Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

10 – 18 september. Landelijke week dichter Dante Alighieri

In Italië is het al een jaar lang feest ter ere van de zevenhonderdste sterfdag (1321) van de nationale dichter Dante Alighieri. In Nederland organiseert de vereniging Dante Alighieri van 10 tot en met 18 september een landelijke Danteweek met een groot aantal activiteiten.

Het moderne Italiaans is gevormd door Dante. Hij was een Italiaanse schrijver en wordt vaak de ‘vader van het Italiaans’ genoemd. Hij was echter meer dan dat. Zo was hij ook een politiek denker en een vooraanstaande, culturele held vanwege het vastleggen van de taal. In de late middeleeuwen werd de meeste poëzie en literatuur in het Latijn geschreven. Dante is echter bekend geworden vanwege zijn epische gedicht ‘De Goddelijke Komedie’, geschreven in het dialect van Toscane. Hij drukte daarmee een opvallende stempel op de taal. Zo zorgde het ervoor dat het Italiaans van Toscane de basis werd voor de huidige taal.

Vereniging

Bestuursleden van Dante Alighieri

De culturele vereniging Dante Alighieri is vernoemd naar deze beroemd dichter, filosoof en politicus en heeft als doel het bevorderen van de kennis van de Italiaanse taal en cultuur. Dante Alighieri kent 400 afdelingen in 60(!) landen en werd al in 1889 opgericht. In Nederland zijn er 15 afdelingen en die organiseren het hele jaar door leuke culturele bijeenkomsten maar ook taallessen. Lid worden? Kijk op www.dantenederland.nl.

Programma Danteweek

Van 10 tot en met 18 september kan je je culturele hart ophalen. Er is altijd wel een afdeling van de vereniging in de buurt. Meestal moet je wel even voor een klein bedrag lid worden maar een aantal van de genoemde evenementen zijn ook toegankelijk voor niet-leden

Vrijdag 10 september – Eindhoven: lezing Paolo e Francesca, 5e canto in Divinia Comedia door Linda Huiskes.

Vrijdag 10 september – Twente/Enschede: lezing Kunstenaars geïnspireerd door Dante’s werk door Marjan van Caspel.

10-18 september – Twente: aandacht voor het ‘Italië-boek’ in de bibliotheken van Enschede en Hengelo.

10-18 september – Rotterdam: ‘Week van het Italiaanse boek’ bij boekhandel Donner.

Zaterdag 11 september – Amsterdam: ‘Dante aan de Amstel’, programma met lezingen, muziek en apritief. Lezingen door Kevin Toma (‘Dante Alighieri en de filmische verbeelding van het hiernamaals’), Gandolfo Cascio (‘Een goedgehumeurde Dante’), Harald Hendrix (‘Dante als relikwie’) en Remieg Aerts (‘Een bruikbaar genie’). ‘Dante ontmoet Olivier Messiaen’, beroemde scenes uit de Divina Commedia door het New European Ensemble (muziek), met voordracht van teksten.

Zaterdag 11 september – Twente/Hengelo: lezing Invloed van Dante op afbeeldingen van het Laatste Oordeel in Italië door Marjan van Caspel.

11 tot 19 september – Haarlem: Danteweek bij boekhandel De Vries Van Stockum, in samenwerking met Dante Alighieri Haarlem; opening op 11 september om 16.00 door Christian Kuiper, docent Italiaans, met een causerie over de betekenis van Dante.

Zondag 12 september – Rotterdam: lezing ‘Erasmus ontmoet Dante‘ door Herman Pleij (jubileumactiviteit).

Dinsdag 14 september – zaterdag 18 september – Rotterdam: Giro Italiano a Rotterdam – met Dante langs ‘Italiaanse plekken’ in de stad (omstreeks lunchtijd, jubileumactiviteit)

Dinsdag 14 september (sterfdag Dante) – landelijk webinar: lezing ‘1300 – Het Rome dat Dante zag’ door Sandrina Bokhorst. aanvang 20:00, alleen voor leden van Dante Alighieri in Nederland. Deze lezing wordt aangeboden door het comitato van Rotterdam, ter gelegenheid van zijn 100-jarig bestaan.

Donderdag 16 september – landelijk webinar: lezing ‘Hoe Dante nog leeft in Italië’ door Marc Leijendekker. Aanvang 20:00, alleen voor leden van Dante Alighieri in Nederland.

Vrijdag 17 september – Den Haag: herdenkingsprogramma dat een combinatie zal zijn van tekst, muziek en beeld. Uit de drie delen van de Divina Commedia – Inferno, Purgatorio en Paradiso – worden enkele beroemde en geladen episoden gelezen, afgewisseld door delen uit het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen, uit te voeren door het voortreffelijke New European Ensemble. Het programma begint om 20:15 in De Nieuwe Regentes in Den Haag, entree € 20,-

Zaterdag 18 september – Deventer: opening tentoonstelling (t/m 3 oktober 2021) in de Bergkerk van door Dante geïnspireerd werk van leerlingen van 2 middelbare scholen. Met voordracht van Marcel Zwitser over de Dante Symfonie van Liszt.

OVERIGE ACTIVITEITEN

Donderdag 23 september – Haarlem: lezing door Linda Huiskes over leven en werk van Dante in het Verhalenhuis, voor leden en niet-leden.

30 september tot 24 oktober – Amersfoort: tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen met als titel Dante leeft!, met de Dante / La Divina Commedia georiënteerde schilderijen van Wietse Kuis, een Amersfoortse schilder. Tegelijkertijd kunnen we ook kennis maken met speciale Dante foto’s van Amersfoortse fotografen. Op zaterdag 2 oktober is de officiële opening. Op 4 donderdagen zullen door Dante Alighieri Amersfoort tijdens de tentoonstelling lezingen worden gehouden:

30 september, inleidende lezing door Rob Vroom,  een ‘lichte’ toegankelijke lezing met verhalen en anekdotes

7 oktober – De rol van Dante in de film door Kevin Toma

14 oktober – De rol van Dante in de kunstgeschiedenis door Irmin Visser

21 oktober – De rol van Dante in de popmuziek door Fabiana Dammers, lezing voor de pauze, singer-songwriter Fabiana zingt Italiaanse liedjes na de pauze.

Vrijdag 1 oktober – Haarlem: start van tien tweewekelijkse bijeenkomsten waarin onder leiding van Christian Kuiper de eerste tien canti van het Inferno worden gelezen.

9 tot 14 oktober: Genk (België): programma met conferentie, expositie, concert en diner. Het comitato van Sittard-Geleen sluit hierbij aan en verzorgt een lezing. Ook leden van andere comitati kunnen kaarten (met korting) kopen via Tickets Dante 700 | Dante Alghieri Genk (societa-dante-alighieri-genk.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button