Mmm, Arancini! De Italiaanse nasibal, maar dan lekkerder. Het recept

Een van onze favoriete Italiaanse snacks zijn toch wel die heerlijke gefrituurde balletjes van risotto met allerhande vullingen er in, de Arancini. Ze zijn er in het groot en klein, superleuk als originele partysnack. 

Het maken van dit typische Italiaanse ‘streetfood’ kost wel even tijd maar onze strategie is als je toch risotto maakt, gewoon veel extra te maken en dat de volgende dag te gebruiken voor de Arancini. Dan is de smaak goed in de rijst getrokken, is deze wat droger en zijn de ballen makkelijker te draaien. Invriezen gaat ook prima, daarna gewoon in de frituur gooien mits ze niet te groot zijn.

De Arancini (enkelvoud Arancino) zijn een Siciliaanse specialiteit maar je kan ze inmiddels in heel Italië tegenkomen.  Dit recept is voor kleine Arancini met venkelsaus, Mini arancini di riso con salsa di finocchio.

Recept authentieke Arancini

  • Ingrediënten voor 6 personen
  • 600 ml groentebouillon
  • 300 g gekookte venkel
  • 180 g risottorijst
  • 80 g Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 sjalot
  • 1 bol mozzarella
  • droge witte wijn
  • geraspte parmezaan
  • bloem
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • fijngehakte peterselie
  • scherpe
  • mosterd
  • extravergine olijfolie
  • frituurolie
  • zout en peper

Benodigdheden: staafmixer

Snijd de sjalot in ringen en fruit hem in 3 el olie glazig. Voeg de rijst toe en bak hem kort mee.
Blus af met 2-3 el wijn en kook de risotto in 15-16 minuten gaar door geleidelijk de bouillon toe te voegen.
Laat de risotto afkoelen.
Doe de risotto in een kom en roer er 1 ei door.
Voeg 2 el parmezaan,zout, peper en wat nootmuskaat toe.
Draai een twintigtal balletjes van de risotto.
Druk een holte in de balletjes, vul de holte op met een blokje mozzarella en breng de balletjes terug in model.
Bestuif de balletjes met bloem en leg ze ca. 1 uur in de koelkast.

Kluts 2 eieren los en wentel de rijstballetjes erdoorheen.
Wentel ze vervolgens door paneermeel en frituur ze ca. 30 seconden in hete olie rondom goudbruin.
Pureer de venkel met de yoghurt, 2 tl mosterd en wat peterselie.

Serveer de gefrituurde rijstballetjes met de venkelsaus.

Tip: frituur de rijstballetjes vluchtig in zeer hete olie anders laten de rijst en de mozzarella vocht los. De korst van paneermeel kan dan scheuren en de gesmolten kaas naar buiten lopen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*