Recept voor Zuppa Inglese

Samen met bijvoorbeeld de Tiramisu (zie authentiek recept) is de Zuppa Inglese een echte klassieker onder de Italiaanse desserts. Veel mensen kennen de smaak van de ijsvariant die de traditionele Italiaanse ijsmakers zo ontzettend lekker kunnen maken. Tijd voor het recept en de geschiedenis.

Ondanks de naam (Engelse soep) is Zuppa Inglese een traditioneel Italiaans dessert met een lange historie. Volgens de overleveringen werd het voor het eerst in de 16e eeuw gemaakt voor de hertogen van Este te Ferrara. De legende wil dat het dessert is gemaakt voor een diplomaat die na terugkomst van een reis naar Engeland vroeg om een zogenaamde Trifle, een typisch Brits dessert opgebouwd uit laagjes cake, room en wijn. De koks hadden de originele ingrediënten niet in de kast liggen en lieten de creativiteit de vrije loop. Ze maakten hun variant met luchtige cake (Sponge Cake), banketbakkersroom en Alchermes om het dessert kleur te geven. Chocolade werd waarschijnlijk later toegevoegd.

Zo werd een echt Engels toetje dus omgevormd tot een traditioneel Italiaans dessert en zelfs opgenomen in Artusi’s boek La scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene, de ‘Bijbel’ van de Italiaanse keuken.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 6 eierdooiers
  • 6 lepels bloem
  • 6 lepels suiker
  • 7 glazen melk (ca. 1 liter)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gr callets (smeltchocolade puur)
  • 24 savoiardi (lange vingers)
  • Alchermeslikeur
  • geraspte schil van citroen
  • 1 borrelglas brandy.

Bereidingstijd: ca 1 uur.

zuppa-inglese1. Snijd de lange vingers in twee en houd ze apart. Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Meng de eierdooiers met de bloem, de suiker en de vanillesuiker. Voeg de koude melk glas per glas toe en meng er goed doorheen en voeg een beetje citroenrasp toe.

2. Kook de crème au bain-marie terwijl je blijft roeren, tot ze indikt, en, als het zover is, van het vuur halen. De helft van de crème nu met de callets mengen totdat deze gesmolten zijn en de crème egaal bruin geworden is. Neem een diep bord en doe voldoende alchermes en de brandy erin.

3. Drenk de lange vingers in de likeur en bekleed de bodem hiermee. Giet de crème (kleuren om en om) over de lange vingers. Leg er in likeur gedrenkte koekjes bij. Bedek met nóg een laag in likeur gedrenkte koekjes. Laat zo lang mogelijk (kan zelfs tot een dag van te voren) rusten in de koelkast. Eventueel afgarneren, voor het serveren, met wat pure chocoladesnippers.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*