Emilia-RomagnaNieuws

Verrassende en originele stedentrip naar Bologna

Je bent waarschijnlijk al een keer in de bekende Italiaanse toeristensteden als Rome, Florence, Milaan of Venetië, geweest. Hoogtepunten genoeg. Maar we willen graag ook die andere mooie steden belichten, die niet zo voor de hand liggen. Ze zijn echter wel de moeite waard voor een originele en verrassende stedentrip in het voor- of najaar. Bijna alle steden zijn tegenwoordig ook met lowcost vluchten vanuit Nederland of direct over de grens te bereiken.

Bologna (ca 400.000 inwoners)

Bologna moet iedere Italiëliefhebber hebben afgevinkt. In de zevende stad van Italië hebben ze de wereldberoemde Bolognesesaus uitgevonden die wij meestal door de spaghetti roeren maar dat doen ze niet in Bologna. Bolognesesaus (ragù) eet je nimmer bij spaghetti, maar bij tagliatelle.
Deze rijke stad heeft veel te bieden aan kunst, cultuur en gastronomie. Op culinair gebied is Bologna zelfs een van Italiës culinaire hoofdsteden. Bologna la Grassa (de vette) is daarom een van de bijnamen van de stad.

In de stad hoef je niet bang te zijn voor een buitje. Je loopt bijna altijd droog onder de meer dan 40 kilometer bogengalerijen langs de straten. De levensstandaard is hoog in Bologna en dat zie je in de prijzen van winkels, bars en restaurants terug. Door het grote aantal studenten zijn er echter ook genoeg budgetadresjes. Ook zijn er veel uitgaansmogelijkheden en de studenten garanderen  tot laat een levendige sfeer in de stad. Bologna heeft de oudste (1088) universiteit van Europa en is grootste studentenstad van Italië. Dat is misschien ook wel de reden dat de stad eind oktober 2012 werd uitgeroepen tot ‘Slimste stad van Italië’, zie ons bericht.

Opvallend zijn de vele rode gebouwen en daken in de stad die daarom ook wel Bologna la Rossa wordt genoemd. Dat zou volgens sommigen ook kunnen slaan op de politieke voorkeur van veel inwoners.

Voor de autoliefhebbers is de omgeving van stad een walhalla. De fabrieken van Ferrari (met museum) en Lamborghini liggen vlakbij. Het kan dus maar zo dat je op een onbeduidend weggetje met hoge snelheid wordt ingehaald door het nieuwste model.

Bologna

Band met Nederland

Bologna heeft een eeuwenlange band met Nederland en de Nederlandse taal. De stad was namelijk nauw verbonden met de gebieden die deel uitmaakten van het Vlaamse Hertogdom Brabant.
De relatie komt onder meer tot uiting in het Collegio dei Fiamminghi, dat onderdeel is van de universiteit. Dit instituut, ook wel Jacobscollege genoemd naar de naam van de oprichter, biedt al eeuwenlang onderdak aan studenten en jonge onderzoekers uit België en Nederland. Hier is ook een grote Nederlandstalige bibliotheek. Al in de 17e eeuw gingen veel handelaren in Bologna op Nederlandse les. Dat deden ze omdat er toen al nauwe economische banden waren. Het eerste Italiaans-Nederlandse woordenboek werd al in 1672 gepubliceerd en deze versie is onlangs opnieuw uitgegeven.

De torens Garisenda en Asinelli

Bezienswaardigheden Bologna

Het Piazza Maggiore met de Sint-Petroniusbasiliek, het Palazzo del Podestà, Palazzo del Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo Re Enzo en het Palazzo dei Banchi
Pinacoteca Nazionale di Bologna. Een zogenaamde pinacotheek (kunstverzameling) en niet zo maar eentje.  De verzameling 13e- tot 18e -eeuwse schilderijen is een van de beste van heel Europa.
Museo Civico Archeologico, het archeologisch museum.
Kathedraal San Pietro
Museo Civico Medievale in het prachtige, met fresco’s versierde Ghisilardi-Fava paleis.
De torens Garisenda en Asinelli. De laatste is de hoogste en kan beklommen worden voor een prachtig uitzicht. Het middeleeuwse Bologna telde bijna 100 torens die gebouwd werden door concurrerende families ter bescherming en voor prestige. Van de torens die nog staan zijn deze de bekendste.
Het Montagnolapark
Het Morandi museum, gewijd aan het werk van de schilder Giorgio Morandi
Orto botanico di Bologna. De botanische tuin van de universiteit stamt uit 1568 en is daarmee een van de oudste in Europa.

kaart-centrum-bologna

Bereikbaarheid

Bologna ligt op een knooppunt van (spoor) wegen is daarom uitstekend bereikbaar. Ook de luchthaven ligt vlakbij het centrum. Nieuw vanuit Nederland zijn de vluchten met Transavia vanaf Eindhoven en KLM vliegt vanuit Amsterdam. Net over de grens vliegt Ryanair vanaf Weeze en Charlerois. Germanwings vliegt vanaf Keulen op de stad.

Lees ook deel 1: Lecce en deel 3: Udine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button