Nieuws

Ook Beatrix houdt van Italië

Nu koningin Beatrix afstand doet van de troon heeft ze misschien tijd om vaker naar Italië te gaan. Dat ze daar graag komt is bekend. Eerst met haar ouders in Porte Ercole (Toscane) waar Bernhard de villa L’Elefante Felice (de gelukkige olifant) had. Dit huis werd overigens in 2012 gesloopt. Sinds 1975 komt ze met haar familie bijna ieder jaar in Tavarnelle (Val di Pesa), eveneens in Toscane.

La regina d’Olanda is geliefd in de omgeving. Naar verluidt hielp ze in de beginjaren eigenhandig het Rocco dei Draconi (Drakenrots) op te knappen. Ze spreekt ook goed Italiaans. In Napels werd niet al te lang geleden nog een pizza naar haar vernoemd!



Beatrix houdt van de authentieke Toscaanse keuken. Fattoria di Rignana is een van haar favoriete restaurants, ze heeft er zelfs een eigen tafel.

Liefde voor Italië

De liefde voor Italië kwam ook tot uiting toen president Giorgio Napolitano vorig jaar op bezoek kwam. Tijdens het staatsbanket in Paleis Noordeinde zei ze: “Italië is een land van dierbare betovering en wie in het land om zich heen kijkt, voelt zich onweerstaanbaar verbonden met de ontstaansgeschiedenis van de Europese beschaving.

“In de schoonheid van het Italiaanse landschap zien wij het indrukwekkend samengaan van wat de rijkdom van de natuur biedt met hetgeen de scheppende mens in opeenvolgende generaties tot stand heeft gebracht. De rijke overvloed van de Italiaanse kunst en cultuur is alom zichtbaar in grandioze gebouwen en adembenemende kunstschatten.”
Hier voegen we uiteraard niets meer aan toe.

Slapen bij Beatrix in Italië

Il Giornale logeerde een keer in Hotel Beatrice in Sirolo maar dat adres willen we u zeker niet adviseren, de plaats overigens wel. Een stuk interessanter lijkt Residence Beatrix in Bardolino aan het Gardameer. De beoordeling bij Bookings.com met een 8- is in ieder geval prima.

Koninklijk logeren kan ook bij de buren van Beatrix in Tavarnelle. Castello del Nero ligt om de hoek bij de Oranjes en is een prachtig, maar prijzig resort. www.castellodelnero.com

Victor Emmanuel II, de eerste koning van eenheidsstaat Italië

Koningshuis Italië

Ook Italië was ooit een koninkrijk  Na de eenwording van Italië in 1861 werd Victor Emmanuel II, een telg uit de Savoye-familie, de eerste koning.
Een sterke bindende factor zoals bij ons is de Italiaanse monarchie nooit geweest. De ambities van sommige koningen en de politieke keuzes pakte ook niet altijd goed uit. Zo wilde koning Victor Emanuel en Mussolini in de jaren dertig van de vorige eeuw een Italiaans rijk in Afrika te creëren om de Middellandse Zee te beheersen. Dus trokken de Italianen naar Abessinië (Ethiopië) en ontstonden de kolonies Italiaans-Eritrea en Italiaans-Somaliland. Het werd geen succes.

Laatste koning van Italië

Door zijn samenwerking met Mussolini leidde Victor Emanuel ook ondergang van de Italiaanse monarchie in. Zijn zoon Umberto II volgde hem 9 mei 1946 nog wel op, maar die zat uiteindelijk maar 33 dagen op de troon. Na een zeer controversieel referendum werd hij afgezet. Umberto II werd daarmee de laatste koning van Italië. Hij werd verbannen en tot 2002 stond in de Italiaanse grondwet dat geen enkel mannelijk lid van het Huis van Savoye het land meer in mocht.

Emanuel Filibert wint Ballando con le stelle in 2009
Emanuel Filibert wint ‘Ballando con le stelle’ in 2009

Umberto’s zoon Victor Emanuel raakte later verwikkeld in vele schandalen. Zijn kleinzoon prins Emanuel Filibert werd een paar jaar terug wel weer enorm populair toen hij Italiaanse versie van Dancing with the stars (Ballando con le stelle) won. Sinds die tijd is hij een grote ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button