Recept Strozzapreti, oftewel, Priesterwurgers

De naam van dit gerecht kan door de schandalen die de laatste jaren de katholieke kerk teisterden morbide associaties oproepen. Over de echte oorsprong van de naam van dit gerecht gaan verschillende verhalen. Een gaat over de priesters die de gewoonte hadden om ’s zondags bij de families van hun kerk te gaan eten. Het gebruikelijke zondagse gerecht was gepocheerde balletjes van kaas en snijbiet in een vleessaus. Het schijnt dat ooit een priester er zo veel van at, dat hij uit elkaar spatte. Strozza=strot, preti=priesters.

Misschien is het ook wel zo dat het de mensen de strot uitkwam als de priester weer eens kwam eten…

Strozzapreti ai Porcini

Voor de Strozzapreti:

  • 400 gram harde tarwebloem
  • water
  • een snufje zout

Voor de saus:

  • 500 gram eekhoorntjesbrood of ca. 30 gr gedroogde versie ervan
  • ca. 20 gr peterselie
  • een halve rood pepertje
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereiding Strozzapreti:

De bloem, het water en het zout samen mengen tot dat je een mooi gladde massa bereikt hebt.
Rol het deeg uit met de deegroller tot een dunne plak en snij het in stroken van 3 cm breed en 30 lang.
Pak een strook en rol het eerste stuk tussen je handpalmen zodat de gedraaide vorm ontstaat. Breek nu het eerste stukje af zodat je stukjes van zo’n 7 cm overhoudt, Strozzapreti.
Geef alle lapjes op deze manier een draai.

Kook de pasta als de saus klaar is en zorg dat deze bijtgaar blijft (al dente)

Bereiding saus: Het verse eekhoorntjesbrood schoonborstelen met een vochtige doek of kwast, als de gedroogde variant gebruikt wordt, dan deze in een kopje met lauwwarm water ca. 15 min. laten wellen.
Snij ze daarna in plakjes lekker dun.

Wijn van de EtnaFruit in een koekenpan de knoflook en het pepertje tot het glazig wordt en haal hem hierna uit de pan. Voeg daarna het eekhoorntjesbrood toe en laat het vocht inkoken. Hierna de peterselie toevoegen en breng het geheel op smaak met zout
en peper.
Nu ondertussen de pasta koken en, als deze nog ‘al dente’ is, laat het nog een minuutje meekoken in de pan met de saus. Serveer met een lekkere handvol Parmezaanse kaas over de pasta.

Wijnadvies

U verwacht hier misschien rood bij, maar beter past een zachtere volle witte wijn (‘malolactische’ gisting helpt daarbij) eventueel met houtrijping. Een spannende aanrader is een wijn van de Etna van Vivera, op basis van Chardonnay, Cataratto en Inzolia (bio), verkrijgbaar bij De Wijnconnectie.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*