NieuwsReceptenSmaken

10 authentieke Italiaans Amerikaanse gerechten

Amerika was voor veel Italianen ruim honderd jaar geleden het beloofde land. Vierenhalf miljoen Italianen verlieten tussen 1876 en 1924 hun land. Italië telde toen maar veertien miljoen inwoners. De emigranten namen hun cultuur mee en woonden vaak bij elkaar in dezelfde wijken, zoals wat is gaan heten Little Italy in New York. Voor Italiëfans is de wijk nog een feest der herkenning door de vele Italiaanse restaurants en winkels. Alleen zijn de gerechten op de kaart niet altijd even herkenbaar, terwijl de Amerikanen bezweren dat ze toch echt authentiek Italiaans zijn. Hoe zit dat?

De Italianen importeerden destijds ook hun kookkunsten en zo ontstond een hele eigen Italian-American cuisine. Dat leerden we ooit van de in Amerika bekende kok en kookboekenschrijfster Julia della Croce. Amerikaanse Italianen creëerden hun eigen varianten van Italiaanse gerechten, totaal onbekend in Italië zelf en dat levert soms komische situaties op, als Italianen nu Amerika bezoeken.

Della Croce: “Miljoenen Italianen emigreerden vanuit Zuid-Italië naar het beloofde Amerikaanse land, simpelweg om te ontkomen aan de bittere armoede. Van huis uit kenden ze maar enkele, heel eenvoudige gerechten. Ze hadden absoluut geen idee van de culinaire rijkdom in andere delen van het land en wisten soms al niet eens welke lekkernijen de enkele notabelen om de hoek aten. Eenmaal in Amerika zijn ze toen duurdere ingrediënten zoals vlees gaan toevoegen en daardoor ontstonden nieuwe Amerikaans- Italiaanse gerechten die de Amerikanen zelf als typisch en authentiek Italiaans zien”.

Klassiekers

Spaghetti and meatballs (foto boven)

De Amerikaanse interpretatie van pizza slaan we maar even over voor ons en jouw plezier. Het echec van Domino’s in Italië is wellicht bekend. Dan komen we al snel bij misschien wel de bekendste klassieker uit de Amerikaans-Italiaanse keuken; Spaghetti and meatballs. De meeste Amerikanen zien dit als een echt Italiaans gerecht maar in Italië zal niemand de polpette op de pasta leggen en al helemaal niet van Amerikaanse proporties. Overigens schijnt het ergens wel een Napolitaanse oorsprong te hebben maar die balletjes zijn kleiner en worden apart gegeten.

Chicken Parmesan

10 authentieke Italiaans Amerikaanse gerechten

Nog zo’n fraaie is Chicken Parmesan. Gepaneerde kipfilet met kaassaus en pasta. Sinds de jaren 50 is het een grote hit.

Penne alla vodka

10 authentieke Italiaans Amerikaanse gerechten

Penne alla vodka moeten we ook noemen, immens populair in ‘The States’. Dit is pasta met een saus van tomaat, ui, ham, room en wodka. Het werd in de jaren 80 van de vorige eeuw populair bij jongeren als ‘uitgaanshap’. Een Italiaans-Amerikaanse acteur zou het een paar jaar eerder hebben bedacht.

Porketta

10 authentieke Italiaans Amerikaanse gerechten

Immigranten uit de Abruzzen namen de Porchetta mee en dat werd Porketta. Amerikanen doen het geroosterde varkensvlees graag op een broodje.

Baloney

Baloney (Bologna sausage) is ook al sinds mensenheugenis een hit op een Amerikaans broodje. Daarmee refereren ze aan wat de Italianen en wij ook Mortadella noemen. Grappig is verder dat het woord ook staat voor ‘onzin’.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo is een ander prachtig voorbeeld. Niemand kent het in Italië maar in Amerika is het een echte classic Italian dish. Restauranteigenaar Alfredo di Lelio bedacht het weliswaar in zijn restaurant in Rome, maar daarna schijnt het via twee sterren uit de stomme film in Amerika te zijn beland. Die waren tijdens hun huwelijksreis door Europa enorm onder de indruk. Zo raakte de Alfredo saus populair. Room, boter, Parmezaan en nootmuskaat zijn de ingrediënten.

Pasta alla carbonara

Over de Italiaanse klassieker pasta alla carbonara is ook iets interessants te vertellen in relatie tot Amerika. Dit is misschien wel een erg oud recept waarover verschillende verhalen de ronde gaan, maar het werd pas erkend na een publicatie in La Stampa in 1950. De krant schreef toen dat het gerecht graag door Amerikaanse officieren werd gegeten nadat ze Rome hadden bevrijd. De belangrijkste ingrediënten zoals de eieren en het spek (dus niet de klassieke guanciale) werd door de VS in grote aantallen naar Italië geëxporteerd.

Cioppino, Sausage and Peppers en Baked Ziti

De door immigranten bedachte visstoofpot Cioppino

Tot sloten eten de Amerikanen graag de door immigranten bedachte visstoofpot Cioppino, het hartige Sausage and Peppers en Baked Ziti. Dat laatste is eigenlijk opgebakken pasta uit de oven met tomatensaus en verschillende kazen. Gehakt, worstjes, champignons, paprika en uien kunnen er naar smaak bij. Bedekt onder een laag mozzarella gaat het dan in de oven. Amerikanen gebruiken hiervoor Mostaccioli pasta die wij en ook de Italianen in Italië gewoon Penne noemen. De naam Ziti (meervoud van zito) zou zijn oorsprong hebben in het Siciliaans waar het staat voor ‘bruiden’. Daarmee zou het een gerecht zijn geweest dat tijdens hoogtijdagen gegeten wordt.   

Baked Ziti

Beroemde Italamerikanen

Lady Gaga en Madonna zijn wereldberoemde namen uit de Amerikaanse entertainmentwereld met een Italiaanse afkomst. Uit de grote immigranten en de mensen die in de jaren daarna aankwamen zijn bekende namen voortgekomen. Uit de lange lijst noemen we de zangers Frank Sinatra, Frank Zappa en Gwen Stefani, de acteurs; Danny De Vito, Leonardo di Caprio, Robert de Niro, Al Pacino,Tony Danza, en de regisseurs Francis Ford Coppola en Quentin Tarantino. Zelfs Paris Hilton schijnt Italiaans bloed te hebben.

Little Italy in New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button