Recept voor Cassata met Ricotta

Heel Holland bakte en in Italië doen ze dat ook graag. De cassata geldt als de beroemdste taart van Italië. Deze geglazuurde taart bestaat uit meerdere cakelaagjes, die bereid zijn met zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, maar er bestaan wel verschillende varianten op dit thema. Zo wordt de cassata in de omgeving van Palermo vaak voorzien van een laagje amandelspijs, terwijl hij in het oosten wat minder zoet wordt gegeten. De Palermitanen beweren dat zij de enige echte cassata bereiden en dat willen wij niet tegenspreken.

Cassata con ricotta alla Tarantina

benodigd:

  • 350 gr. ricotta
  • 300 gr. poedersuiker
  • 250 gr. amandelen zonder schil
  • 250 gr. suiker
  • 50 gr. candij
  • 50gr. smeltchocolade puur
  • Alchermes likeur
  • 1 citroen
  • plakjes sponscake
  • amandelspijs
  • Kaneel

cassata2Neem ca. 50 gr amandelen, even kort aanbakken in een bakpan daarna malen met de blender. De andere amandelen enkele minuten koken in water (ca 3 min.) en fijn malen in de blender. Suiker in een pan laten smelten en karameliseren met hulp van 2 eetlepels water. De ronde vormen met een plakje sponscake bedekken die eerst in een ronde vorm van ca 8 cm doorsnee zijn uitgesneden. Besprenkel met de Alchermes.

Doen de ricotta, gemalen amandelen en de gehakte amandelen, de in kleine stukjes gesneden kandij en de karamel vervolgens in een kom. Versterk de smaak met een mespuntje kaneel en de geraspte citroenschil (alleen de geel gedeelte, witte gedeelte is bitter) en doe als laatste de in stukjes gesneden chocolade erbij. Kort mengen zodat de ricotta wit blijft. Vul met deze samenstelling de vormpjes vullen boven de sponscake leg in de koelkast leggen om op te stijven. Afgarneren en serveren.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*