Nieuws

10 verrassende stedentrips voor het najaar

Rome, Florence, Milaan of Venetië, u bent er misschien al een keer geweest. Het zijn de bekendste Italiaanse toeristensteden en niet voor niets. Hoogtepunten genoeg dus u moet er zeker naar toe. Maar we willen graag een keer die andere mooie steden belichten, die niet zo voor de hand liggen maar die wel zeer de moeite waard zijn voor een originele en verrassende stedentrip in het najaar. Bijna alle steden zijn tegenwoordig ook met low-cost vluchten te bereiken.

Lecce
Lecce, stad in de hak van de Italiaanse laars wordt ook wel het Florence van de Barok genoemd vanwege zijn vele zandkleurige monumenten in de barokstijl uit de 16e eeuw. De typische vormen van het gesculpteerde pietra di Lecce (een gemakkelijk te bewerken steensoort) gaf het ontstaan aan de Barocco Leccese.Een prima bestemming om nog lekker wat zon te pakken in het najaar want ook in de winter komt het kwik zelden onder de 20 graden. Dat vonden ook de heren van het BBC programma Top Gear, ze namen dit jaar een aflevering in Lecce op.
Enkel belangrijke bezienswaardigheden: het mooie Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk paleis), met de Domkerk (Duomo) ernaast, de Santa Croce-kerk, resten van een Romeins amfitheater, het 16de-eeuwse Castello. Een wandeling door de oude stadskern met zijn vele barokke façades en balkons loont echt de moeite.

Puglia is een schitterende regio, niet voor niets gaan erg veel Italianen hier zelf op vakantie. De directe omgeving van Lecce is zeer de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld het kuuroord in het kustplaatsje Santa Cesarea Terme of bezoek Otranto met zijn witte, Grieks aandoende huizen of de bijzondere kathedraal van het gezellige Trani aan zee. Op korte afstand ligt ook de eeuwenoude havenstad Galippoli, Parel van de Ionische Zee.

Bereikbaarheid
Het dichstbijzijnde vliegveld is Aeroporto Papola in Brindisi.

Airlines: Met KLM vanaf Amsterdam, Ryanair vanaf Eindhoven of Brussel, Jet Air vanaf Brussel en Air Berlin vanaf de Dusseldorf Munster en Keulen.
Vanaf het vliegveld rijdt een rechststreekse bus in 40 minuten naar Lecce (€ 6,-). Met de trein is ook mogelijk maar dan moet eerst de bus vanaf het vliegveld naar het station genomen worden. De reistijd is ongeveer gelijk.

Bologna
Bologna moet iedere Italiëliefhebber hebben afgevinkt. In de zevende stad van Italië hebben ze de wereldberoemde  Bolognese-saus uitgevonden die we meestal door de spaghetti roeren. Deze rijke stad heeft veel te bieden aan kunst, cultuur en gastronomie. Op culinair gebied is Bologna zelfs een van Italiës culinaire hoofdsteden. Bologna la Grassa (de vette) is daarom een van de bijnamen van de stad.

In de stad hoef je niet bang te zijn voor een buitje. Je loopt bijna altijd droog onder de meer dan 40 kilometer bogengalerijen langs de straten. De levensstandaard is hoog in Bologna en dat zie je in de prijzen van winkels, bars en restaurants terug.Door het grote aantal studenten zijn er echter ook genoeg budgetadresjes. Ook zijn er veel uitgaansmogelijkheden en de studenten garanderen  tot laat een levendige sfeer in de stad. Bologna heeft de oudste (1088) universiteit van Europa en is grootste studentenstad van Italië

Opvallend zijn de vele rode gebouwen en daken in de stad die daarom ook wel Bologna la Rossa wordt genoemd. Dat zou volgens sommigen ook kunnen slaan op de politieke voorkeur van veel inwoners.

Voor de autoliefhebbers is de omgeving van stad een walhalla. De fabrieken van Ferrari en Lamborghini liggen vlakbij. Het kan dus maar zo dat je op een onbeduidend weggetje met hoge snelheid wordt ingehaald door het nieuwste model.

Bereikbaarheid

Bologna ligt op een knooppunt van (spoor) wegen is daarom uitstekend bereikbaar. Ook de luchthaven ligt vlakbij het centrum. Vanuit Nederland zijn er echter geen low-costvluchten. De enige optie is KLM vanuit Amsterdam en die kan tegenwoordig scherp geprijst zijn. Net over de grens vliegt Ryanair vanaf Weeze en Charlerois. Germanwings vliegt vanaf Keulen op de stad.

Cagliari

Udine

Triest

Palermo
Palermo is een intrigerende stad, een stad van uitersten en vele contrasten. Naast fascinerende monumenten uit de periode van de Normandiërs en de barok liggen afbraakpanden; naast een modern Palermo met brede en elegante boulevards ligt de verwaarloosde en chaotische oude stad met haar middeleeuwse structuur; grootschalige handel in de haven vindt plaats op een steenworp afstand van op oosterse bazaars lijkende straatmarkten. Maar niet alleen de contrasten maken Palermo interessant.

De stad heeft een gevarieerd aanbod van musea, theaters en festivals, een uitstekende keuken en, zoals gezegd, fascinerende monumenten die in vele opzichten uniek zijn in Europa. Palermo heeft echter ook negatieve kanten. De binnenstad is op veel plaatsen ernstig verpauperd, het verkeer, dat in de nauwe straten soms urenlang vaststaat, is ergerlijk en de kleine criminaliteit zorgelijk. Palermo is ook onlosmakelijk verbonden met de maffia. Als hoofdstad van de ‘Cosa Nostra’ is zij in de afgelopen decennia het toneel geweest van moord, geweld en geruchtmakende processen. Toch zal de bezoeker van de stad hier, afgezien van de zware bewaking bij het Paleis van Justitie, weinig van merken.

U kunt prima uitgaan in Palermo. Het Massimo theater is pas gerestaureerd (een van de grootste theaters in Sicilië), daar worden nu evenementen gehouden, ook operaliefhebbers kunnen hier terecht. Na een avondje in het Massimotheater kunt u terecht op een van de vele terrassen voor een lekker drankje of voor een echte Italiaanse espresso.

Zondagmiddag auto vrij centrum

http://www.andersreizen.nl/verslag/it03c01.html

Kathedraal
Nationaal archeologisch museum, een prachtig museum
Koninklijk paleis
Chinese villa
Kapucijnerklooster
Uitgaan

Perugia

Turijn

La Spezia
La Spezia (ca 90.000 inwoners) is een ondergewaardeerde stad. We komen er altijd graag. Maar weinig reisgidsen besteden echt aandacht de belangrijke Marine- en havenstad, terwijl het toch aan veel doorgaande vakantieroutes ligt. Waarschijnlijk komt het omdat het aantal monumenten niet zo groot is en omdat het een moderne stad is, bijna alle gebouwen dateren van 1920 of later. Er zijn veel parallellen met Rotterdam te trekken, ook in La Spezia wordt hard gewerkt. Deze ontdekte stad trekt niet veel toeristen waardoor je ook nog echt onder de Italianen bent.

Je kan in La Spezia uitstekend winkelen in de autovrije straten en de prijzen liggen niet hoog. Bij de nieuwe jachthaven Mirobello is het s’avonds erg gezellig.

De stad is ook de ideale verblijfplaats voor een bezoek aan Cinque Terre. De beroemde vijf dorpen liggen net ten zuiden van de stad, aan de Golf van La Spezia. Met de trein sta je in minder dan 10 minuten in Riomaggiore, het eerste van de Cinque Terre dorpen.

Vlakbij ligt ook  het ‘zeeroversnest’ Porto Venere, een karakteristiek oud stadje met een aantal bezienswaardigheden. De belangrijkste is misschien wel het kleine kerkje San Pietro uit de 13e eeuw (de marmeren vloer is zelfs uit de 6e eeuw) Het kerkje op de punt van het schiereiland is zeer fotogeniek en doet dan ook veel dienst als trouwlocatie.

Vlakbij La Spezia liggen ook de groeven van het Carrara-marmer waar Michelangelo de beste stukken marmer reserveerde.

In La Spezia zelf zijn de Dom S. Maria Assunta en het Museo Tecnico Navale della Marina Militare en Art Museum een bezoekje waard.

Bereikbaarheid

La Spezia heeft helaas geen eigen vliegveld. De internationale luchthaven van Pisa is op zo’n 80 kilometer de dichtstbijzijnde mogelijkheid om de stad door de lucht te bereiken. Op Pisa vliegen tal van low-cost vluchten. De trein doet er vervolgens een uur en kwartier over tot het centraal station van La Spezia.
Genua

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button