algemeenNieuwsRomestileVakantie

11 Italiaanse Pretparken voor kinderen en grote mensen

Italië zelf is al pret genoeg maar kinderen denken daar wel eens anders over tijdens een lange zomervakantie. Een beetje extra vermaak is soms gewenst. Gelukkig zijn er voldoende themaparken vlakbij de plekken waar veel vakantiegangers met kinderen zijn. We hebben 11 Italiaanse Pretparken voor kinderen en grote mensen voor je gevonden, van Noord naar Zuid.

Bolzano, Museo archeologico

Het Museo archeologico in Bolzano mag niet gemist worden als je toch in Zuid-Tirol bent. Hier kun je namelijk Ötzi, de bekende ijsmummie in het echt zien. Ötzi was een man van ongeveer 45 jaar die 5300 jaar geleden leefde. Hij is in 1991 gevonden in de Italiaanse Ötztaler Alpen en is de oudste menselijke mummie in Europa. Maar Ötzi is niet alleen. Je vindt hier namelijk ook de belangrijkste archeologische vondsten van het eind van de laatste ijstijd.

Website: www.iceman.it

Gardaland  

Gardaland is niet voor niets het bekendste attractiepark van Italië onder Nederlanders. Het ligt vlakbij het Gardameer, waar jaarlijks vele tienduizenden landgenoten hun tentje opslaan. Het park werd in 1975 geopend en heeft vandaag de dag veel meer dan alleen achtbanen. Zo kun je logeren in het sprookjesachtige Gardaland Hotel en musicals zien in het theater. Voor de allerkleinsten is Fantasy Kingdom erg leuk, maar wanneer de kinderen al wat ouder zijn, is het handig gebruik te maken van de avondpas. Dat scheelt geld en wachttijd bij de attracties.

Website: www.gardaland.it

Collodi Toscane, Il Parco di Pinocchio

Geen spectaculaire attracties in het Pinocchiopark maar een beroep op de verbeeldingskracht

Collodi Toscane, Il Parco di Pinocchio in het Toscaanse Collodi is op geen enkele manier te vergelijken met onze Efteling, maar toch is er een band. De erven Collodi hebben in Kaatsheuvel namelijk een handje geholpen met de Pinokkio-musical.

Het Toscaans sprookjespark doet een beroep op de creativiteit van de jonge bezoekers. Het is hier vooral zien en doen in een natuurlijke omgeving. In het park staan tientallen beelden van alle hoofdrolspelers uit het verhaal; van Emilio Greco (Japie krekel) en la fata (de fee) tot il gatto e la volpe (de kat en de vos).

Website: www.pinocchio.it

Rimini, Aquafan

Aquafan in Rimini is één van de grootste waterparken van het land. Je kunt er dus badderen (peuters, golfslag, massage), maar vooral glijden. De 90 meter lange Kamikaze is de grootste uitdaging, want hierin bereik je een snelheid van 65 km per uur! Jonge kinderen genieten vooral op de Antarctic baby beach, waar ze worden omringd door ijsberen, pinguïns en zeehonden, en de Cartoon Network Beach.

Website: www.aquafan.it

Rimini, Italia in miniatura

Italia in miniatura is, de naam zegt het al: Italië in het klein. Dat scheelt een hoop kilometers. Je vindt hier de bekende bezienswaardigheden, zoals de Sint Pieter, de Arena van Verona, de Dom van Milaan, het Colosseum van Rome en… de Eiffeltoren. Huh? Ja, het miniatuurpark in Rimini gaat zijn grenzen te buiten. Om je een klein beetje in Venetië te voelen, hebben ze trouwens ook de Canal Grande (lees: Piccolo) aangelegd, waar gondels varen. We schreven al eerder een artikel over dit Madurodam van Italië.

Website: www.italiainminiatura.com

Rome, Bio Parco

Echte liefde in het Il villaggio degli scimpanzé, het chimpanseedorp in Rome

Bio Parco is een dierentuin in het centrum van Rome, die zich al meer dan honderd jaar inzet voor het behoud van bedreigde diersoorten. Het park, gelegen bij Villa Borghese, biedt onderdak aan ongeveer duizend dieren, zoals nijlpaarden, beren, zebra’s en luipaarden. B

ijzonder is Il villaggio degli scimpanzé, het chimpanseedorp, dat meer dan 4000 m2 van het park beslaat, met een binnen- en buiten klimzaal, observatieruimtes en een waterval.

Website: www.bioparco.it

Rome, Luneur

Het oudste pretpark in Italië is Luneur in Rome in de wijk EUR, die voor papa en mama ook interessant is. Het park richt zich op kinderen van 0-13 met traditionele attracties en heeft daardoor ook handige faciliteiten in huis zoals plekken waar het kind aan de borst kan en ruim sanitair om het kroost te verschonen. Van 2008 tot 2016 werd het geheel gerenoveerd. De directie heeft het park min of meer opnieuw uitgevonden vertelde directeur Filippo Chiusano toen. Elk detail werd onder de loep genomen, volledig gericht op veiligheid en plezier.

Het zeven hectare grote park was in 1953 eigenlijk als botanische tuin bedoeld tijdens een grote Landbouwbeurs in die tijd en ontpopte zich in de jaren 70, ’80 en ’90 tot populair uitje in de stad. Daarna kwam de klad er in en in 2008 besloot men tot een langdurige renovatie. Nu zijn er 25 attracties en er is nog steeds een tuin waar veel leerzaams georganiseerd wordt.

Er is een onder andere een kinderachtbaan, een reuzenrad, een vrijevaltoren en een doolhof. De entreeprijs bedraagt maar €2,50 per persoon. De attracties kosten daarna tussen €1,- en €3,- per keer dus je bepaald zelf hoe gek je het maakt.

Website: www.luneurpark.it

Rome, Rainbow MagicLand

Rainbow MagicLand (voorheen: MagicLand) ligt ongeveer 50 km ten zuidoosten van de Rome in Valmontone . In 2011 werd het park geopend.

Hier draait het om de bekendste figuren van de Italiaanse animatiestudio Rainbow, zoals Winx Club, Tommy & Oscar, Huntik: Secrets & Seekers, Monster Allergy en Frezzy.

Het park heeft een oppervlakte van 60 hectare en telt 35 attracties, waaronder vijf achtbanen van Maurer Söhne, Vekoma en Junior Coaster. Verder heeft het park vier waterattracties en zijn er shows te bezichtigen zoals een stuntshow, het Planetarium 5D (een 4D-show met een 360°-film) en een liveoptreden van Winx Club.

Website: magicland.it

Rome, Cinecittà World

Cinecittà World opende in 2014 haar poorten. Geïnspireerd op de legendarische Cinecittà filmstudio’s staat het park geheel in het teken van film. Het themapark is de eerste in zijn soort in Italië. Er zijn 20 attracties die werden ontworpen door Dante Ferretti. Hij won meerdere Oscars op het gebied van productie-design. Naast de achtbanen en andere spannende avonturen zijn er acht filmsets en vier theaters. De legendarische componist Ennio Morricone (Once upon a time) zorgde voor de muziek.

Het park had een stroeve start met veel kritiek maar het heeft inmiddels zijn draai gevonden.

In het park kan je ook het hele jaar door schaatsen, van ijsbergen af glijden en in de sneeuw spelen. Il Regno del Ghiaccio heet het. Een ‘ijskoninkrijk’ bestaande uit vijf verschillende activiteiten. In het complex zijn een schaatsbaan, een ijsbaan met botsauto’s, een bobsleebaan, een ijsglijbaan en een sneeuwspeeltuin te vinden. Het zou het het eerste overdekte sneeuwpark in Italië zijn aldus de uitbaters.

Het park is zeven dagen per week, 260 dagen per jaar om 10 uur ‘s ochtends geopend. In de zomerperiode sluit het pas om 11 uur s’avonds. Cinecittà World ligt ten zuid-westen van Rome op de weg naar Pomezia.

Website: www.cinecittaworld.it/

Ravenna, Mirabilandia

Mirabilandia ligt vlakbij Ravenna, aan de Adriatische kust en is goed voor zo’n twee miljoen bezoekers per jaar. Eyecatchers zijn de lancerende achtbaan iSpeed en Eurowheel, het op één na grootst reuzenrad van Europa. Het park biedt in hete zomers ook de nodige afkoeling met waterattracties en de Dolcevita Studios Mirabilandia Beach, een strand met enkele zwembaden en glijbanen. Bimboboli is een themaland dat op kindermaat gemaakt is.

Website: www.mirabilandia.it

Catania, Sicilië, Etnaland

Etnaland, raad eens wat, ligt aan de voet van de Etna. Dit is de laatste van de 11 Italiaanse Pretparken voor kinderen en grote mensen. Het is een familiepark waar waterpret en natuurplezier worden gecombineerd. Hier leven tijgers, olifanten en lama’s in een ‘natuurlijke’ omgeving, die je als bezoeker kunt zien vanuit een kabelbaan. Wil je zelf de beest uithangen, dan biedt het waterpark 80.000 m2 aan natte attracties, zoals de Rio Anaconda (bobsleebaan) en de Niagra Falls, waar je met opblaasbanden vanaf glijdt.

Website: www.etnaland.eu

Nog meer over het gezin in Italië en op vakantie met je kids

Op onze site lees je nog veel meer artikelen over een vakantie naar Italië met de kinderen maar ook hoe de Italianen zelf met hun kroost omgaan.

11 Italiaanse Pretparken voor kinderen en grote mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button