat niet heel schoon is of niet goed afgesloten, dan komt dat de kwaliteit van de olijfolie niet ten goede. Jammer. Beter niet doen dus.
 3. Je fles open laten staan, of in een handig tuitflesje bewaren. Weet dat zuurstof en olijfolie geen vriendjes zijn.
 4. Je olijfolie hoort niet op het aanrecht in de buurt van je fornuis. Beter hoort die daar helemaal niet. Licht, zuurstof en warmte zijn de grootste vijanden van dit mooie natuurproduct.
 5. Die prijspakker in supermarkt voor een paar euro? Laten staan. Echt! Je gerecht verdient toch het allerbeste? Een hoge prijs is geen waarborg voor kwaliteit maar bij een te lage prijs moet je je afvragen wat de kwaliteit kan zijn.
Een lichte fles is niet goed

Olijfboeren hebben een jaar hard gewerkt om een mooi en gezond product in een fles bij jou te krijgen. Ze zullen je dankbaar zijn als ze weten dat je het product met zorg bewaart en gebruikt.

Corry Schipper, olijfoliesommelier

Olio61.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button