algemeenNieuwsSmakenWijn

Klimaatverandering beïnvloedt Italiaanse wijn

In Nederland worden de dijken verhoogd, want door de klimaatverandering moeten we rekening houden met een stijgende zeespiegel en grotere hoeveelheden neerslag.
Italië krijgt juist vaker met droogte en hogere temperaturen te maken, zo laten de modellen al jaren zien. De afgelopen zomer lijkt de cijfers van de deskundigen te bevestigen. Het was de heetste zomer sinds 2003. In de maanden juni en juli 2012 lag de temperatuur méér dan twee graden boven het gemiddelde.

Italiaanse wijnoogst 2012

De druiven waren door de hitte extra snel rijp en daarom werd de oogst in veel regio’s vervroegd. Waar half september normaal gesproken het startsein voor de Vendemmia wordt gegeven, begon men nu eind augustus al te plukken. Dit past helemaal in de trend van de afgelopen jaren. De oogst vindt nu al bijna een maand eerder plaats dan 30 jaar geleden.

Slechte kwantiteit, goede kwaliteit

Hogere temperaturen en droogte gaan misschien ten koste van de kwantiteit, maar niet persé van de kwaliteit. De druiven zijn extra zoet en het alcoholgehalte steeg de afgelopen 30 jaar met ongeveer 1 graad. De wijnboeren in Italië verwachten dan ook een kwalitatief uitstekend jaar.

In Valle d'Aosta wordt op grote hoogte wijn verbouwd

Een andere voordeel van de warmte, is dat nu ook in hoger gelegen gebieden wijn verbouwd kan worden. In de Noordelijke regio Valle d’Aosta zijn er nu al wijngaarden op 1.200 tot 1.300 meter hoogte. Het lijkt er op dat wijngebieden met relatief lagere temperaturen, in het algemeen het meest profiteren van de klimaatverandering.

Vroeger oogsten heeft wel het nadeel dat door het warmere weer er meer insecten en ziekteverspreiders zijn. De klimaatverandering zorgt ook in veel gebieden voor onstabielere weersomstandigheden met meer extremen. En dat is ongunstig voor de ontwikkeling van de druif.

Overigens hebben de druiven minder dan andere gewassen te lijden onder de hitte. De Italiaanse appel-oogst daalde dit jaar met 13%, tomaten en mais zelfs met meer dan 35%! De Italianen maken zich er zorgen over. De slechte oogst kost banen en dat kan men juist nu niet gebruiken. Tevens zal Italië nog meer voedsel moeten importeren, nu is dat percentage al 30% van de voedselbehoefte.

[divider][divider]

Onzekere voorspellingen

Volgens de Italiaanse Associatie van Oenologen, de Assoenologi, zal de oogst in 2012 3,5% lager uitvallen dan in 2011. Na 2011 zou dat dus op nieuw een negatief record zijn, de oogst is sinds 1950 niet zo laag uitgevallen.

Maar de onzekerheid over het volume is nog groot en er zijn grote regionale verschillen. Op dit moment wordt nog 15% van alle druiven geplukt. Het weer speelt in deze laatste fase van de oogst een beslissende rol, vooral voor de rode wijn, aldus Giuseppe Martelli, directeur van de Assoenologi.

Bekijk hier ook de beste Italiaanse wijn volgende de wijngids Gambero Rosso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button