NieuwsWintersport

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië

Even een dagje niet skiën; het is een van de trends in de moderne wintersport die we misschien beter winter- of sneeuwvakantie kunnen gaan noemen. Alternatieven genoeg want de besneeuwde Italiaanse bergen bieden tal van mogelijkheden om heerlijk te genieten. Il Giornale verzamelde 10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.

1. Wellness

Relaxen in de thermale baden van Bormio
Relaxen in de thermale baden van Bormio

Natuurlijk, het is vakantie, dus waarom iedere dag vroeg op om je door de kou naar de lift te haasten? Ontspan! Stap die sauna in of geniet in een van de vele kuuroorden die de Italiaanse winterregio’s rijk zijn.

2. Lunchen

Schlutzkrapfen. Dat zijn grote ravioli gevuld met spinazie en Ricotta
Schlutzkrapfen: grote ravioli gevuld met spinazie en ricottakaas

Zeker, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk hebben ook mooie pistes en fijne hotels. Maar nergens eet je zo goed op de piste als in Italië. Een middagje skivrij begint dus met een echte lunch en als het even kan de juiste Italiaanse volgorde; antipasti, primo, secondo en dolce. Interessant is de mix van de Italiaanse en Franse keuken in de skiregio’s die tegen Frankrijk aanliggen (kaasfondue!) en de mix met de Duitse keuken in de regio Zuid-Tirol en Trentino.

3. Langlauf

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.
Langlaufen met sneeuwgarantie op 1.500 meter in Riva di Tures/Rein in Taufers

Langlaufen suf? Hoezo, ga het maar eens doen! De internationale term Cross Country klinkt in ieder geval al een stuk sportiever. Makkelijk is het namelijk niet maar inspannend in ieder geval wel. Niet voor watjes dus dat hardlopen op de ski. Natuurlijk hoeft het niet op snelheid van de Olympische legende Bjorn Daly, gewoon lekker voortglijden kan ook. Zachtjes door de stilte met alleen het geluid van de verse sneeuw die kraakt onder de dunne ski’s.

Ooit bonden we de latjes onder in het dorpje Riva di Tures/Rein in Taufers in de regio Zuid Tirol. Daar liggen op 1.500 meter hoogte vier mooie loipes met een maximum van 15 kilometer voor ieder niveau, zelfs voor kinderen is materiaal te huur. Zo is de cross country een perfecte activiteit voor jong en oud.

4. Sneeuwwandelen

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.
Sneeuwwandelen in Rio Bianco/Weissenbach

Wandelen door de sneeuw met ‘tennisrackets’ onder de voeten. We deden het ooit in Rio Bianco/Weissenbach. Je loopt dan met een gids omhoog door de verse sneeuw en dat is absoluut een pittig tochtje. Die gids doet het namelijk vaker! Na zo’n stevige wandeling is het heerlijk bijkomen tijdens een lunch met lokale specialiteiten, een interessante mix van de Italiaanse en Tiroolse keuken. We aten bijvoorbeeld Schlutzkrapfen. Grote ravioli gevuld met spinazie en ricotta.  Grote pret is vervolgens de afdaling met het sleetje met één ski.

5. IJsklimmen

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.

De zwarte piste spannend? Nee, dan ijsklimmen. We probeerden het zelf in St. Christina/Val Gardena en dat geeft echt een adrenalinekick mogen we wel zeggen. 15 meter verticaal omhoog tegen een bevroren waterval, gewapend met pikhouweel en vlijmscherpe ijzeren punten onder de schoenen gebonden. Iedereen die durft en fit van lijf en leden is kan het doen, maar het is zeker niet eenvoudig.

6. Kerstmarkt

aosta kerstmarkt
Marché Vert Noël in Aosta.

Gezellig struinen over de kerstmarkt hoort echt bij de winter. Er zijn er veel in Noord-Italië. In Merano bijvoorbeeld. Die staat bekend als een van de mooiste van Europa. Een andere tip is de Marché Vert Noël in Aosta.

7. Een dagje cultuur

Het zesde bergmuseum van alpineheld Reinhold Messner komt op de top van de Kronplatz op 2.275 hoogte en wordt volgend jaar geopend

Geen land ter wereld dat meer culturele schatten herbergt als Italië. Ook in de winter zijn die te bezoeken. Steden als Bolzano/Bozen of Aosta zijn bijvoorbeeld niet alleen leuk om te winkelen maar zijn ook rijk aan historie. In Aosta zijn nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals het amfitheater. In Bolzano is het museum van ijsman Ötzi de moeite meer dan waard. Dat geldt ook voor de zes musea van alpineheld Reinhold Messner. Ieder museum behandeld een specifiek thema van de bergen.

8. Schaatsen

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.

Een lekkere dikke laag natuurijs zijn we bijna niet meer gewend in Nederland. In de Italiaanse bergen vind je weliswaar geen met riet omgeven slootjes, maar wel pittoreske dichtgevroren bergmeertjes. Perfect voor een romantisch rondje op de schaats!
Een tip is het Lago di Resia in Val Venosta/Vinschgau (zie foto). De tot wel 40 cm dikke ijslaag van dit stuwmeer wordt speciaal voor het schaatsen geprepareerd.

9. Winterwandelen

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.

Veel mensen gaan tegenwoordig in een groep op wintersport. Met vrienden of de hele familie. Als niet iedereen kan en wil skiën, is het wel zo leuk om ook overdag een keer iets met z’n allen te doen. Een winterwandeling bijvoorbeeld door de poedersneeuw, met een gids die boeiend vertelt over de flora en fauna, over gemzen en over de sporen van reeën en hazen.

We liepen ooit door het Vallunga/Langental van Val Gardena en waren diep onder de indruk van het verhaal van de imposante steenarend die zich daar prima thuis voelt. Daarvoor moesten we oppassen want deze vogel doorboort met zijn bijna hydraulische klauwen met gemak een mensenschedel. Met wat geluk hoor je hem echter wel aankomen zoeven want de stilte tijdens de wandeling is overweldigend.

10. Evenementen

10 tips voor niet-skiërs op wintersport in Italië.
De verlichte piste in Madonna di Campiglio

Wij juichen voor de schaatsers maar in Italië worden ze pas echt warm als de skiërs met ferrarisnelheid naar beneden suizen. Net voor de kerst is altijd de World Cup afdaling in Val Gardena (in 2023 op 15 en 16 december). Tijdens diezelfde periode is in Madonna di Campiglio het 3Tre WK Nachtslalom, dat plaatsvindt op de 550-meter lange verlichte skipiste. In 2023 op 22 december.

Meer wintersport in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button