Italiaanse modeKunst & CultuurLazioNieuwsRegio'sRomeStedenStile ItalianoVakantie

Restauratie Spaanse trappen begonnen, Bulgari betaalt

De kop boven dit nieuwsbericht roept bij u natuurlijk direct de herinneringen op aan de afschuwelijke gebeurtenissen met voetbalhooligans op het plein dat aan de trappen grenst. Maar nee, toen raakte alleen de fontein (licht) beschadigd en bleven de trappen ongedeerd. Toch konden de fameuze 135 treden en leuningen wel een opknapbeurt gebruiken. Die is nu van start gegaan.  

Rome is een openluchtmuseum dat veel onderhoud nodig heeft. Het geld daarvoor was de laatste jaren steeds moeilijker te vinden in de staatskas. Daarom sprongen gerenommeerde commerciële bedrijven te hulp. Zo betaalt schoenenmerk Tod’s de restauratie van het Colosseum en modehuis Fendi investeerde in de restauratie van de Trevifontein. De restauratie van de Spaanse trappen die het Piazza di Spagna en de kerk Trinità dei Monti met elkaar verbinden komt voor rekening van modegigant Bulgari en dat is niet zo heel gek.

Bulgari

De oprichter van het luxemerk Bulgari, Sotirios Boulgaris, was een zoon van Bulgaarse immigranten die naar Griekenland waren getrokken. Daar begon hij als juwelier om later naar Napels en Rome verhuizen. In 1905 opende hij een winkel in de luxe winkelstraat Via Condotti op nummer 10 en die zit daar nog steeds, op nog geen 100 meter van de Scalinata della Trinità dei Monti zoals de trappen in het Italiaans worden genoemd. Het imperium is inmiddels gegroeid tot meer dan 300 eigen winkels wereldwijd.

De Bulgari-winkel met op een letterlijke steenworp afstand de Spaanse trappen
De Bulgari-winkel met op een letterlijke steenworp afstand de Spaanse trappen

De band met Rome, het plein en de trappen is zeer hecht, de familie woonde in de stad en het merk wordt nog steeds met klassieke Romeinse letters geschreven waarbij de V staat voor de U. Dat het bedrijf in 2014 aanbood om de rekening van 1,5 miljoen voor het opknappen van de trappen te willen betalen wekte daarom geen verbazing.[divider][divider]
De huidige topman van het bedrijf, Jean-Christophe Babin (een Fransman…), verklaarde aan het begin van het project dat de financiering een eerbetoon was aan de eeuwige stad. “De stad is altijd onze belangrijkste inspiratiebron geweest en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Daarom is het niet meer dan logisch dat we iets terugdoen in de vorm van deze ode aan de stad.”, aldus Babin.

De trappen zijn gebouwd tussen 1723 en 1725, met geld van de Frans ambassadeur Étienne Gueffier. Bulgari is sinds 2011 onderdeel van de Franse multinational LVMH dat zich richt op luxe artikelen.

Praktisch

Mocht u de komende tijd naar Rome reizen houdt dan rekening dat de trappen zijn afgesloten voor publiek. Pas op 7 december kan weer van een deel gebruikt gemaakt worden. In 2016 moet het project zijn afgerond.

Livecam!

Via deze livebeelden is precies te zien hoe de werkzaamheden verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button