NieuwsSmaken

Zelf Parmezaanse kaas maken. Niet doen!

Niet alleen de bekende Italiaanse kledingmerken kampen met boeven die aan de haal gaan met het merk, ook bekende kazen hebben er last van. De wereldwijde productie van namaak Parmezaanse en Grana Padano kaas overtrof vorig jaar voor het eerst dat van het echte product. Dat maakte de vereniging van Italiaanse boeren, Coldiretti, vandaag bekend.

Volgens de vereniging werd er in 2014 300 miljoen van beide kaassoorten geproduceerd die niet volgens de officiële regels gemaakt zijn. Onder de auspiciën van het consortium dat de kazen beschermd werd net iets minder, 295 miljoen kilo gemaakt. Dit zorgde ervoor dat export van de Italiaanse kaasboeren daalde. De collega’s van de Pecorino en Gorgonzola verkochten overigens wel meer.

k2-mozzarella-and-ricotta-cheese-making-kit-1Doe het zelf pakket Parmezaan

De grootste namakers zitten in de Verenigde Staten. Maar ook in Oost-Europa, Rusland, Brazilië, Argentinië en Australië liggen kaasproducten in de supermarkt met de onterechte claim dat het uit Parma en omgeving komt.

De export naar Amerika van Parmezaan daalde vorig jaar met 10%. Dat zou volgens de vereniging ook komen omdat er in Amerika doe-het-zelf pakketten op de markt zijn. Die beloven dat je op basis van melkpoeder gewoon thuis in een half uurtje Mozzarella kan maken en in twee maanden echte Parmezaanse kaas.  Zelfs Goudse kaas is mogelijk volgens de makers. De parmezaan pakketten kosten meer dan 100 euro! Echte Parmezaanse kaas rijpt minimaal 12 maanden.

Alleen de kaas uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua) mogen de naam Parmezaan dragen. De echte Parmezaan is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is met de tekst Parmigiano Reggiano.

Consortium

De productie van de kaas wordt beheerd door het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano. Die hadden het de afgelopen jaren al niet makkelijk want zoals bekend trof in 2012 ook een aardbeving de kaasmagazijnen. Vorig jaar kwam daar nog de boycot door Rusland van Europese landbouwproducten bovenop. Volgens Colderetti is het huidige probleem echter veel ernstiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button