NieuwsRegio'sSicilië

10 hoogtepunten van Palermo

Door: Saskia Balmaekers

Palermo is een stad van schitterende contrasten. Het spel van licht en donker, het verschil tussen brede straten en duistere achterafsteegjes, van de stilte in de kerken tot de drukte op de verschillende markten. Niets is wat het lijkt, niets is wat je verwacht. Teleurstellend is de stad allerminst. Als je je overgeeft aan het ritme van Palermo zul je de schoonheid van de stad ontdekken en in je hart sluiten. Dit zijn 10 hoogtepunten van Palermo.

Er zijn 101 redenen voor een bezoek aan de stad: de prachtige Arabisch- Normandische gebouwen (die sinds 2015 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan), de schitterende mozaïeken, de levendige markten, het sublieme street food, de kleurrijke street art, de enorme fontein op het Piazza Pretoria, de nabijheid van de zee, de ruim honderdvijftig kerken en kerkjes, de wapperende was, de kleurrijke koepels…

De 10 hoogtepunten van Palermo

  • de Cappella Palatina in het Palazzo dei Normanni
  • de schatkamer van de kathedraal (Tip: Je kunt tegen betaling ook het dak van de kathedraal beklimmen, voor een uniek uitzicht op de stad! Zie foto boven)
  • de kloostertuin van de San Giovanni degli Eremiti
  • de gigantische fontein op het Piazza della Pretoria
  • de Quattro Canti, ook wel het ‘Theater van de Zon’ genoemd
  • de mozaïeken in La Martorana
  • de barokke overdaad in de San Giuseppe dei Teatini en de Gesù
  • de voormalige cellen in het Palazzo Chiaramonte (ook wel Steri genaamd)
  • de Santa Maria dello Spasimo, een kerk zonder dak
  • de mummies in de Catacombe dei Cappuccini

Mercato Il Capo

De markt is een van de 10 hoogtepunten van Palermo
De markt is een van de 10 hoogtepunten van Palermo

Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder een bezoek aan een van de kleurrijke markten van de stad. Hier klopt het hart van Palermo, hier maak je nog meer dan elders kennis met de dynamiek die de stad kenmerkt. Mijn favoriete markt in Palermo is de markt in de wijk Il Capo.

Deze markt vindt plaats in de straten Via Carini, Via Beati Paoli, Via Sant’Agostino en Via Cappuccinelle. Het is een waar spektakel en af en toe weet je niet waar je moet kijken. Terwijl je aan de linkerkant een mooie foto schiet, ontstaan er rechts alweer drie andere scènes die de moeite van het vastleggen waard zijn.

Wandel tussen de Palermitanen die hun inkopen komen doen en zie waar ze hun tassen mee vullen: van enorme stukken zwaardvis tot een paar sardientjes, van een zak bloedsinaasappels tot een portie garnalen, van ingelegde kappertjes van Pantelleria tot verse oregano.

Street food

Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van het beroemde Palermitaanse cibo di strada, street food. Mijn favoriet: arancine, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancine gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms met erwtjes, ham en bechamelsaus en soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten. (maak ze eens zelf!)

De lekkerste panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes, eet je bij Franco u’ Vastiddaru (Via Vittorio Emanuele 102). Het zaakje oogt niet heel geweldig, maar de smaak van de koekjes maakt dit meer dan goed. Franco heeft van de Palermitanen niet voor niets de bijnaam Re delle Panelle, Koning van de Kikkererwtenkoekjes, gekregen!

Durf jij het, een broodje milt?!

De markt is een van de 10 hoogtepunten van Palermo
Saskia op de markt.

Je moet het durven: pani ca’meusa of pane con milza bestellen, een broodje milt. Maar als je weet dat het áltijd druk is bij de kraam op de Il Capo-markt, dan moet je toch echt de proef op de som nemen. vonden wij. Na een half broodje moet ik echter toegeven dat ik liever in een arancina hap. Of in een stuk sfincione, een soort focaccia met tomaat, ui, caciocavallo (kaas) en oregano.

Maar er is nog meer lekkers, van gegrilde worst tot gefrituurde visjes. Soms wordt er gewoon op de grond een vuurtje gestookt, waarop allerlei ondefi nieerbare stukken vlees en vis worden geroosterd. Elk kraampje en elke (geïmproviseerde) barbecue heeft zijn eigen specialiteit: babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte ingewanden van kalfjes), polpi bolliti (gekookte inktvis) en cozze crude (rauwe mosselen). Allemaal luidkeels en met veel theater aangeprezen!

Street art

Street art is een van de 10 hoogtepunten van Palermo

Palermo voelt soms als één groot openluchtmuseum, met al haar kerken, pleinen en markten. Als je oog hebt voor het werk van street artists, zie je bovendien kleurrijke kunstwerken verschijnen, soms op de meest onverwachte plekken als verlaten binnenplaatsen of achterafstraatjes. In de hele stad zijn muren, gebouwen en soms zelfs hele wijken onder handen genomen door bekende en minder bekende kunstenaars.

Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Het gaat soms om bij toeristen iets minder bekende wijken, zoals Borgo Vecchio. Maar ook in het centrum van de stad valt er genoeg street art te zien. Bijvoorbeeld aan de Via Carrettieri (Capo), rondom het Piazza Magione (Kalsa), aan het Piazza Caracciolo en het Piazza Garraffello (Vucciria) en aan de Rua Formaggi (Ballarò). De meeste street art vond ik door gewoon door de stad te dwalen, met name door de achterafstraatjes. Wil je liever niet zomaar op pad, dan wijst de plattegrond van StreetArtFactory je de weg naar een aantal van de kleurrijke kunstwerken.

Het strand van Mondello

Hoe heerlijk het ook is om aan het einde van de middag even langs de zee in Palermo te flaneren, over het Foro Italico. Na een paar dagen struinen door de warme stad wil je vast ook een dagje écht naar zee. Dat kan vanuit Palermo onder meer in Mondello. Dat ligt zo’n tien kilometer ten noordwesten van de stad, aan de baai tussen de Monte Gallo en de Monte Pellegrino. Tussen deze bergen schittert een blauwe baai met een twee kilometer lang zandstrand. Het grootste gedeelte van die twee kilometer wordt ingenomen door kleurrijke parasols en zonnebedjes. Deze kan je per dag, week of zelfs voor de hele zomer huren.

Kijk vanaf je strandbedje in elk geval goed naar de berg die Mondello aan de rechterzijde ‘bewaakt’. Deze berg is namelijk net een liggend hondje, die met zijn neus tussen zijn poten over het strand lijkt te waken. Zijn oren hangen naar beneden; in volledige ontspanning. Reserveer na een paar uurtjes lezen, luieren en zwemmen echter ook even tijd voor een verkenningstocht door Mondello zelf. Slenter – net als honderden Italianen – over het dorpsplein, langs talloze restaurantjes, langs de oude toren die ooit dienstdeed als tonnara, langs de zeemeermin, naar het badhuis dat in alles Jugendstil ademt. Neem voor een aperitivo plaats op het terras van L’Ombelico del Mondo. Dat is leukste strandtent van Mondello – met uitzicht over het hondje dat nog steeds over het strand waakt.

Eat like a Sicilian!

Wil je al het Siciliaanse straatlekkers niet missen, maar weet je niet zo goed waar je de allerlekkerste delicatessen van de straat kan plukken? Ga dan op food tour met Streaty. Streaty is opgericht door Marco Romeo, een Palermitaan in hart en nieren met een grote voorliefde voor het lokale lekkers. Hij neemt je mee op pad – met regelmatige tussenstops om te proeven van Palermo. Tijdens de tour krijg je een heus Passaporto del Mangione, een ‘Paspoort voor de Grote Lekkerbek’. Hierop je alle culinaire stops kunt laten afstempelen. Mits je hebt geproefd natuurlijk. Buonissimo!

Nog veel meer tips voor Palermo

Dit waren dus de 10 hoogtepunten van Palermo. Nog veel meer tips voor een bezoek aan Palermo vind je in de Ciao tutti Special Palermo, een digitale reisgids met meer dan 400 pagina’s aan inspiratie, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes en de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Lezers van Il Giornale krijgen nu € 2,- korting op deze Special! Bestellen kan via Ciaotutti.nl. Gebruik voor de korting de code ILGIORNALE in het vakje Kortingsbon.

Foto’s: Saskia Balmaekers, Carola Willemsen & Shutterstock  

Nog meer Palermo

Lees nog meer op deze site over Palermo. Bijvoorbeeld over de marathon en slapen in een paleis!

De grote fontein op het Piazza della Pretoria moet je echt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button