Italiaanse modeNieuwsStile Italiano

Live modeshows kijken in Milaan

Hier is de herfst begonnen maar in Milaan is het nog volop zomer met temperaturen van 25 graden en een stralende zon. Perfecte omstandigheden om topmodellen in het wild te zien tijdens de modeweek van Milaan. Vandaag beginnen de shows. De week duurt tot en met maandag 24 september.

De ontwerpers tonen hun nieuwe voorjaars- en zomercollectie van 2013. De kans op een kaartje bij één van de shows is vrij klein, maar de nieuwste mode zal u ook niet ontgaan in de wijk Quadrilatero, en het centrum van de stad. U kunt de shows ook live via internet bekijken via de site van de Camera Nazionale della Moda of via de websites van de ontwerpers.

Cavalli boos

Gucci is de eerste grote naam vandaag, om twee uur vanmiddag. Liefhebbers van Roberto Cavalli moeten wachten tot volgende week maandag en daar was de ontwerper niet zo blij mee. Hij vreest dat dat de stoelen leeg zullen blijven omdat op de shows in Parijs al beginnen op de de laatste dag van de week in Milaan. De topdesigner had de bokkenpruik op, want ook het ontwerpersduo Dolce & Gabbana kreeg er van langs. “Die geven alleen om zichzelf, alsof ze het enige modehuis in Italië is”. Aldus Cavalli op zijn weblog.

Bekijk de shows live via deze site of de website van de ontwerpers.
Hoogtepunten uit het schema van de Fashion Week 2012:

Bekijk hier het complete schema met alle shows.

WOENSDAG 19/09
14.00 uur: Gucci (live stream)
17.00 uur: Alberta Ferretti (live stream)
19.00 Francesco Scognamiglio (live stream)

DONDERDAG 20/09
9.30 uur: Max Mara
11.30 uur: Emporio Armani (live stream)
18.00 uur: Prada (live stream 2013)

[divider][divider]

VRIJDAG 21/09
9.30 uur: Moschino (live stream)
11.30 uur: Just Cavalli (show van feb. ’12)
14.00 uur: C’N’C Costume National
16.00 uur: Blumarine (live stream)
19.00 uur: Versace (live stream)

ZATERDAG 22/09
9.30 uur: Bottega Veneta
12.30 uur: Fendi (live stream)
17.00 uur: Versus
19.00 uur: Emilio Pucci ( live stream)

ZONDAG 23/09
9.30 uur: Marni (live stream)
11.30 uur: Trussardi
14.00 uur: Dolce & Gabbana (collectie 2013)
16.00 uur: Missoni
18.00 uur: Salvatore Ferragamo
19.00 uur: Giorgio Armani (live stream)

MAANDAG 24/09
9.30 uur: Dsquared2
13.00 uur: Roberto Cavalli
14.00 uur: Gianfranco Ferré

Meer over de Fashion Week in Milaan

Rome voor de oudheid, Venetië voor de romantiek, Napels voor de pizza, Milaan voor de mode… Het gevaar bestaat dat we ons bij een Italiaanse stedentrip laten leiden door clichés. Daarmee doen we alle steden tekort. Neem Milaan. Het is na Rome de grootste stad van het land en misschien wel de stad met de meeste geheimen.

Voor veel toeristen bestaat Milaan uit de Duomo, de Galleria Vittorio Emanuele, de gevel van Teatro alla Scala en een paar (‘te dure’) modewinkels. Punt. Dat betekent welgeteld 700 meter wandelen en zes foto’s. Andere toeristen herinneren Milaan alleen van anderhalf uur voetbal in een groot stadion of zien slechts de ringweg rond de stad, omdat ze na de landing op één van de drie luchthavens linea recta richting de meren trekken. Het is in beide opzichten een gemiste kans. Milaan verdient meer dan een dag uw aandacht, want alleen de kathedraal garandeert al uren kijkplezier. Blijf nog even in de stad, zodat u ook tijd heeft om één van de mooiste renaissancepaleizen van Europa te bezoeken (Castello Sforzesco) in het noordwesten of Leonardo’s Laatste Avondmaal in de Santa Maria delle Grazie. Het is de stad van Da Vinci, Verdi en Mussolini; geschiedenismakers die  hier hun sporen hebben nagelaten.

Armaniwinkel in MilaanModestad

Als het gaat om mode, dan hebben Parijs en Londen absoluut een reputatie, maar Milaan doet niet voor ze onder. Sterker nog; internationale modemakers komen graag naar de Italiaanse stad, voor de shows, de beurzen en de winkels. Die geschiedenis gaat overigens nog niet zo ver terug. Na de Tweede Wereldoorlog zijn in en rond Milaan veel bedrijven ontstaan die zich  bezighielden met vormgeving. Zij vonden hun inspiratie in de stad die al in de twintigste eeuw werd gedomineerd door de industriële vormgeving. Hier gingen ambacht en architectuur hand in hand en dat sprak ook modeontwerpers zeer aan. Er was immers nog geen goede opleiding voor vormgeving. Het was dan ook niet ongebruikelijk dat de modeontwerpers in de avonduren terecht konden op de ateliers van designers en architecten. Omdat ook de economie in de naoorlogse jaren een vlucht nam en de Italiaanse beurs zich hier vestigde, werd Milaan steeds meer gezien als het handelscentrum van het land. Van heinde en verre kwamen ze, want hier moest je zijn om geld te verdienen of naam te maken. Die multiculturele vlucht had  overigens een positieve uitwerking op de creativiteit en een stroming van fusion in de mode was het gevolg

Via della Spiga, een van de modestraten in MilaanShoppen

De wijk Quadrilatero in Milaan is dé modewijk bij uitstek. In de driehoek Via Manzoni, Via Sant’Andrea en Via della Spiga vindt u  niet alleen de winkels van de bekendste modeontwerpers, maar ook enkele ateliers. Die zijn in de regel overigens verboden gebied. Hoewel de meeste toeristen hier vooral kijken en niet kopen – vergelijkbaar met de PC Hooft in Amsterdam – willen liefhebbers zelfs hun laatste spaarcenten hier spenderen. Thuiskomen met een echte Valentino, Armani, Gucci, Versace of D&G, wie wil dat nou niet? Ook internationale ontwerpers hebben hier overigens hun winkel, zoals Chanel, Hermès en Jil Sander. Uiteraard weten ook de grootste Nederlandse modemakers de weg in Milaan:

Leco van Zadelhoff interview over Milaan

Leco van Zadelhoff (visagist/stylist) in LINDA.: “Milaan bruist en vibreert; het is wat mij betreft shoppen, kijken en genieten. Wat je bijvoorbeeld niet mag overslaan is het handschoenenwinkeltje van Giorgio Sermoneta aan de Via della Spiga. Mijn lievelingswinkel is Gio Moretti in dezelfde straat met prachtige mode voor mannen en vrouwen. En verder is de hotspot voor kleding, make-up, cosmetica en schoeisel 10 Corso Como.”

Addy van den Krommenacker interview over Milaan

Addy van den Krommenacker (modeontwerper) in Fiat Magazine: “Italië is voor mij werken en thuis. Net als Nederland  eigenlijk, maar toch anders. Ik heb een appartement in Milaan, zodat ik dichtbij de ateliers ben waar mijn kleding gemaakt wordt. Bovendien is Milaan heel inspirerend. Als je er komt, moet je eens op de mensen letten, de Milanezen. Niet alleen op hun  kleding, maar ook op hun gezicht en hun lichaam. Kijk naar hoe ze lopen. Dat doen ze nergens anders, want dat is wat Milaan met ze doet. Ik vind het heel moeilijk om uit te leggen wat ik precies voel bij Milaan.”

Andy Uffels interview over Milaan

Andy Uffels (international catwalk-stylist, founder B): “Het is een stad van adrenaline; dat voel je op straat, op de beurs en helemaal bij de tweejaarlijkse modeweken. Ik werk ook in Milaan al jaren met de grootste topontwerpers (Gucci, Dior, Viktor & Rolf; red.) en moet eerlijk bekennen: dat went niet. Het is een soort spanning die verslavend is. Het is ook een werkplek waar je voelt dat je groeit.  Een tip: Ik ben erg onder de indruk van de nieuwe winkel van Cavalli en vlakbij de Duomo neem ik ieder jaar even een kijkje bij mijn collega Aldo Coppola. Vanuit zijn salon – of zijn terras eigenlijk – heb je ook een prachtig uitzicht op de Duomo.”

Wilt u getuige zijn van de meest bruisende modeweken in Milaan? Gisteren was de aftrap voor de Milan Fashion Week die nog tot en met 28 februari duurt. Eind september 2012  tonen de ontwerpers hun nieuwe voorjaars- en zomercollectie van 2013.  De kans op een kaartje bij één van de shows is vrij klein, maar de nieuwste mode zal u ook niet ontgaan in de wijk Quadrilatero en het centrum van de stad. Maar u kunt de shows ook live via internet bekijken via de site van Milano Moda.

Modellen spotten
Renate Peters
van House of Orange Models komt al jarenlang met haar modellen in Milaan. Peters: “Waar de ontwerpers in New York soms behoudend zijn kennen de Italianen geen grenzen in hun creativiteit, ze brengen altijd wat nieuws.” Italiaanse modellen zijn er alleen amper te zien op de internationale catwalk. Peters: “Italiaanse meisjes zijn te klein en zijn gezien hun type uiterlijk veel minder breed inzetbaar dan bijvoorbeeld Noord- of Oost Europese modellen.” Renate geeft nog een tip voor wie modellen wil spotten; “De modellenbureaus rijden hun meisjes tegenwoordig allemaal rond in eigen auto’s met de naam van het bureau, makkelijk te spotten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button