NieuwsOlijfoliePizzaSmaken

De juiste houtsoort voor Pizza uit de houtoven

Was je in de jaren zeventig van de vorige eeuw het mannetje als je vrienden en familie de nieuwe stereotoren kon laten zien, tegenwoordig lijkt de eigen houtoven in de tuin een zelfde soort status te hebben verkregen. Pure smaak willen we en een authentieke bereidingswijze. Ook steeds meer restaurants plaatsen een echte houtoven om de lekkerste pizza’s te maken. Maar dat is nog een kunst op zich. Neem bijvoorbeeld het hout want het ene hout is het andere niet…

Adriano Raimondi is een bekende horecaondernemer in Den Haag en omstreken. Vorig jaar kreeg hij met een van zijn restaurants nog de publieksprijs voor ‘Beste Italiaan van Nederland’ . De geboren Calabrees bakt al jaren pizza’s en was altijd op zoek naar de juiste houtmix voor in de oven. Raimondi over de houtsoorten: “De juiste samenstelling is erg belangrijk voor de smaak, temperatuur, manier van branden en de brandtijd. Ik ontdekte dat een mix van beuken-, eiken- en essenhout rustig brandt en een hoog rendement gaf. Maar in Italië voegen ze ook olijfhout toe, dat geeft een typische smaak en aroma aan de pizza. Daarom ben ik in mijn geboortestreek op zoek gegaan naar olijfhout en dat haal ik nu naar Nederland.”

Gooi niet alle houtsoorten in je oven

Adriano merkt op dat je zeker niet alle houtsoorten in de oven moet gooien: “Veel hout is bewerkt met chemicaliën en die komen vrij bij verbranding. Als die stoffen in je pizza komen is dat zeer ongezond om te eten. Boze tongen beweren dat ‘foute’ bakkers in Napels zelfs pallets in de oven gooien om de kosten te drukken. Dat hout zit natuurlijk vol met giftige stoffen die gebruikt worden bij het transport om aantasting te voorkomen”.

Is olijfhout van eeuwenoude bomen niet ontzettend kostbaar? “We kopen het snoeihout op dat ieder jaar uit de olijfgaard komt, dat groeit dus steeds weer aan. Uiteraard is de import naar Nederland duur maar je hebt ook niet zoveel olijfhout nodig voor de smaak.”

beste-bio-olijfolie-ter-wereldBeste biologische olijfolie ter wereld

Het hout van Adriano Raimondi komt van de biologische bomen van Librandi Azienda Agricola in Calabrië. Dat zijn niet zomaar bomen want de olijven die er aan groeien worden verwerkt tot de beste biologische olijfolie ter wereld. Na jarenlange in de topregionen viel deze zeer eervolle onderscheiding van de toonaangevende Flosolei gids de makers ten deel. Il Giornale mocht de intense geur even opsnuiven en de smaakpapillen verwennen met de weldadige smaak. Conclusie: de keurmeesters hebben er kijk op…

Lees meer artikelen over olijfolie.

flosolei gids bio olijfolie 2015
De trotse eigenaren van Librandi Azienda Agricola tijdens de uitreiking van de prijs voor beste bio-olijfolie ter wereld

Meer pizza uit de houtoven

Alle restaurants waar je een houtovenpizza kan bestellen hebben we verzameld in deze lijst.

Update 2020

Ondertussen is het stoken van hout in een ander daglicht komen te staan. Veel gemeenten geven al geen vergunning meer voor een houtgestookte oven aan restaurants. De houtovens worden daarom nu veelal op gas gestookt. In Italië zelf zijn de maatregelen die het stoken van hout in restaurants moeten voorkomen nog strenger dan in Nederland hoorden we onlangs. De romantiek en smaak van een houtgestookte oven kunnen we binnenkort waarschijnlijk alleen nog maar in eigen tuin ervaren. Maar nodig dan wel de buurt uit is ons advies…

https://www.ilgiornale.nl/elektrische-houtoven-voor-je-pizza/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button