Recept: Kastanje perentaart, Torta di castagne e pere

De herfst is echt de tijd voor kastanjes. In Italië zijn ze er gek op. Er zijn er tal van recepten want ze zijn lekker, gezond en je kan er veel culinaire kanten meer op. Gepoft, gepureerd, gekonfijt, met chocola, in siroop, door de soep, de quiche, of de pasta.

Interessant voor steeds meer mensen is dat kastanjemeel glutenvrij en je er bijvoorbeeld brood van kan bakken, eventueel gemengd met glutenvrije bloem.
In de noordelijke regio Zuid Tirol hebben ze ieder jaar zelfs de kastanjeweken met allerlei festiviteiten. 

Het hart van de Italiaanse kastanje productie ligt een stuk zuidelijker, vlakbij Florence in de regio Mugello. De Mugello kastanjes hebben een verfijnde smaak en zelfs de ‘beschermde oorsprongsbenaming’ van de Europese Unie, net als gorgonzola, parmezaan en champagne. Overal in Italië zijn er in het najaar sagre, feesten, ter ere van de kastanje. 

Trek er in Nederland ook lekker op uit op zoek naar kastanjes en bak dan eens zo’n overheelijke taart. Hier het recept.

Kastanje perentaart,  Torta di castagne e pere

Ingrediënten voor 6-8 personen:
Tijd: ca. 1 uur en 40 minuten – Vegetarisch

  • 200 g gekookte kastanjes*
  • 100 g boter
  • 100 g basterdsuiker
  • 100 g bloem (kanstanjebloem/glutenvrije tarwebloem indien gewenst)
  • 50 g poedersuiker
  • 7 g bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 kleine peren
  • boter en basterdsuiker voor de taartvorm en de peren
  • zout
  • staafmixer of keukenmachine
  • handmixer
  • taartvorm (20 cm Ø)
  • bakpapier

kastanje-peren-taart-glutenvrij2Bereiding

Laat de boter zeer zacht worden. Pureer de kastanjes met de poedersuiker, voeg de boter toe en pureer het geheel.
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren met de basterdsuiker en een snufje zout licht en luchtig.
Meng de gepureerde kastanjes door de eieren. Zeef de bloem met het bakpoeder en meng het mengsel door de eieren. Vet de taartvorm in, bekleed hem met bakpapier en vet ook het bakpapier in. Schenk het beslag in de taartvorm, strijk het goed vlak en bak de taart 35-40 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

Schil de peren, halveer ze in de lengte en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in plakjes. Verhit een klontje boter en een handje suiker in een grote koekenpan. Voeg als de suiker begint te karamelliseren de plakjes peer toe. Schep ze een paar minuten om op hoog vuur tot ze een mooie karamelkleur hebben. Laat ze op keukenpapier drogen. Snijd de taart horizontaal doormidden en vul hem met de plakjes peer. Serveer de taart naar keuze licht bestrooid met poedersuiker.

*Kerf verse kastanjes in en kook ze ca. 20 minuten, pel ze en verwijder het velletje. Doe de kastanjes opnieuw in kokend water en kook ze opnieuw tot ze zacht zijn.

Wijnadvies

Passito met aroma’s van rijp fruit.Bijvoorbeeld Ramandolo.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*